SPORTURI  »  JO 2012  »  PERDANŢII

Deziluzille de la Londra » După 40 de ani de succese consecutive la JO, canotajul s-a întors fără medalie

Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu cu capetele plecate +5   FOTO
Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu cu capetele plecate

Articol de , - Publicat marti, 14 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 13 august 2012 19:13

În lacul Eton, la Eton Dorney, au murit toate speranţele de podium ale românilor.

Nouă medalii olimpice de aur, cîte adunau împreună Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu, nu au fost de ajuns pentru o clasare pe podium la Londra. Barca de doi rame a României a eşuat undeva, pe culoarul 1 la Eton Lake, culoarul blestemat, singurul de pe care nici un echipaj prezent la Londra nu a luat medalie!

Cu ochii în lacrimi, suferind pentru locul 5 ocupat, Georgeta a anunţat că ea şi coechipiera sa nu se vor mai urca niciodată în barcă. "Ne doream un alt sfîrşit, o retragere în glorie, dar nu a fost să fie. Am făcut tot ceea ce a depins de noi, însă adversarele au fost mai bune", a spus canotoarea de 36 de ani.

Barca de 8 plus 1 nu a putut, nici ea, urca pe podium. Cu cea mai mică medie de vîrstă, dintre toate echipajele, 24 de ani şi trei luni, ambarcaţiunea de 18 metri lungime a trecut a patra linia de sosire.

Au rămas, după, doar acuzele Elisabetei Lipă, preşedinta FR de Canotaj, că fetele au fost "indolente" şi că nu au tras "să moară" în barcă, şi demisia antrenorului Mircea Roman, după mai bine de zece ani în fruntea lotului olimpic.

SCRIMĂ » Blocajul psihic

Echipa de spadă a României a clacat chiar la JO. Cotate cu prima şansă la aur, fetele au pierdut chiar primul meci, contra Coreei de Sud.

Nimeni nu s-ar fi aşteptat la un astfel de deznodămînt. Fetiţele "Power Praf" să fie eliminate din primul tur? Echipa care de patru ani nu a lipsit din primele patru locuri la nici un concurs să nu treacă de Coreea de Sud?

Ana Maria Brînză, Anca Măroiu şi Simona Gherman, "sperietori" în toate concursurile pentru orice echipă, fetele care se completau reciproc şi adunau tuşă cu tuşă pînă ajungeau primele la 45, nu au reuşit acum nimic.

"Din 2001, de cînd am început să fac performanţă cu această echipă, eu nu le-am văzut niciodată aşa! Nu am mai văzut un asemenea blocaj general", a spus antrenorul Dan Podeanu, cel care şi-a anunţat, şi el, retragerea din fruntea lotului.

Fetele au ocupat la final locul 6, trăgînd în partidele cu Italia şi Germania plîngînd pe planşă, în nişte imagini ale durerii nemaiîntîlnite pînă acum. "Sîntem labile psihic! Nu putem să ne explicăm înfrîngerea", a spus Ana Maria Brînză, în timp ce Anca Măroiu a adăugat că "la cît sînt de supărată, îmi vine să-mi trag fiecare fir de păr din cap cu penseta".

O echipă blocată psihic, un blocaj venit, probabil, după ce Ana, Anca şi Simona pierduseră la individual, fiecare, la tuşa decisivă.

CANOE » Canoea naufragiată

Campionii mondiali şi europeni, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, au capotat şi ei la Londra. S-au clasat doar pe 7, deşi toţi sperau la aur!

Pentru canoea şi kaiacul românesc, Londra a fost a treia ediţie consecutivă în care podiumul rămîne o utopie. Asta în condiţiile în care speranţele erau imense. Campionii mondiali din 2010 şi europeni de anul acesta, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi, erau cotaţi cu mari şanse la o medalie.

Totul s-a risipit pe acelaşi blestemat culoar 1. Băieţii şi-au acuzat antrenorul, pe Igor Lipalit, de metode de antrenament ex-sovietice, cu cantonamente interminabile. Au făcut însă şi o promisiune, că pînă în 2016, la Rio de Janeiro, se vor antrena "mai cu cap" şi vor prinde atunci podiumul.

"Cursa asta o luăm ca pe o luptă pierdută. O să ne antrenăm în continuare. Sper să o facem mai cu cap şi să ajungem peste patru ani la Rio, acolo unde ne putem îndeplini visul de a lua o medalie", a declarat Dumitrescu.

La kaiac, echipajul de patru a făcut progrese, s-a calificat în finală, dar locul 8 e departe, foarte departe de podium.

ALTETISM » Mulţi, dar slabi!

Lotul de atletism a fost cel mai numeros din delegaţia României la JO şi a înregistrat cele mai slabe performanţe.

17 atleţi români au concurat la Londra. Toţi au venit aici cu baremul A de calificare, cu excepţia a două sportive, care au fost aduse cu standardul B olimpic: Bianca Răzor şi Andreea Ogrăzeanu. Bilanţul după cele 10 zile de întreceri atletice: nici o calificare în faza finală a unei probe şi doar o semifinală, Mirela Lavric, la 800 m.

Nici COSR, şi nici federaţia nu s-au aşteptat la vreo minune de medalie, însă trei atlete trebuiau să ajungă în finale sau să se claseze în primii 8. Iar acestea sînt şi cele care au venit la Londra însoţite de către antrenorii lor: Claudia Ştef, Lavric şi Bianca Perie. Prima a terminat pe locul 38 la 20 km marş, Lavric a realizat al 14-lea timp la 800 m, iar Perie s-a oprit în calificări, cu a 22-a performanţă din 37 de concurenţi.

Salvarea a venit în ultima zi, în care Marius Ionescu a terminat cursa de 42,195 kilometri pe un onorabil loc 26, craioveanul aflîndu-se la al treilea maraton din carieră.

CUM S-AU DESCURCAT SPORTIVII DIN CELELALTE PROBE:

ÎNOT
Ultima cursă a Cameliei
Obiectivul Cameliei Potec la Londra nu a fost o medalie, pentru că nici un rezultat din trecutul apropiat nu avea cum să o treacă pe lista cu favorite, ci calificarea în finala de la 800 metri liber. Campioana olimpică de la Atena 2004 nu a reuşit însă să prindă nici măcar un culoar în semifinale. Ea luat startul, fără succes, şi la 200 m, şi la 400 m liber. "Îmi voi acorda trei luni de gîndire pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte cariera mea sportivă", a declarat la final înotătoarea în vîrstă de 30 de ani. La Londra au mai concurat în anonimat Dragoş Agache, Norbert Trandafir şi Alexandru Coci.

BOX
Eliminat de arbitri
La 22 de ani şi la prima sa prezenţă la Jocurile Olimpice, Bogdan Juratoni a avut o prestaţie excelentă. A cîştigat în ring disputa cu dublul campion mondial, uzbecul Abbos Atoev, dar arbitrii au văzut altceva. Bogdan a trebuit să plătească pentru războiul rece care se poartă de ani buni între AIBA şi preşedintele FRB, Rudel Obreja. Juratoni nu se mai gîndeşte acum la medalii olimpice, urmînd să treacă, mai mult ca sigur, la profesionism. Interbox i-a făcut deja o ofertă.

POLO
Singurul sport de echipă
Poloiştii au avut o participare onorabilă la Londra. Ghinionişti la tragerea la sorţi, nimerind în "grupa morţii", alături de Serbia, Ungaria, Statele Unite, Muntenegru şi Marea Britanie, Cosmin Radu şi compania nu au reuşit calificarea în "sferturi". Au rămas cu performanţa de a fi singurul sport de echipă românesc prezent la Londra şi întoarcerea după 16 ani în circuitul olimpic. Statistica va păstra însă România pe locul 10 în 2012.

TENIS DE MASĂ
Tremurul favoriţilor
Eliza Samara, Daniela Dodean şi Adrian Crişan au avut un turneu olimpic reuşit. Dacă Dodean a avut ghinionul să dea chiar în turul 3 de favorita numărul 1, chinezoaica Ning Ding, Samara şi Crişan s-au întrecut pe ei. Eliza a ajuns în "optimi" după ce a eliminat-o pe Yana Tie din Hong Kong, favorita 7, în timp ce Adi a trecut de fostul număr unu mondial, germanul Timo Boll (favoritul 4), ajungînd pînă în sferturile de finală. A fost eliminat apoi de Chih-Yuan Chuang (Taipei), numărul 5 în lume.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
mares870
mares870  •  14 August 2012, 08:32

Au mai participat si ciclism si lupte .Nici o apreciere despre ei ? Luptele un sport cu rezultate deosebite in timp ! Ce se intampla la federatia de lupte, de ce nu se mai obtin medalii ! Am dori sa stim si parerea cuiva de la lupte !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează