SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  TOLO.RO

AUDIO: Claudia Nicolae, fosta consilieră a lui Carmen Dan și acum director la Agerpres, a mințit! Publicăm înregistrarea convorbirii telefonice care arată că demonstranții din 10 august au fost urmăriți de Guvern!

Articol de , - Publicat marti, 02 iulie 2019 07:00

Agenția publică de presă Agerpres a furnizat poliției lui Carmen Dan toate filmările și fotografiile cu manifestanții din 10 august 2018, “ca să fie identificați oamenii”, a scris Libertatea acum trei săptămâni.

La Ministerul de Interne au ajuns prin Agerpres multe imagini care nu fuseseră publicate și în care apăreau fețele oamenilor de la mitingul diasporei.

1Protestatarii sunt îndepărtați de sediul guvernului cu tunul cu apă sub presiune, în timpul mitingului din 10 august | Foto: Hepta / Mediafax Foto

Să cooperezi cu poliția sau cu Guvernul, oferind informații pe care le-ai adunat ca jurnalist, este împotriva regulilor presei. Ziariștii nu lucrează pentru Guvern, ci pentru a oferi oamenilor informațiile de interes public pe care le caută și le verifică.

“Se pregătea represiunea împotriva manifestanților!”, au motivat jurnaliști din Agerpres cedarea imaginilor brute, adică a tot ceea ce au fotografiat și filmat cei 9 fotoreporteri și cameramani ai agenției de știri prezenți la mitingul din Piața Victoriei.

Claudia Nicolae a negat

“Cea care a sunat imediat în Agerpres ca să ceară imaginile a fost chiar Claudia Nicolae, pe atunci consiliera ministrului de interne Carmen Dan. Apoi, în noiembrie 2018, Claudia Nicolae a fost numită director general al Agerpres”, a mărturisit o sursă din agenția de presă.

2Claudia Nicolae, director general al Agentiei Nationale de Presa Agerpres. Foto: Hepta

Agerpres a recunoscut că a oferit imaginile, dar a spus că “nu e nimic ilegal”.

În schimb, Claudia Nicolae a negat că din poziția de consilier al lui Carmen Dan și-a sunat, imediat după mitingul de protest din 10 august, colegii din Agerpres, unde lucrase înainte, ca să le ceară imaginile cu manifestanții.

“Nu am vorbit”

Dialogul de acum trei săptămâni cu Claudia Nicolae a fost următorul:

– Doamnă director general, știți că poliția a cerut și Agerpres a dat arhiva foto și video din 10 august 2018?
– Da, însă eu eram atunci consilierul ministrului de interne.

– Nu ați vorbit cu nimeni din Agerpres, atunci, despre acest lucru?
– Sincer, atunci nu aveam timp să vorbesc nici cu mama. Nu am vorbit.

– Și ați avut vreun rol în această colectare de informații?
– Nu. Ea a fost făcută nu la nivelul MAI, ci la nivelul IGPR, din câte știu eu.

“Vreau să văd dacă înainte de momentul… Alea îmi trebuiau că nu le avem nici noi”

3Carmen Dan. Foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Libertatea a intrat zilele trecute în posesia unei înregistrări telefonice în care Claudia Nicolae, consiliera lui Carmen Dan în acel moment, cere unei persoane din conducerea Agerpres imaginile cu demonstranții. Conversația are 34 de secunde.

Claudia Nicolae: …de asta profesională. Voi aveți imagini cu ăla bătutul cu bâta în cap de jandarm și ălălaltul de lângă dubă?

Angajată Agerpres: Am unul în tricou gri care l-a lezat și i-a dat cu bastonul.

Claudia Nicolae: Vreau să văd dacă înainte de momentul… Alea îmi trebuiau că nu le avem nici noi, că până acum s-a uitat George la net pe ce avem pe Jandarmerie… știi… Ce au filmat ai noștri. Eu nu le-am văzut, o să mă uit și eu, mie nu mi-ai trimis, probabil la Poliție ai trimis. O să vorbesc eu cu Georgian să-mi dea și mie…

Recunoaște înregistrarea, dar spune că este “privată” și “ulterioară”

I-am trimis înregistrarea Claudiei Nicolae, care a spus că o recunoaște, dar susține că este “una privată” și că a fost purtată după ce Agerpres ar fi trimis imaginile către Poliție. Asta chiar dacă, din convorbire, rezultă limpede că fosta consilieră a ministrului Carmen Dan cere de la Agerpres imagini pe care “nu le avem nici noi”, “noi” însemnând Ministerul de Interne, al cărui angajat era pe 11 august 2018. Din discuție rezultă că poliția căuta anumiți oameni din mulțime și Agerpres se sincroniza cu forțele de ordine.

Reacția Claudiei Nicolae:

“Înregistrarea la care faceți referire este una privată, ulterioară trimiterii imaginilor de către Agerpres instituțiilor care le-au solictat. Așa cum am declarat ulterior, nu am intervenit în nici un fel pentru transmiterea acelor imagini”. 

Aici, înregistrarea audio

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează