JO 2012  ·  ÎNOT

Fata de 16 ani mai tare ca Lochte! » Doping sau miracol? Ce se ascunde în spatele chinezoaicei Ye Shiwen?

Ye Shiwen (în centru), noua rachetă subacvatică a Chinei, a înotat singură la această Olimpiadă // Foto: Reuters +2 FOTO
Ye Shiwen (în centru), noua rachetă subacvatică a Chinei, a înotat singură la această Olimpiadă // Foto: Reuters

Articol de — Joi, 02 August 2012, 00:00

A spulberat recordul mondial la 400 m mixt, depăşind timpul campionului olimpic american Ryan Lochte pe ultimii 50 de metri. Apoi, a cucerit aurul şi la 200 m mixt.

Sîmbătă, Ye Shiwen a fost ca o torpilă în finala olimpică la 400 m mixt. Şi-a depăşit propria performanţă cu 5 secunde (4:28.43), recordul mondial rămînînd în urma ei cu mai mult de o secundă! Şi asta n-a fost tot. Pe ultima lungime de bazin, a fost mai rapidă decît americanul Ryan Lochte, campionul olimpic la aceeaşi probă (28.93 sec. faţă de 29.10)!!! Este posibil fără un "propulsor" de efort?

Văzînd incredibilul, mulţi specialişti, mai ales americani, au luat foc: "Nu se poate aşa ceva. E inuman. E doping". N-au uitat de scandalurile care au pus China la zid în anii '90. Dar şi FINA, forul internaţional de înot, şi WADA, agenţia antidoping, susţin că Ye Shiwen a fost deja testată în repetate rînduri: "Şi e curată. Performanţa ei nu este pusă sub semnul întrebării".

"Sînt un geniu al înotului"
Adolescenta din Hangzhou (un "orăşel" de 6,2 milioane de locuitori) n-a fost afectată de ofensiva americană împotriva ei. "Secretul meu? Mă antrenez două ore şi jumătate dimineaţa şi două ore şi jumătatea după-amiaza. Fac asta zilnic, de nouă ani. Şi sînt un geniu al înotului".

Marţi seară, a mai luat un aur, şi la 200 m mixt, doar cu record olimpic, nu şi mondial: "Şi în alte ţări înotătorii cîştigă o mulţime de medalii şi nimeni nu îi bănuieşte de doping. De ce eu? Eu, Ye Shiwen, 16 ani, din China, sînt cea mai bună la aceste probe. Şi sînt curată".

"Atunci cînd se întîmplă ceva incredibil, istoria ne demonstrează în timp că a fost vorba de dopaj" (John Leonard, antrenorul echipei americane de înot)

"Imaginaţi-vă că sînt 1,3 miliarde de chinezi, au o bază de selecţie uriaşă. Dacă vin mereu mii şi mii de copii, ar putea avea mai mulţi de Michael Phelps" ( Adrian Moorhouse, campion olimpic la JO 1988)Un medic din Suceava, infectat cu COVID-19: ”Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici”

Libertatea

Comentarii (11)

vladutz13  •  02 August 2012, 12:05
Postat de oricare pe 02 August 2012, 10:21

Fizic, nu este posibil ca o femeie sa intreaca un barbat, maine, poimaine o sa apara o femeie care trece (lejer!, cum a facut fata asta) de Usein Bolt. Ati crede posibil? Sa fim seriosi.

L-a batut doar pe ultimii 50 metri, fiecare isi dozeaza efortul diferit. In fapt, pe toata cursa, de 400 metri, Lochte a fost mai rapid cu vreo 8-10 secunde!!!

vladutz13  •  02 August 2012, 12:04

Este mai mult decat sigur ca fata a fost dopata in copilarie, cand au crescut-o sa junga campioana!! Dar acum a fost testata si retestata, pana la urma a batut recordul mondial cu doar o secunda, pe 400 metri, nu cu vreo 10!!! De ce sa nu tipe si altii ca Lochte sau Phelps sau inaintea lor Thorpe nu au fost dopati??? Zic si eu ca e inuman sa fie buni la atatea probe!!! Fara dovezi esti doar un nesimtit, nu au nici macar un indiciu ca e ceva necurat. Aici nu vorbim de un caz gen Armstrong protejat de toata lumea.

zidane92  •  02 August 2012, 11:53
Postat de qwertt pe 02 August 2012, 02:00

"Atunci cînd se întîmplă ceva incredibil, istoria ne demonstrează în timp că a fost vorba de dopaj" (John Leonard, antrenorul echipei americane de înot) S-a referit la Phelps sau doar restul lumii se dopeaza si americanii sunt cei mai curati?

cred ca se referea la lance armstrong:)))))))))))

Vezi toate comentariile (11)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
11:30 Raliuri, Reluare

Raliul din Dakar

Eurosport
15:00 Ciclism, Reluare

Curse din Italia

Eurosport
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
21:30 Fotbal, Reluare

Barcelona - Real Madrid

Digi 2
Program TV complet

Liga 1