SPORTURI  »  JO 2012  »  CANOTAJ

Fostul preşedinte al FRC explică în termeni duri eşecul de la Londra: "Lipă a lăsat-o intenţionat pe Andrunache să-şi rupă gîtul!"

Ion Dospinescu +1   FOTO
Ion Dospinescu

Articol de - Publicat sambata, 04 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 august 2012 22:15

Ion Dospinescu susţine că Elisabeta Lipă nu a putut accepta ca ea să fie depăşită la palmares şi le-a permis celor două canotoare din barca de două rame să aibă un program mai uşor de antrenament.

Ion Dospinescu, predecesorul Elisabetei Lipă la şefia FR Canotaj şi fost vicepreşedinte la Dinamo, nu a mai vorbit din 2009, din momentul în care a pierdut alegerile pentru un nou mandat la conducerea federaţiei. S-a retras din sport şi de la Dinamo, s-a pensionat şi-şi vede de viaţă în casa de pe malul lacului Snagov.

- Domnule Dospinescu, v-aţi îndepărtat de canotaj, dar nu şi de locul în care se pregătesc sportivii...
- Nu am putut să mă rup de tot de sportul căruia i-am dedicat 40 de ani din viaţă....

- Şi ce faceţi acum?
- Stau liniştit ...

- Cît de liniştit după întrecerile de la Londra?!
- Nu prea liniştit, dar am prevăzut acest eşec atunci cînd am spus, la alegerile din 2009, că oricît de mare este un sportiv, atunci cînd vrea să intre în administraţie mai întîi trebuie să înveţe! Şi apoi să conducă! Acum se vede foarte clar unde duce lipsa de profesionalism. Este nevoie de profesionişti, nu de oameni care cîntă osanale oricui... Acelaşi lucru se întîmplă şi cu Dinamo...

- Ce credeţi că s-a întîmplat cu barca de două rame?
- Lipă nu concepe ca ea să nu mai fie cea mai mare canotoare a lumii şi, ca atare, nu a făcut ce trebuia pentru ca barca lui Andrunache şi Susanu să prindă podiumul.

- Cum adică?
- Lipă a lăsat-o pe Andrunache, pentru că reprezenta ameninţarea, să facă ce vrea.

- Fiţi mai clar.
- Andrunache şi Susanu nu au avut un program serios de pregătire. Cele două au crezut că pot să-şi permită orice, să facă sport, dar în acelaşi timp să aibă şi viaţă extra. Adică să poată ieşi cînd doresc din cantonament. Dar performanţa nu te iartă! În 2008 au fost zilnic la antrenament. Acum au făcut ce au dorit....

- Se întorc fără medalie!
- Teoretic, ele trebuiau să stea acasă pentru că ştiau că nu pot trage mai mult de-atît. Şi era mai bine şi pentru ele că nu se mai făceau de ruşine...

- Şi cu barca de 8 ce s-a întîmplat?
- Aceasta este valoarea ei. Este o barcă tînără şi atîta poate da ea acum. Dar şi acest rezultat arată lipsa de strategie. Înainte erau două bărci de opt şi le alegeai pe cele mai bune. Acum te mulţumeşti cu ce ai. Nu s-a pus accent pe centrele olimpice, tineretul nu a fost dus la competiţii, nu mai sînt antrenori care să crească tinerii....

"Între a fi mare sportiv şi administraţie sportivă este diferenţa dintre sanscrită şi limba română" (Ion Dospinescu, la alegerile FRC din 2009)

"Nu trebuia ca Lipă să le facă indolente!"
În conferinţa de ieri, de la Casa României, şefii COSR i-au lăudat pe halterofili şi pe antrenorii lor şi au spus că "în privinţa canotajului, demisia antrenorului Roman e un gest de onoare, dar noi nu ne amestecăm în treburile federaţiei şi nu ştim cum va reacţiona Elisabeta Lipă". Octavian Morariu a precizat totuşi: "Nu trebuia ca Lipă să le facă indolente pe sportive!".

Potrivit COSR, "Federaţia de Canotaj estimase două medalii, dintre care una de aur, astfel încît acum ne revizuim şi noi estimarea lotului olimpic de la 9-11 medalii la 7-9 medalii".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
mihaird
mihaird  •  04 August 2012, 16:49

acum, asta mananca "rahat". ce trebuia sa faca lipa? sa le ameninte ca le impusca? e frustrat ca a pierdut ciolanul si acum inprosca cu noroi. lipsa ( sau nu) rezultatelor, in acest sport, se datoreaza in primul rand sportivilor si apoi antrenorilor.

sibelius
sibelius  •  04 August 2012, 12:06
Postat de kilimanjaro pe 04 August 2012, 09:50

Si ? Nu la sta m-am referit.Comentariul tău... Atat ai inteles ? :)

Gluma am inteles-o, dar e ca si cum ai spune ca te aia a luat Rapid(de exemplu) bataie cu 4-0 ca primul 15 a fost format din 7usl-isti, 7 pdl-isti si portarul de la pp-dd.

mvradulescu
mvradulescu  •  04 August 2012, 09:56

Sunt de parere ca spiritul organizatoric si pregatirea pentru Olimpiada pare sa fi avut deficiente majore la aceasta disciplina sportiva. A lega insa contrele politice (care probabil au avut loc, intrucat si sportivii traiesc in aceleasi atmosfera belicoasa ca si noi) de spiritul sportului mi se pare o greseala majora. Daca imi amintesc eu bine si politicienii sunt in marea lor majoritate romani si ar fi fost normal sa militeze umar la umar pentru niste succese care ne-ar mai fi indulcit cat de cat amarul de zi cu zi ...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează