Articol de - Publicat duminica, 15 iulie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 15 iulie 2012 13:54

”Un lucru e clar: nu vom accepta în nici un fel folosirea lotului olimpic pentru a favoriza vreuna dintre părţile referendumului. Olimpismul nu e nici măcar tangent cu politica”, spune Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Frămîntările politice din România au ameţit şi canalele de comunicare olimpică dintre România şi Londra. Fiecare nume al unui demnitar, indiferent de rangul lui, de la preşedintele SUA şi pînă la ministrul sporturilor dintr-o mică republică a planetei, este comunicat din timp către CIO şi către organizatorii londonezi.

Demnitarul nu poate ajunge în Satul Olimpic decît după aprobare nominală de către conducerea a ceea ce se autodenumeşte, cu vanitatea celei mai mari organizaţii din lume, "familia olimpică".

Pînă acum, România a bătut recordul la nominalizări şi rectificări. "Am trimis şi, mai apoi, retras cinci nume de miniştri ai educaţiei şi două de premieri", spune un oficial al COSR. La un moment dat, apăruse varianta amuzant-absurdă ca România să fie reprezentată pe parcursul competiţiei de doi preşedinţi: Crin Antonescu la început şi Traian Băsescu spre final, după derularea referendumului, în funcţie de rezultatul de la urne.

Ca să evite o astfel de situaţie şi "ca să-şi respecte promisiunea că va fi un preşedinte interimar discret", e foarte probabil ca Antonescu să nu participe la festivitatea de deschidere, chiar dacă a fost invitat conform regulilor.

"Preşedintele interimar nu vrea să iasă în faţă", a spus cineva la curent cu discuţiile dintre Cotroceni şi COSR.

Deşi liberal convins şi fost adjunct al lui Antonescu acum 14 ani, cînd Crin era ministru al sporturilor, Ioan Dobrescu, actualul secretar general al COSR, a spus că va fi împiedicată orice încercare a oricărui om politic de a profita de momentul Olimpiadei în afara regulilor.

E posibil ca la festivitatea de închidere să participe premierul Victor Ponta, care a fost invitat la ceremonie, conform protocolului. Prim-ministrul n-a luat încă o decizie.

"Ce înseamnă că veţi împiedica alipirea de imagine a politicienilor, că sună cam pompos şi fără obiect din partea COSR?" a fost întrebarea Gazetei către Dobrescu.

"De pildă, nu vom scoate nici un sportiv din Sat ca să se întîlnească, să se pozeze sau să discute cu vreun politician în zilele de început ale Jocurilor Olimpice. Adică pînă în momentul derulării referendumului şi nici nu vom pune la dispoziţie mijloace de transport pentru a se merge la secţia de votare", a explicat secretarul general al COSR.

"Ştim că pe 29 iulie este referendumul şi pe 27 iulie începe Olimpiada. Dar vom ţine departe lotul de orice posibilă acţiune de imagine. Sincer, cred în obrazul tuturor factorilor politici şi sînt convins că nimeni nu va încerca să profite" (Ioan Dobrescu, COSR)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”