SPORTURI  »  JO 2012  »  SCRIMĂ

O floretă la Londra » Radu Dărăban s-a calificat în premieră la Jocurile Olimpice

Foto: ©Giovanni Minozzi/FIE/FencingPhotos.com +1   FOTO
Foto: ©Giovanni Minozzi/FIE/FencingPhotos.com

Articol de - Publicat miercuri, 25 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 24 aprilie 2012 21:58

În anii trecuţi, eram obişnuiţi cu prezenţa la Olimpiadă a floretistelor române. La JO 2012 vom avea însă ca reprezentant un băiat, pe Radu Horea Dărăban.

Aceasta este prima calificare a clujeanului de 28 de ani la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Acum patru ani a mers la Beijing Virgil Sălişcan. La sfîrşitul săptămînii trecute, la turneul de calificare de la Bratislava s-a dus Radu Dărăban, pentru că este cel mai bine poziţionat floretist român în clasamentul Cupei Mondiale.

"Acest turneu a fost unic pentru mine. Am avut emoţii la fiecare asalt, dar le-am cîştigat pe toate. Şi pe cele din grupe, şi pe cele două de pe tablou", a spus Dărăban. A fost perfect. Radu a cîştigat concursul din Slovacia şi merge la JO alături de ocupantul locului 2, croatul Bojan Jovanovici.

Radu face scrimă de la 9 ani. A început la Cluj şi a continuat la Steaua Bucureşti. Antrenorul alături de care a reuşit performanţa de duminică se numeşte Romică Molea. A avut noroc să nu aibă parte de accidentări grave. O singură dată, acum vreo patru ani, a f'cut entorsă la ambii genunchii. Şi se plînge de dureri de spate, ca mai orice sportiv. Cel mai bun rezultat individual al lui Dărăban a fost intrarea în primii opt la etapa de Cupă Mondială de la Copenhaga, din 2009.

"Sper ca această calificare la Londra să nu fie în van. Acolo vreau să mă comport onorabil pe planşă. Ştiu că va fi greu, dar toate concursurile sînt grele. În ultimii ani am muncit, am dat totul, am progresat cu un singur scop: să ajung la Olimpiadă. A venit momentul ca acest vis să devină realitate", a declarat Radu Dărăban.

La floretă masculin, România a avut un singur campion olimpic, pe Ionel Drîmbă, în 1968. La feminin, Laura Badea s-a încununat cu aur în 1996, la Atlanta, unde echipa feminină a luat argintul. Singura armă la care România a mai luat aurul olimpic a fost sabia, prin Mihai Covaliu, în 2000, la Sydney.

Rezultatele românului la turneul de calificare
Radu Dărăban (Rom)-Alexander Choupenitch (Ceh) 15-14
Radu Dărăban (Rom)-Gael Santos (Por) 15-8

CV - Radu Dărăban
- născut pe 6 iunie 1983, la Cluj-Napoca
- locul 63 mondial
- luptă cu mîna dreaptă
- este căsătorit cu Camelia
- a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Educatie Fizică şi Sport

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  25 Aprilie 2012, 09:47

N-am mai avut un floretist de marca de la Petru Kuki, vicecampion mondial, adversarul nefericitului Smirnov. Sper ca Daraban sa se ridice macar la nivelul lui Kuki, daca nu al lui Dramba.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează