SPORTURI  »  JO 2012  »  ÎNOT

Cifrele unei legende » Dacă Michael Phelps ar fi o ţară, ar avea palmares mai bun decît România la Londra

Michael Phelps a reuşit să cucerească mai multe medalii de aur decît întregul lot olimpic al României.
Michael Phelps a reuşit să cucerească mai multe medalii de aur decît întregul lot olimpic al României.

Articol de - Publicat luni, 13 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 12 august 2012 18:59

Înotătorul american, care şi-a anunţat deja retragerea, a cucerit patru medalii de aur şi două de argint la Jocurile încheiate ieri.

România termină Olimpiada 2012 cu 9 prezenţe pe podium, dar numai două medalii de aur.

Cifrele sînt mici bombe. Dacă le aşezi într-o anume ordine sau dacă le citeşti ca pe o poveste, îşi scot la iveală potenţialul exploziv. Explozie egal exclamaţie. Inclusiv în cazul lui Michael Phelps, omul care părea că nu mai are nimic de dezvăluit. Omul care s-a declarat retras din sport în momentul în care a încheiat finala de ştafetă 4x100 metri mixt la Olimpiada londoneză.

Cu 4 medalii de aur şi două de argint, americanul n-a mai repetat perfecţiunea de la Beijing. Acolo a luat startul în opt probe şi le-a cîştigat pe toate! Ceva nemaiîntîlnit, nemaiauzit, nemaivăzut în istoria olimpică. Sau în istorie, punct. Perfecţiunea lui a depins şi de sutimea de secundă cu care a luat aurul la suta fluture în faţa lui Cavici, şi de confortul victoriilor detaşate.

Istorie, nu perfecţiune
La Londra, ştia că va fi imposibil să repete ceea ce a atins în China. A lăsat perfecţiunea şi a luptat pentru istorie. Pentru a deveni sportivul cel mai medaliat la JO din toate timpurile. Recordul era deţinut de fosta gimnastă ex-sovietică Larisa Latînina, cu 18 medalii, dintre care 9 de aur. Phelps a dus linia de clasament, unică şi miraculoasă, la un total de 22 de medalii: 18 de aur, două de argint, două de bronz.

Şi aici intervine arta citirii cifrelor. Ceva ce a observat Simon Rogers pe blogul cotidianului britanic The Guardian. Dacă Michael Phelps era o ţară, el s-ar fi plasat într-un clasament olimpic all-time înaintea Georgiei, Uzbekistanului, Croaţiei, statului Chile, Israelului, Tunisiei, dar şi a Indiei, Taiwanului, Portugaliei, Nigeriei şi Thailandei. Dacă luăm numai aurul, ar fi bătut, spre exemplu, Coreea de Nord.

Mai bine decît multe ţări
În clasamentul totalului medaliilor, aşa numitul US ranking, ar fi pe locul 58. În ierarhia în care aurul e prinicipalul reper, aşa cum o face CIO, ar fi încă şi mai sus, pe 47, în spatele Azerbaidjanului şi mult în faţa Indiei. Iar la Londra numai, ar fi încheiat în Top 20. A adunat, conform aceluiaşi criteriu CIO, un palmares superior celui al României, compus din două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz pentru că el are mai multe de aur.

Iar asta înseamnă istorie. Numai unii oameni pot fi ţări. Phelps e unul dintre ei.

Alte cifre ale lui Phelps
- 1.269.441: are mai mulţi followers pe twitter decît populaţia din Fiji (850.000 de locuitori)
- 5,8 milioane: are mai mulţi fani pe facebook decît numărul utilizatorilor de internt din Grecia (4,971 milioane)
- 40 de milioane de dolari: averea lui netă e mai mare decît produsul intern brut din Insulele Tuvalu (37,47 milioane dolari)

512439-tara-phelps.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
ysoagar
ysoagar  •  13 August 2012, 10:26

voi presa sportiva promovati toata ziua ciobanul albanez si alte specimene interlope care conduc fotbalul romanesc, si pe urma veniti si trantiti una de genu vezi doamne nu luam medalii. nu zau? oare v-ati interesat unde se antreneaza phelps? cat aloca sua inotului? cate bazine si facilitati au sua nu ne spuneti si noua? asta oricum nu e important, are omu medalii detaliile nu conteaza... cand ati scris ultima data de campionatele de gimanstica? dar de cele de judo? dar de polo? sa va fie rusine ziaristi de doi bani ce sunteti si duceti-va si pupati ciobanu albanez ca va mai debiteaza niste aberatii

crusader2010
crusader2010  •  13 August 2012, 08:44

Tipsy, nu e clar motivul articolului? sa-l pupe undeva pe Phelps. Ca asta stiu sa faca cel mai bine ziaristii nostri in general. Doar comparatia absolut cretina cu alte tari pe medalii si "alte cifre" spune multe. Poate ar trebui sa faceti o asemenea comparatie si fata de cat de "liberi" sunteti voi,presa, si cat va place sa-i pupati peste tot cu pofta pe cei de la conducere. In mod sigur ati iesi in primele 3 locuri in lume. N-avem presa, n-avem sport, n-avem bani, n-avem...multe. Si toti sunt prea lasi ca sa schimbe ceva. Asta este, ne meritam soarta. Iar voi astia din presa,continuati sa prostiti lumea sau sa denigrati oamenii care chiar fac ceva, ca doar asa va luati

tipsy
tipsy  •  13 August 2012, 06:43

vreo 5 ani am tot ratat campionatele mondiale de inot fiindca habar n`aveam cand sunt, niciun ziar din romania nu spunea un cuvant. in ultima vreme citesc publicatii de afara si pot sa aflu ce ma intereseaza. in concluzie, nu stiu de ce v-ati mai chinuit sa scrieti articolul asta, fiindca oamenii interesati de sport sau de campioni nu se asteapta la asa ceva de la voi si nici nu cauta.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează