SPORTURI  »  JO 2012  »  JOCURILE PARALIMPICE

Destin nou pe bicicletă » Eduard-Carol Novak a devenit primul campion paralimpic din istoria României

Eduard-Carol Novak a sărbătorit cu tricolorul victoria din proba de urmărire // Foto: guliver/GettyImages +2   FOTO
Eduard-Carol Novak a sărbătorit cu tricolorul victoria din proba de urmărire // Foto: guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 03 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 02 septembrie 2012 20:40

Ciclistul a suferit în urmă cu 16 ani un accident care i-a dat peste cap tot universul. O poveste despre ambiţie şi curaj.

La 20 de ani, pentru unii începe viaţa. La 20 de ani, pentru Eduard-Carol Novak a început o nouă viaţă. Un accident de maşină petrecut la Luduş l-a lăsat fără laba piciorului drept. Impactul, dar şi un medic neglijent au şters într-o secundă o carieră. Eduard-Carol Novak s-a născut în vara lui 1976 în oraşul cel mai îngheţat al României, Miercurea-Ciuc.

Deşi s-a născut sub soare, la cinci ani a intrat pe gheaţă. A făcut hochei, dar tatăl său l-a îndreptat spre patinaj viteză. La zece ani avea să cîştige primul titlu naţional. În viaţa lui nu exista nimic altceva decît gheaţa. Cîte trei antrenamente pe zi care aveau să fie răsplătite cu multe medalii şi recorduri naţionale. Timp de zece ani a cîştigat titlul naţional pînă cînd, într-o zi, părinţii săi au hotărît să meargă împreună cu el la un concurs în Italia.

Era ianuarie, frigul era îngrozitor, drumurile îngheţate, maşina a derapat, a intrat într-un parapet şi laba piciorului drept i-a fost retezată. "Acel accident", aşa cum îi spune el după ani, i-a schimbat perspectivele. Patinajul rămăsese în fiarele contorsionate ale acelei maşini.

Nervii de la început
De aici începe noua viaţă. "În România e ca în Sparta, dacă nu eşti întreg ar trebui să fii aruncat de pe o stîncă", spunea un pic amărît Edi, după ce cucerise la Beijing prima medalie paralimpică pentru România, un argint. A avut de luptat cu sine, cu prejudecăţile oamenilor. Liniştea şi-a găsit-o tot prin sport. Mergea cu bicicleta şi înainte de accident, dar doar pentru programul de recuperare.

Întîi a luat-o pe căi de munte cu bicicleta. "M-am enervat mult în acea perioadă. Din cauza protezei nu aveam echilibru şi picam foarte des", şi-a amintit el. Apoi a descoperit ciclismul pe şosea şi din 2001 s-a dedicat complet lui.

Primele rezultate aveau să vină doi ani mai tîrziu. Primul loc la Campionatele Europene din Cehia. Din nou antrenamente intense, şi mai periculoase însă pentru că ele trebuie făcute pe şosea, unde şoferii nu sînt atît de responsabili pe cît ar trebui. A înfiinţat o echipă, Tuşnad Cycling, care a crescut de la an la an şi care a ajuns una dintre cele mai bune din România. Alături de colegii săi a mers mai departe. În 2004 repeta performanţa la nivel european, iar în 2006 cucerea prima medalie mondială, argintul. La fel şi în 2007.

Argintul istoric
Prima bucată de istorie avea să se scrie la Beijing, acolo unde Eduard-Carol Novak avea să cucerească prima medalie a României la Jocurile Paralimpice. Din nou argint. Încă de cînd s-a dat jos de pe şa s-a gîndit că vrea mai mult. La cîteva zile după performanţă vorbea despre Londra şi despre primul loc.

Aurul avea să vină mai întîi la Campionatele Mondiale din 2009 în cursa pe şosea şi în 2011, în Danemarca, la contratimp şi a venit şi la Londra. Aşa cum şi-a dorit, Eduard-Carol Novak a devenit campion paralimpic, în proba de urmărire. A făcut-o în stil mare, cu un record mondial în calificări. La 16 ani după "acel accident", Edi a plîns de fericire. A defilat pe velodrom cu tricolorul în spate, a sărutat cu foc medalia de aur, şi-a luat copiii în braţe şi a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La 36 de ani, Eduard-Carol Novak îşi continuă noua viaţă cu zîmbetul pe buze.

Mai are de concurat la Londra
Ciclismul are mai multe probe la Jocurile Paralimpice de la Londra. Eduard-Carol Novak a participat ieri la proba de urmărire pe velodrom, acolo unde se folosesc biciclete adaptate. Sportivii sînt împărţiţi în cinci categorii, cu cît este mai mică cifra, cu atît este mai mare dizabilitatea. El a mai participat şi la contratimp de 1 km, desfăşurat tot pe velodrom. Parcursul lui nu se opreşte aici, el urmînd să concureze în două probe pe şosea pe 5 şi pe 6 septembrie. Novak a cîştigat medalia de argint la Beijing în proba de contratimp pe şosea.

Are fabrică de proteze
Eduard-Carol Novak este directorul general al firmei MedExpert, înfiinţată în 2004, în Miercurea-Ciuc. Activitatea principală a firmei este producerea şi comercializarea protezelor medicale.

L-a învins pe Nechita
La Campionatele Naţionale de ciclism ale României, desfăşurate cu cîteva zile înainte de Jocurile Olimpice de la Londra, în proba de fond-şosea, 136 de kilometri, la clasa Elite (rezervată sportivilor de peste 23 de ani), primul a sosit Edi, în timp ce Andrei Nechita, ciclistul care a participat pentru România la Jocurile Olimpice de la Londra, a terminat cursa doar pe locul 5, la peste 4 minute distanţă faţă de sportivul de la Tuşnad Cycling Team.

70.000 de euro va primi Eduard-Carol Novak din partea statului român, la fel ca Sandra Izbaşa şi Alin Moldovean

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
razvan2006
razvan2006  •  03 Septembrie 2012, 19:01

RESPECT SI FELICITARI DIN TOATA INIMA!!!

migoluis
migoluis  •  03 Septembrie 2012, 10:40

impresionant, felicitari pentru medalie si sa ai succes in continuare

danik52
danik52  •  03 Septembrie 2012, 09:14

Edi, felicitari! Am toata admiratia pt tine si pt faptul ca ne arati ca in viata trebuie sa lupti pt a castiga! Imi scot palaria in fata ta! Succes in continuare!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează