SPORTURI  »  JO 2012  »  SCRIMĂ

FOTO O oră de nebunie » Toţi cei opt scrimeri români prezenţi la Londra au împărţit o planşă în cel mai condensat antrenament posibil

Articol de - Publicat sambata, 28 iulie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 27 iulie 2012 22:30

Pentru că era ziua deschiderii, şedinţa de pregătire s-a înjumătăţit, iar în sală au fost 200 de sportivi din cele mai diverse ţări.

Zăngănitul armelor se aude puternic prin uşa subţire de lemn. Se filmează oare o scenă dintr-un film de capă şi spadă? E un casting extins pentru ultima variantă din "Cei trei muschetari"? Intri şi vezi în incinta îngustă şi lungă aproximativ 200 de persoane mişcîndu-se ca într-un furnicar.

Fiecare cu bucăţica, scopul şi ideile sale. De la sportivii marocani sau venezueleni pînă la români, ruşi şi italieni, toţi se agită într-un spaţiu saturat de sunete, gesturi şi expresii. Unde or fi ai noştri? E greu să zăreşti ceva în vînzoleala de acolo, de la ExCeL, din Sala 5, dar siluetele înalte ale sabrerului Rareş Dumitrescu şi antrenorului de la spadă Cornel Milan sînt un reper util.

Sînt exact 14 planşe metalice, care vibrează şi zornăie încontinuu. Românii sînt la mijloc, la numărul 7. Antrenorul Dan Podeanu se încruntă intrigat. "Cum o să împărţim opt sportivi plus antrenorii o singură planşă?", se întreabă el. Fiind ziua festivităţii de deschidere a Jocurilor Olimpice, timpul de antrenament a fost redus pentru toată lumea de la două ore la una singură, iar înghesuiala a atins maximumul.

Flash-uri tricolore
Printre picioare care trepidează, braţe înarmate care se avîntă cu spor înainte şi corpuri care dansează parcă se zăresc un pic şi românii. Rareş şi-a păstrat tricoul roşu şi şortul albastru în timp ce trage cu Mihai Covaliu, care şi-a pus un echipament de antrenor, complet bleumarin. Spre final, îmbracă şi Dumitrescu ţinuta albă. Măştile colorate, roşu, galben şi albastru, ale spadasinelor apar ca nişte flash-uri în mulţimea aflată în permanentă mişcare.

Floretista veterană Valentina Vezzali, în vîrstă de 38 de ani, ignoră nebunia. Preţ de trei sferturi de oră, nu face altceva decît să alerge uşor, dînd roată sălii în pas egal, peste planşe, ocolind genţile şi bagajele. Iar şi iar. Ar mai fi 10 minute şi unii încep să-şi strîngă lucrurile. Românii se văd mai clar acum. "A fost un antrenament foarte rapid!", spune Simona Gherman. "N-am stat doar pe planşa noastră, că nu puteam", adaugă Anca Măroiu. "Ne-am mai combinat cu cei de alături, cînd se mai odihneau ei, intram noi. Asta e, este o zi specială".

"Ce haos a fost!"
Ana Maria Brînză şi masca ei galbenă îl tot provoacă pe Dan Podeanu, care rezistă însă. "De obicei, aveam două ore de antrenament şi trei planşe", explică ea. "Ce haos a fost!", se miră şi Cova. Ana şi sabrerii nu au mers la festivitatea de deschidere. Simona şi Anca, în schimb, au stat, au socotit şi au decis că vor să vadă spectacolul.

Duminică intră în concurs băieţii lui Covaliu, Dumitrescu, Dolniceanu şi Zalomir, la individual. Luni e rîndul fetelor, Ana, Simona şi Anca. Fiecare cu filmul lui sau ei de capă şi spadă. Unul care se termină la aur, argint şi bronz.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close