SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  TOLO.RO

Secunda în care interlopii din Craiova s-au speriat de o femeie!

Articol de GSP - Publicat sambata, 06 iulie 2019 07:00

De Cătălin Tolontan, Adriana Oprea, Alexandra Nistoroiu, Delia Marinescu

  • Rețelele de trafic uman au luat 30.000 de dolari unei femei ca s-o scape de pușcărie și au trecut-o ilegal granița, au dus-o în Los Angeles, unde i-a denunțat autorităților.

Se împlinesc 7 ani și multe milioane de euro au trecut oceanul de când DIICOT și FBI au început să cerceteze cele patru clanuri de traficanți de oameni din Craiova.

În ciuda probelor autorităților, exportul de migranți ilegali către SUA continuă și azi, 449 de cetățeni români fiind prinși anul trecut pe când treceau ilegal granița americană.

Uneori, dovezile că traficul e viu se echivalează în oameni morți.

Românul împușcat în cap la Cancun, în 2018, era trimis de o rețea din Craiova

În iunie 2018, craioveanul Constantin Marcu, 44 de ani, a fost împușcat în cap la Cancun, în Mexic. Crima a survenit într-o răfuială confuză de stradă. ”De fapt, Marcu era acolo pentru că primise o misiune criminală din partea unuia dintre clanurile din Craiova, dar a dat de cineva mai tare decât el”, susține o sursă judiciară, pentru Libertatea.

1
Constantin Marcu a fost împuşcat prin luneta maşinii

Marcu juca rolul unui sicario, băieții duri ai bandelor, și a întâlnit un nivel superior de sicario.

Două frici: DIICOT București și FBI

Din stenogramele consultate de Libertatea la Tribunalul Dolj rezultă că traficanții craioveni se tem numai de DIICOT București și de FBI, pentru că, pe plan local, spun ei, lucrurile ar fi aranjate.

Uneori interlopii sunt atât de nonșalanți sau de manipulatori, încât discută la telefon despre șefi de poliție, ”comandantul de la Craiova, șeful biroului Judiciar, mănâncă la Filip (n.r. Sărdaru) în casă”, cum spunea unul dintre traficanți încă din 2012.

În plus, traficanții fac promisiuni migranților, ca și cum ar avea în buzunar nu doar polițiști, ci și magistrați din Craiova.

Cum lumea crimei organizate se bazează pe risc, bani și minciună, într-o ordine mereu schimbătoare, e imposibil de spus cât e laudă și cât e adevăr în ce au surprins procurorii în convorbirile traficanților.

Indiscutabile sunt însă faptele, concretizate în transferuri de oameni și de bani.

A cerut 30.000 de dolari ca să o scape pe Secunda de închisoare

Procurorii DIICOT Craiova au documentat un caz în care unul dintre șefii de clan, Filip Sărdaru, a primit 30.000 de dolari, în anul 2012, de la cuplul Secunda Pascu și Mișu Durach, doi craioveni condamnați în primă instanță, pentru tâlhărie. Întâmplările arată suprarealist, însă adevărul e că Secunda și Mișu au alergat, bătut și tăiat cu sabia o întreagă ceată de adversari pentru bani, chiar și pe un interlop care și-a făcut de râs numele de spadasin celebru, Pardalian, scăpând doar după ce a sărit gardul. Pentru victoria lor de arme, în primă instanță Mișu a primit 9 ani de închisoare, iar Secunda, 4 ani.

2EPA/KHALED ELFIQI

Filip Sărdaru a pretins că-i scapă de pedeapsă, la apel. Nu s-a ținut de cuvânt și condamnările au rămas definitive. La perchezițiile ulterioare, acasă la Sărdaru, procurorii aveau să găsească documente copiate din dosarul penal în care erau judecați Mișu și Secunda, însă nu e clar dacă el chiar a vrut să intervină sau doar i-a purtat pe cei doi cu vorba.

Soluția lui Sărdaru pentru Mișu și Secunda a fost să le ofere la schimb, căci oamenii tot plătiseră, libertatea. Dar nu în România, ci în America, unde să-i introducă ilegal.

Cei doi au acceptat, dar s-au separat pe drum, la Bruxelles. Secunda a fost trecută ilegal frontiera Mexic – SUA, a ajuns în Los Angeles și s-a trezit din nou păcălită. De aici începe o aventură în care apar și agenți americani.

”Mă sună acum, s-a jurat pe copiii ei, că vine cu FBI direct acasă la Filip”

Pe 28 septembrie 2012, la ora 21, unul dintre oamenii lui Sărdaru, Luigi Popescu Cristinel, zis Luis, îl sună pe un alt om din rețea, Calocică, și-l anunță că are o veste bombă. Convorbirea este interceptată de DIICOT.

Luis: Mă, Calocică, ia să stai în pat să-ţi povestesc ceva.
Calocică: Stau frate.

Luis: Hai că mă sună o ţigancă, mânca-ţi-aş ochii, e cu FBI-ul acolo şi e pusă rău de tot pe acesta.
Calocică: Cine?

Luis: O ţigancă, una Secunda. Mă sună acum, s-a jurat pe copiii ei, că vine cu FBI direct acasă la Filip, i-a luat un miliard două sute şi i-a dat şi un dulap suflat cu aur.
Calocică: Care?

Luis: O ţigancă care a ars-o FILIP de-un miliard două sute şi un dulap suflat cu aur. M-a sunat şi-am liniştit-o. Da, frate, e-n Los Angeles femeia.
Calocică: Păi, de unde-i ea?

Luis: E de la Craiova şi a ars-o acesta rău de tot. L-a lăsat pe bărbatu-său pe cartoane să doarmă. Eu m-am miluit de bărbatu-său, am trimis bani şi să-l ducă şi pe el. Şi femeia vine acum acasă şi s-a jurat rău de tot pe copii.
Calocică: Îl haleşte.

Luis: Şi a zis că a rugat-o acela de la FBI, i-a arătat poza lu’ Filip, l-a recunoscut, a spus numele lui complet, i-a dat numărul de telefon, tot şi zice că-i plătesc ăştia bilet de avion. I-au promis că o duc înapoi în America, i-a dat casă acolo, tot. Şi mi-a zis ţiganca: «Luis, de time să moară, să facă dac-oi spune ceva.» I-am zis: «Fă, proastă, dacă spui de el, spui şi de mine, că automat dă în mine.» Zice: «Nu, frăţiorul meu, că pe el îl spun foarte frumos că m-a trimis aici la prostituţie.» Aşa are declaraţia, la prostituţie.
Calocică: A, ce mai, din cauza asta…

Luis: Păi, da, mă, nu e…, că-l ia şi-l bagă rău de tot cu prostituţia.
Calocică: Să fie sănătos. Ce am eu cu el?

Luis: Şi că o punea pe ea la prostituţie şi copiii să-i trimită undeva la cerşit şi toţi banii să-i trimită lui. Şi l-a înregistrat pe telefon, că ţiganu’ aşa i-a spus în ţigăneşte şi l-a înregistrat pe om. Toate convorbirile ei cu Filip sunt înregistrate, ia auzi.
Calocică: L-a halit. Hai că te sun.

Două luni mai târziu, Secunda Pascu îi trimite lui Filip Sărdaru următorul sms:

”Ie bine domnu filip daca nu vrei sa stam de vb sa moara familia mea dca nu stam de vb la dicot la bucuresti ciar astazi daca nu merg sa vedem ce sa antampla mai departe”.

Secunda a stat în Cancun până când s-a strâns un grup mai mare de ”ilegali”

În documentele trimise de US Department of Homeland Security, ministerul de interne american, apare interogatoriul luat Secundei Pascu în SUA.

Mărturia femeii din Craiova e cea care avea să stârnească alerta în rețeaua traficanților, întinsă din Europa până în America.

Secunda a povestit agenților cum, înainte de a intra în SUA, a stat în Cancun, cu Filip Sărdaru și prietena acestuia, Alicia Nicolai. ”Pascu a spus că ea și copiii ei au stat la 3 hoteluri diferite în peste 3 săptămâni cât a stat în Mexic. Când a fost întrebată de ce a așteptat atât de mult să poată intra în SUA, Pascu a spus că aștepta mai multe familii să ajungă ca să poată sări gardul împreună”, scrie în documentul întocmit de anchetatorii americani.

3Imagine aeriană a gardului care separă Mexicul (stânga) de Statele Unite ale Americii (dreapta). EPA-EFE/MARIA DE LA LUZ ASCENCIO

Pentru că și-a folosit copiii să cerșească, ea a intrat în închisoare, iar copiii i-au fost ținuți în custodie temporară, de către guvernul american

Potrivit declarațiilor femeii, la câteva zile după ce ea și copiii ei au fost transportați în California, Filip a sunat-o și a pus-o să plătească pentru transportul în SUA.

”A spus că el a cerut 10.000 $ pe lună. Spune că i-a spus lui Filip că nu poate să plătească aceste taxe pentru că a vândut totul și familia ei în România nu are acces la atâția bani. Pascu spune că Filip i-a spus că poate să iasă și să se prostitueze ca să facă rost de bani, așa cum făceau și alte femei”, scrie în raportul întocmit de Homeland Security în cazul ei, în august 2012.

Secunda declara că a refuzat să se prostitueze, pentru că era căsătorită și avea copii. ”Potrivit lui Pascu, răspunsul lui Filip a fost să se ducă să cerșească pentru bani, căci el își voia banii”.

Agentul american continuă să noteze: ”Spune că Alicia și Claudia Nicolai au instruit-o să iasă la 8:00 PM să se prostitueze. Ele au spus de asemenea că toate femeile rome se prostituează. Întrebată dacă știa alte femei care au avut o situație asemănătoare și dacă vor să vorbească, Pascu a spus că nu știe femei care vor să vorbească cu agenții pentru că se tem că ele și copiii lor vor fi în pericol”.

Conform Homeland Security, Pascu a ieșit la cerșit cu copiii. Aceasta povestește că într-o zi, o femeie a țipat la ea și a raportat-o autorităților că cerșea. Secunda a stat închisă în SUA o lună și jumătate, iar în acest timp, copiii au fost luați în custodia CA Child Protective Services.

După ce a fost liberată, Secunda Pascu s-a putut întoarce în România, împreună cu cei mici.

4Secunda a stat închisă în SUA o lună și jumătate. Foto: 123rf

Bani plătiți în închisoare, ca să-și retragă denunțurile împotriva șefului

Revenită în țară, ea n-a mai confirmat că l-a recunoscut, după poză, pe Filip Sărdaru în fața agenților americani.

Dar raportul Homeland Security a ajuns, mai departe, la investigatorii din Craiova. Și în aceste documente, aflate la dosarul 32D/P/2012, sunt toate detaliile întâmplărilor prin care a trecut femeia.
Secunda Pascu a intrat în închisoare la Craiova, ca să-și achite pedeapsa de 4 ani, ca și iubitul ei, Mișu Durach, închis pentru 9 ani.

La scurt timp, în iunie 2013, DIICOT Craiova vede următoarele tranzacții de bani în conturile Secundei și al lui Mișu, aflați închiși la Penitenciarul Craiova.

Mișu Durach primește 10.000 de lei prin sectorul ”Vizită” de la Marian Casim (unchi).

Mișu Durach primește 23.9000 de lei prin mandat poștal de la Elena Maria Manolescu (mătușă).

Secunda Pascu primește suma de 2.000 de lei prin mandat poștal de la Marian Casim.

În spatele transferurilor de bani, se susține în hârtia semnată de procurorul de caz Mihai Stanciu, se află Filip Sărdaru, care le cerea să-și retragă denunțul în dosarul de trafic de persoane.

Cu toate aceste probe, cum de rețelele continuă să funcționeze și azi, producând bani, victime exploatate și, uneori, chiar moarte?

Răspunsul în zilele următoare.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează