SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA ZIMBRILOR

EXCLUSIV „Vreau să-l întrec pe tata!” » Pivotul naționalei se întoarce la Dinamo după un an în Spania

Călin Dedu într-un meci al naționalei Foto Imago
Călin Dedu într-un meci al naționalei Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 14 iunie 2023 21:01 / Actualizat miercuri, 14 iunie 2023 22:27

Pivotul naționalei, Călin Dedu (20 de ani), se întoarce din Spania și va juca din vară la Dinamo. El visează la o carieră care să o depășească pe cea a părintelui său, Alexandru Dedu, câștigător de Liga Campionilor cu Barcelona

Împrumutat anul trecut la formația spaniolă Cisne, Călin Dedu revine la Dinamo. După plecarea lui Shebib, Dedu va fi, alături de Rosta și Bokhan, unul dintre pivoții campioanei în noul sezon.

Dedu a povestit pentru Gazeta Sporturilor despre experiența în campionatul spaniol, despre aspirațiile lui ca tânăr internațional la 20 de ani și pe cine vrea să întreacă în cariera sa.

Concurența din familia Dedu

Transferat de la Poli Timișoara la Dinamo, în 2021, la doar 18 ani, Călin Dedu a fost privit de unii oameni din handbal cu scepticism, fiind fiul președintelui de atunci al FRH, Alexandru Dedu.

Cu trecerea timpului, tânărul Dedu a reușit să învingă și „povara" numelui și încearcă să-și croiască propria carieră. „Eu am încredere în mine, presiunea este parte din joc, am trecut peste momentul acela că mă cheamă Dedu, că sunt fiul lui Alexandru Dedu. Cea mai mare presiune a fost când eram mic, la juniori. Când fratele meu era mult mai bun decât mine. El juca, lua titluri la diferite categorii de vârstă, iar eu stăteam pe bancă sau în tribună", a declarat Călin Dedu.

Călin Dedu: „Cariera în handbal înseamnă totul"

Este conștient că față de alți jucători trebuie să lupte mai mult pentru a se impune, dar el își dorește să fie cel mai bun. Chiar și decât tatăl său, fostul pivot Alexandru Dedu, câștigător al Ligii Campionilor cu Barcelona.

„Pentru mine, cariera în handbal înseamnă totul. Fiecare antrenament, fiecare pas pe care-l fac în handbal este pentru a progresa, pentru a fi mai bun. Tatăl meu a ridicat ștacheta foarte sus, dar eu vreau să-l întrec, chiar dacă pare imposibil. Vreau să fiu mai bun decât el", a subliniat Călin.

Apoi a continuat: „Cu muncă și dorință, sper să ajung ca el sau mai bun decât el. Și tatăl meu mi-a spus de mai multe ori că sunt mai bun decât era el la această vârstă. Poate o fi așa, nu prea putem compara handbalul de acum cu cel de atunci, jocul s-a schimbat mult, dar nu o să știm care a fost mai bun până nu termin eu cariera", a dezvăluit Călin Dedu.

Un sezon care l-a ajutat pe Călin Dedu

„Vreau să-l întrec pe tata!” » Pivotul naționalei se întoarce la Dinamo după un an în Spania
Calin Dedu în tricoul echipei spaniole Cisne

Revenit la Dinamo după experiența din liga spaniolă, ASOBAL, unde a jucat 15 meciuri la Cisne și a marcat 45 de goluri, Dedu crede că a făcut o alegere bună când a acceptat să joace în Spania și consideră că a progresat, fiind acum pregătit să ajute Dinamo și echipa națională, iar publicul va vedea acest lucru pe teren.

„O experiență plăcută și utilă în Spania, exact ce aveam nevoie. A fost o alegere bună făcută de mine și de Dinamo, pentru că am jucat în fiecare meci, atât în atac, cât și în apărare cu adversari puternici. Mă simt mai puternic în apărare, înțeleg mai bine duelul unul la unu, ce înseamnă tactica în defensivă, iar în atac, jucând mai mult, am prins încredere în mine, mă simt mai liniștit pe teren și simt că pot lua deciziile corecte și repede pentru a fructifica ocaziile", a spus Călin Dedu.

Călin Dedu: „Mă bucur că am revenit la Dinamo"

Dedu abia așteaptă să joace din nou pentru Dinamo și chiar dacă va avea emoții în fața fanilor, mai ales la partidele din Liga Campionilor, este convins că va evolua mai bine decât o făcea înaintea împrumutului în Spania.

„Mă bucur că revin la Dinamo și abia aștept să ajut echipa. Este un nou pas înainte pentru cariera mea, o să am un alt rol la echipă, o să vin cu un suflu nou și sunt convins că voi face față fără probleme. În Liga Campionilor este cu totul altceva, față de campionat, știu că este multă presiune, se joacă foarte mult tactic și toată lumea joacă să câștige", a explicat Călin Dedu. 

„Avem o grupă extraordinar de grea"

Pivotul naționalei abia așteptă turneul final european din Germania, din ianuarie 2024. El spune că este un norocos, pentru că după 2 ani și jumătate la națională, a reușit o calificare la un turneu final, deoarece sunt colegi care au luptat toată cariera pentru a juca la o asemenea competiție. 

Dedu este bucuros că echipa s-a calificat la Euro și spune că totul a fost meritat, deoarece s-a muncit foarte mult și în fiecare partidă s-a dat totul pe teren. „Avem o grupă extrem de grea, dar avem o oportunitate, jucând cu Spania, Croația și Austria, să dovedim că România se poate bate cu orice adversar", a spus pivotul cu o înălțime de 2,07m. 

Avem șansa noastră la Campionatul European și ne-o vom juca până la final. Dacă muncim cum trebuie, ne vom dedica și vom respecta planul de joc, nimic nu este imposibil și ne putem califica din grupă 
- Călin Dedu, pivot Dinamo

Grupele de la Euro 2024

Grupa AFranţa, Germania, Macedonia de Nord, Elveţia
Grupa BSpania, Austria, Croaţia, ROMÂNIA
Grupa CIslanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru
Grupa DNorvegia, Slovenia, Polonia, Feroe
Grupa ESuedia, Olanda, Bosnia-Herţegovina, Georgia
Grupa FDanemarca, Portugalia, Cehia, Grecia

Citește și: 

Crește concurența în proba preferată a lui David Popovici
ÎNOT
Crește concurența în proba preferată a lui David Popovici
Kyrgios, dezvăluire cutremurătoare: „Am vrut să mă sinucid. Am fost internat într-un spital de psihiatrie”
DEZVĂLUIRE
Kyrgios, dezvăluire cutremurătoare: „Am vrut să mă sinucid. Am fost internat într-un spital de psihiatrie”

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează