SPORTURI  »  HOCHEI  »  RENAŞTERE

Aripile au crescut la loc » Lokomotiv Iaroslav e aproape de revenire după ce a pierdut 37 de jucători şi membri ai staff-ului într-un accident de avion

Articol de - Publicat duminica, 02 decembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 decembrie 2012 19:54

Echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl, care a pierdut anul trecut 37 de jucători, antrenori şi membri ai staff-ului într-un accident de avion, este pe punctul de a juca din nou


Violent şi tragic. Aşa sînt toate catastrofele aeriene. Anul trecut, în luna septembrie, întregul team Lokomotiv Iaroslavl se prăbuşea. mureau atunci cehii Jan Marek (31 de ani), Karel Rachunek (32 de ani) şi Josef Vasicek (31 de ani), campioni mondiali, căpitanul naţionalei Slovaciei şi fost jucător în NHL, Pavol Demitra (33 de ani), şi campionul olimpic, suedezul Stefan Liv (31 de ani). Aeronava care îi ducea pe sportivi la un meci din Liga Continentală a căzut la puţin timp după decolare pe malul marelui fluviu Volga, ucigînd 37 de membri ai formaţiei de hochei şi 5 membri ai echipajului de zbor.

La doar un an după drama rusească Lokomotiv este în plină reconstrucţie, proces la care oamenii participă cu toate resursele, dar mai ales cu sufletul. Pe lîngă juniorii valoroşi, se vor alătura echipei secătuite jucători experimentaţi din Europa şi America de Nord.
Anul acesta, conducerea a decis că Lokomotiv va lua parte la Liga Continentală cu hocheişti foarte buni. L-a luat drept antrenor pe Tom Rowe, după cum informează New York Times, şi reconstrucţia a început. Rowe este un american în vîrstă de 56 de ani, fost jucător în NHL, cel mai puternic campionat de hochei pe gheaţă din lume. A fost antrenor secund la Carolina Hurricanes şi principal în a doua ligă nord-americană, AHL. Are ca misiune să ridice din nou echipa de hochei a unui oraş care respiră de zeci de ani prin acest sport. Mai precis din anul 1959.

Din NHL la Iaroslavl
"Nu am avut de-a face niciodată cu aşa ceva. Nu am văzut niciodată o asemenea tragedie", a spus Rowe. El a văzut, în schimb, multe lucruri bune pe gheaţă. De exemplu, este primul jucător american din NHL care a înscris peste 30 de goluri într-un singur sezon.
"Noi aici nu vorbim foarte mult despre ce s-a întîmplat în septembrie 2011. Dar ne dorim să-i facem mîndri pe cei care au pierit şi să le continuăm tradiţia. Mai mult decît orice, oamenii obişnuiţi din Iaroslavl au fost incredibili. Nu i-a fost uşor nimănui, dar sprijinul şi căldura lor au făcut ca totul să pară mai simplu", a continuat tehnicianul.

Sub comanda lui Rowe, melanjul internaţional de la Iaroslavl a început să prindă culoare şi formă. Acolo sînt tineri ruşi talentaţi, scandinavi experimentaţi, dar şi hocheişti care provin din NHL, dat fiind faptul că liga nord-americană este în grevă salarială în acest sezon. Cel mai bun exemplu este portarul Semion Varlamov, care s-a întors la clubul său drag de la Colorado Avalanche acum două luni.

Varlamov s-a mutat în Iaroslavl cînd era adolescent. În sezonul 2004-2005, el şi-a făcut debutul la Lokomotiv-2, formaţia de juniori. În 2006 deja juca la echipa mare, iar în 2009 ajungea în NHL, la Washington Capitals.

9 victorii consecutive
Pînă în weekendul trecut, Lokomotiv avea 9 victorii la rînd în Liga Continentală. Atunci însă portarul Varlamov s-a accidentat şi au pierdut în faţa Lev Praga şi HC Slovan Bratislava. În Conferinţa de Vest a campionatului Rusiei, Lokomotiv Yaroslavl se află pe locul 3, după Dinamo Moscova, unde evoluează celebrul Alex Ovechkin, şi ŢSKA Sankt Petersburg.

Oraşul încă plînge
Iaroslavl este o localitate cu 600.000 de locuitori, aflată la 300 de kilometri nord-est faţă de Moscova. Nici unul dintre oamenii de aici nu a uitat şocul accidentului de anul trecut. La Arena 2000, fotografiile jucătorilor morţi stau ca amintire. Înaintea fiecărui meci un clopot tradiţional, care se fabrică în Iaroslavl din secolul XVII, este coborît deasupra gheţii şi sună de trei ori în memoria celor care şi-au pierdut viaţa. Iar pe tricourile de joc se poate vedea o fundă neagră, care poartă înscrisă pe ea data accidentului.


"La primul meci jucat în deplasare şi cîştigat de noi suporterii adversarilor au cîntat numele echipei noastre. Ni s-a ridicat părul pe spinare de emoţie"
Staffan Kronwall, fundaş

"Nu ştim cînd se va încheia greva în NHL, dar sînt foarte fericit că am şansa de a juca pentru echipa mea iubită"
Semion Varlamov, portar

"Anul trevut s-a petrecut o tragedie imensă, dar anul acesta totul pare să se îndrepte miraculos. Chiar cred că ne păzeşte cineva de sus"
Tom Rowe, antrenor

Bucuroşi să pună umărul
Toţi noii jucători sînt impresionaţi de renaşterea echipei. "A fost foarte trist la comemorare", spune Mark Flood, unul dintre cei doi canadieni ajunşi la Iaroslavl. "Dar fanii sînt incredibili. Vin la noi pe stradă şi ne mulţumesc că le-am dat echipa înapoi. Sîntem onoraţi că putem face asta". Cel mai greu le este însă cînd pleacă în deplasare. "Cînd ne suim în avion şi decolăm, ne gîndim la cei care au căzut anul trecut. Nu mă pot abţine să nu mă gîndesc la asta", spune antrenorul Rowe.

3 titluri în SuperLiga rusă a cîştigat Lokomotiv Iaroslavl, în 1997, 2002 şi 2003

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
red77
red77  •  02 Decembrie 2012, 08:13

echipa mea preferata din KHL ! si mai au si culorile lui dinamo !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează