SPORTURI  »  JO 2012  »  CORESPONDENŢĂ DIN LONDRA

Blestematele tuşe decisive » Cele trei spadasine române au încheiat ieri concursul individual după asalturi foarte strînse

Articol de - Publicat marti, 31 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 30 iulie 2012 22:39

Simona Gherman şi Anca Măroiu au pierdut în "sferturi", iar vicecampioana olimpică de la Beijing, Ana Maria Brînză, în "optimi"


Anca e pe planşa verde. "Sfertul" cu sud-coreeanca Lam Shin A ţine nervii întinşi încă de la început. Numai tuşe duble pînă la 5-5, cînd asiatica îşi ia avînt şi fuge la 10-7, apoi la 11-8. În colţ, Dan Podeanu îi vorbeşte calm, dar hotărît. Ea dă din cap, încercînd că absoarbă totul. Iar cînd revine faţă în faţă cu adversara, se vede.

Cîştigă teren tuşă cu tuşă, aspiră diferenţa dintre ele şi aşa se trezesc la 14-14. Punctul decisiv, cine îl va obţine? Încă o dată se aprind ambele becuri, roşu şi verde reunite, dar aici nu e ca la tenis, mergem cap la cap pînă se fac două lungimi diferenţă. Nu sîntem Isner şi Mahut pe iarba londoneză, jucînd trei zile. Pornesc iar. Şi sud-coreeanca e cea care împunge prima cu vîrful armei în Anca. S-a terminat.

Dansul becurilor nebune
Simona e pe planşa galbenă. Tot "sferturi". O întîlneşte pe ucraineanca Iana Şemiakina, cea care o învinsese pe Ana Brînză cu un tur în urmă. Şi aici se merge compact, cu cîte un punct avantaj pentru adversară şi Simona recuperînd constant. Apoi, ceva se rupe. Se face 9-5 pentru Şemiakina, campioana europeană de la Legnano porneşte cursa de urmărire şi sapă, sapă, agită arma, punctează.
La 12-12 parcă se simte un pic de aer în jur, la 13-12 pentru româncă bobocul de trandafir al speranţei mijeşte cu tupeu. Dar nu, e ziua emoţiilor. După 13-13 urmează 14-14. Şi? Evident, tuşa decisivă. De trei sau patru ori vin dublele.

Cele două parcă sînt suspendate deasupra unei prăpăstii, dansînd pe sîrmă. Cea care ajunge prima cu bine la margine e ucraineanca.

Se lasă o linişte ciudată în sala S1 de la ExCeL. Ecoul a ceea ce se întîmplase mai devreme reverberează uşor.

Mereu la limită
Ana e pe planşa galbenă. În "optimi, contra Ianei Şemiakina. Are ceva spadasina asta din Ucraina. Ceva ce poate se numeşte scai. E greu să te desprinzi de ea, să te detaşezi. Iar sînt multe tuşe duble, românca încearcă s-o destabilizeze, dar fără succes. Pur şi simplu, e ziua ucrainencei! Mereu are un pas-doi înainte şi chiar dacă vicecampioana olimpică de la Beijing egalează la 13, timpul e pe terminate.

Cine va da tuşa decisivă? Şemiakina. Ana părăseşte arena, adversara ei îşi continuă drumul pînă în finală. Finala mare. Unde a ajuns bătînd-o în semifinale pe favorita numărul unu, chinezoaica Sun. Cum? 14-13, tuşă decisivă.

"Trebuia să cred mai mult în mine"
Şi Simona, şi Anca merg ca în transă. Încă au transpiraţie din belşug pe frunţi, în păr, pe faţă. Ochii lor însă spun totul. Decepţia e uriaşă. "Ce pot să spun? Finalul ăsta, la o singură tuşă, e dureros", spune Simo. "E ca şi cum îţi vine să crezi că nu ai fost pregătit pentru o asemenea situaţie, că adversarul e ştiut mai bine ce să facă". Ar fi putut ceva să fie altfel? "Da, îmi pare rău că nu am avut mai multă încredere în mine, în instinctele mele.

Deşi am dat tot ce am putut. Cînd văd ce am păţit toate trei... Doare rău". Urmează concursul pe echipe, deşi încă e departe. Rana de la individual e proaspătă. "Acum sîntem supărate, dar sper ca tuşele acestea decisive să le dăm acolo".

Anca vorbeşte ferm. "Din punctul meu de vedere, nu contează că am cedat la o singură tuşă. Pe tablou, în dreptul meu, scrie că am pierdut, atît. Nu cum am pierdut. Şi cînd pleci de acolo cu capul plecat... nu e bine deloc". Ar fi putut ceva să fie altfel? "Nu", vine răspunsul tranşant. "Am gîndit bine această confruntare, a şi mers bine pînă la un punct. Aveam în plan ca acele tuşe decisive să le dăm noi. Totul e însă o chestiune de clipe. Cînd ajungi acolo, nu mai ai o a doua şansă. E atunci sau niciodată".

Tema concursului pe echipe revine, ca un pick-up cu arcul stricat. Mai ales că întîlnim Coreea de Sud în primul meci. "Nici o zi nu seamănă cu alta!", anunţă hotărîtă Anca. "Acolo va fi total diferit. E altfel de concurs, poţi să ţii 1-0 asaltul tău, apoi intră altcineva şi punctează mai mult. E altceva!". Are ceva subtil şi convingător în voce. Şi asta e ultima impresie de ieri de la scrimă. Că în zilele următoare va fi altceva.

Parcursul româncelor
Ana Maria Brînză
turul 2 15-8 cu Jo-Ting Hsu (Tpe)
optimi 13-14 cu Iana Şemiakina (Ucr)

Anca Măroiu
turul 2 15-10 cu Olena Kriviţka (Ucr)
optimi 15-11 cu Ana Sivkova (Rus)
sferturi 14-15 cu Lam Shin A (CdS)

Simona Gherman
turul 2 15-9 cu Corinna Lawrence (M.Br)
optimi 15-13 cu Laura Flessel-Colovic (Fra)
sferturi 14-15 cu Iana Şemiakina (Ucr)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
sorin58
sorin58  •  31 Iulie 2012, 10:45

fetitele power praf au fost praf....pacat.Sa vedem ce "branza" fac la echipe.

immihai
immihai  •  31 Iulie 2012, 10:42

ghinion? eu zic ca tine de mentalitate. nu au fost pregatite pentru asa ceva, parca s-au grabit ca fata mare la maritat, mai ales Ana Branza care avea prioritate si nu trebuia decat sa se apere

mariuscarsing
mariuscarsing  •  31 Iulie 2012, 02:31

un ghinion ca asta nu am vazut niciodata ca toate trei sa piarda la asaltul decisiv

Vezi toate comentariile (3)
Comentează