SPORTURI  »  INVESTIGATII EXTRASPORT  »  #MERGEMDUPASISTEM

Sorina Pintea, surprinsă că la discuțiile despre legalizarea canabisului medical a participat o companie israeliană: ”Reprezentanții firmei n-aveau ce căuta acolo!”

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 martie 2019 16:00

Libertatea a dezvăluit astăzi că, la prima întrunire a Comisiei pentru legalizarea marijuanei medicinale de la Ministerul Sănătății, au fost prezente și trei persoane venite să susțină interesele unei firme public-private din Israel, Kidmat Eden.

  • de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

Compania a spus că are „fonduri nelimitate”, venind inclusiv de la Guvernul Israelului pentru cercetări privind efectul canabisului medicinal.

Azi, Sorina Pintea a acordat un interviu cititorilor Libertatea.

Am trimis fundației pe numele căreia au intrat cei de la firmă o scrisoarea de atenționare! Sorina Pintea, ministrul Sănătății 

-Doamna ministru, cum se explică faptul că, la prima ședință a comisiei inițiate de dumneavoastră, au participat reprezentanții unei firme cu interes comercial în canabis?
-Eu am fost la ședința de guvern, n-am prezidat ședința. N-am fost acolo, la grupul de lucru. Comisia am înființat-o pe 13 martie și am vrut să fiu președinte tocmai ca să nu se ajungă la exagerări în abordarea unei chestiuni delicate și necesare precum legalizarea medicinală a canabisului.

-Bun, dar Filip Hausner, cetățean israelian și reprezentant al Kidmat Eden, a fost la comisie și a vorbit în această calitate comercială, cum singur a recunoscut în Libertatea.
-Așa e, după ce am văzut articolul din Libertatea am cerut lista celor care au intrat și am găsit pe ea doi oameni care nu aveau ce căuta. Nu e normal ce s-a întâmplat! Am trimis fundației pe numele căreia au intrat o scrisoare de atenționare. Am și vorbit cu domnul Costin Militaru, cel care i-a adus pe cei doi. Nu avea acest drept, să-și aducă singur invitați!

-În comisie, conform ordinului dumneavoastră de ministru, pot ajunge doar membri comisiilor MS sau reprezentanții pacienților. Nu firme care să-și facă lobby.
-Da, așa e. Să vă spun ceva, vă rog. Accesul restrictiv eu l-am impus prin ordin tocmai pentru că eu cred în legiferarea canabisului medical, însă făcut fără exagerări și cu respectarea normelor europene. Cred în această inițiativă, ea a venit ca propunere de la medicii din comisiile ministerului și de la asociațiile de pacienți. Dar ea, e corect ce spuneți, trebuie să fie derulată transparent și cu reguli. Pe de altă parte, am o obiecție la ceva ce ați scris.

-Vă rugăm.
-Ați scris că domnul Teodorovici a fost primul care a deschis dezbaterea publică și nu e adevărat.

-În ce sens, că toată presa și nu numai a văzut același lucru?
-Eu am fost prima care a vorbit despre inițiativă, există știre la Kanal D, când am anunțat înființarea comisiei. Încă o dată, pentru mine această comisie e o miză care ține de pacienți, restul sunt speculații.

Citește și:

EXCLUSIV/ De ce se grăbește Guvernul Dăncilă să legalizeze canabisul medicinal? Participanții secreți de la discuții

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează