SPORTURI  »  JO 2012  »  JUDO

Fata care a deschis balul » Alina Dumitru a adus prima medalie în contul României

Vestita japoneză Fukumi zboară sub mîinile dibace ale Alinei Dumitru (în albastru) // Foto: Raed Krishan
Vestita japoneză Fukumi zboară sub mîinile dibace ale Alinei Dumitru (în albastru) // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 14 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 13 august 2012 18:51

Ca şi la Beijing, Alina Dumitru a adus prima medalie României. Nu a mai fost aur, dar a fost argint, "unul mai valoros decît tot aurul din lume", cum spune Piţi.

Toţi ochii erau aţintiţi asupra ei. Campioana olimpică de la Beijing, Alina Dumitru, era vînată de toate adversarele. "Cînd eşti campioană, toţi se pregătesc pentru tine. Tu trebuie să te antrenezi pentru fiecare în parte", spune judoka de 48 de kilograme.

A avut, pînă în finală, un traseu infernal, în care şi-a epuizat toate energiile. Emoţiile debutului şi-au făcut simţită prezenţa în disputa cu Dayaris Mestre Alvarez. A cîştigat doar după ce cubaneza a folosit un procedeu interzis.

Cu Urantsetseg Munkhbat, din Mongolia, a fost însă şi mai greu. A avut nevoie de Golden Score şi, ceea ce a fost şi mai dureros, s-a lovit destul de rău la mîna dreaptă. Şi urma întîlnirea cu vicecampioana mondială, japoneza Tomoko Fukumi, pe care nu o învinsese niciodată!

Ea le bate pe japoneze
Tani Ryoko nu mai pierduse pînă la disputa din semifinale, cu Alina, la Beijing, de cinci ani! Nimeni nu-i dădea vreo şansă "tricolorei". Aşa şi acum. Fukumi pornea drept mare favorită, dar Alina a cîştigat prin ippon. Lupta din nou pentru aur. În faţă, o altă adversară incomodă, de care Piţi nu trecuse în ultimele cinci dispute: brazilianca Sarah Menezes. Nu a reuşit nici la Londra, sud-americanca abuzînd de procedee în care a chinuit-o pe româncă la braţul accidentat. "La un moment dat am vrut să renunţ, dar nu cred că aşa trebuia să-mi închei cariera", a spus Alina.

Şi acum, STOP!
Pe podium, Alina a zîmbit din nou, cum îi stă în fire. Nu ştie să fie tristă, iar acum nici nu avea de ce. "Pentru argintul ăsta, am muncit mai mult decît tot aurul din China!". După 18 ani de judo, după ce a cîştigat de opt ori titlul european, a urcat pe podium la Mondiale şi Olimpiadă, Alina s-a decis: se desparte de judo. "Mi-e greu, am trăit cele mai mari satisfacţii, am colindat lumea în lung şi în lat, dar vine o vreme cînd trebuie să spui «Stop!». Pentru mine, acum e acel moment", a încheiat Alina.

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (1)
iwentvs
iwentvs  •  14 August 2012, 10:48

Multumesc Alina, pentru minunatele clipe pe care mi le-ai oferit, pentru emotiile traite, pentru caracterul tau care sper ca va inspira cat mai multi tineri.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează