SPORTURI  »  JO 2012  »  CICLISM

Paralimpicul mai rapid decît olimpicul » Edi Novak a reuşit să îl învingă pe Andrei Nechita, rutierul român al momentului

Eduard Novak va face cantonamentul final la Manchester +4   FOTO
Eduard Novak va face cantonamentul final la Manchester

Articol de - Publicat sambata, 14 iulie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 14 iulie 2012 13:32

Triplu camion mondial în competiţiile rezervate sportivilor cu dizabilităţi, Novak a cucerit recent titul naţional în cursa de fond, în care Nechita a ajuns doar pe locul 5 la clasa Elite, cu peste 4 minute întîrziere.

Surpriză de proporţii la recent încheiatele campionate naţionale de ciclism ale României. Principalii protagonişti erau cei mai galonaţi rutieri ai momentului, Andrei Nechita (24 de ani), singurul român calificat la Jocurile Olimpice de la Londra şi Eduard Novak (36 de ani), triplu campion mondial la paralimpici.

Evadare irezistibilă
În proba de fond-şosea, 136 de kilometri, la clasa Elite (rezervată sportivilor de peste 23 de ani), primul a sosit Edi Novak, deşi este un sportiv cu dizabilităţi, în timp ce Andrei Nechita a terminat cursa doar pe locul 5, la peste 4 minute distanţă faţă de sportivul de la Tuşnad Cycling Team. În cursa propriu-zisă, pe primele două locuri s-au clasat doi sportivi U 23, Sipoş şi Pleşa, doi dintre cei mai promiţători tineri ciclişti români.

A fost pentru prima dată cînd un sportiv cu dizabilităţi a reuşit să-i învingă la clasa sa pe rutierii normali. Povesteşte chiar Novak: "În cursele de şosea, nu există favoriţi cerţi. La kilometrul 15 am evadat împreună cu Sipoş şi cu Pleşa. Am luat un avans de cîteva minute. Cei din pluton şi-au spus, probabil, că nu rezistăm, că o să ne tăiem şi ne vor ajunge. Doar că am mers tare şi nu ne-au mai prins. Pentru mine îmseamnă enorm acest titlu, dar nu ăsta e obiectivul meu anul acesta, ci Paralimpiada".

Rivalitate Novak-Nechita
De anul trecut, de cînd Andrei Nechita a trecut de la U 23 la clasa Elite, între cei doi rutieri a început o adevărată cursă de urmărire. În 2011, Novak a fost declarat cel mai bun ciclist al ţării, el devenind pentru a treia oară campion mondial paralimpic, de acesată dată în proba de pistă 4.000 de metri. Pe locul doi s-a clasat Andrei Nechita, cîştigător al Turului Romîniei 2011.

În acest sezon, Novak l-a învins pe Nechita la "naţionale" în proba de fond, dar ultimul s-a revanşat la contratimp, unde paralimpicul a venit pe poziţia secundă. Tot în acest sezon, Nechita a terminat pe 5 în Turul României, în timp ce Novak nu s-a numărat printre protagonişti.

Amîndoi se pregătesc pentru marile provocări ale anului. Andrei, care practică ciclismul de 11 ani, în Italia, este cel mai bine clasat ciclist român al momentului, el adunînd destulpe puncte pentru a ajunge la JO de la Londra (27 iulie-12 august), unde va concura chiar în proba de şosea. La rîndul său, Edi Novak va participa la a treia Paralimpiadă consecutivă, după Atena (2004) şi Beijing (2008).

Novak, purtătorul de drapel al Romîniei la Paralimpiadă
Cel mai valoros dintre cei 6 sportivi români calificaţi la Paralimpiada de la Londra, care va avea loc imediat după Olimpiadă, Eduard Novak a fost desemnat pentru a doua oară consecutiv ca purtător al drapelului. În urmă cu 16 ani, el a suferint un accident rutier, împreună cu familia, în urma căruia i-a fost retezată laba piciorului drept. Fost campion de juniori la patinaj viteză, Edi şi-a depăşit handicapul, apucîndu-se la 25 de ani de ciclism.

"Mă înteleg foarte bine cu Andrei. El este mai valoros, mai puternic, am avut şansă să-l înving la «naţionale». Dar această rivalitate ne prinde bine la amîndoi, ne face să tragem şi mai tare, să ne autodepăşim" (Edi Novak, triplu campion mondial paralimpic)

"La «naţionale» toţi au alergat împotriva mea. Mă aşteptam să fie aşa. Chiar îl apreciez pe Novak pentru ceea ce reuşeşte, în condiţiile în care are un handicap. E un concurent de care trebuie să ţii seamă" (Andrei Nechita, singurul ciclist român calificat la JO Londra)

"Edi Novak este un sportiv fantastic, dar Andrei Nechita este cu mult superior. În cursele de fond se întîmplă multe surprize, cum a fost şi aceasta, de la «naţionale». A fost o întmplare ca Edi să-l învingă pe Andrei" (Radu Sălăjan, antrenor lot Romînia)

"Dacă la Atena am ieşit pe 4, iar Beijing am cucerit argintul, acum, la Paralimopiada de la Londra îmi doresc enorm să iau măcar o medalie de aur. Este visul meu să ajung campion olimpic, chiar dacă e vorba acum de Paralimpiadă" (Edi Novak, tripul camipion mondial paralimpic)

"Sper să mă remarc în proba de la Olimpiadă, măcar printr-o evadare spectaculosă. Şi, normal, îmi doresc o clasare cît mai bună, deşi va fi greu, pentru că sînt singurul romîn în cursa olimpică" (Andrei Nechita, singurul ciclist român calificat la JO Londra)

250 de kilometri va fi distanţa probei de şosea la care va participa Andrei Nechita la Olimpiadă

3 este numărul probelor la care Edi Novak va lua startul la Paralimpiadă: contratimp, pistă şi şosea (80 de kilometri). Este vicampion paralimpic la pistă, la Beijing 2008

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
steaua1986forever
steaua1986forever  •  14 Iulie 2012, 14:09
Postat de cordos_eu pe 14 Iulie 2012, 13:45

nesimtitilor, nimic despre parcursul senzational al Soranei Cirstea din Statele Unite?

Pai ziarul de "sport" GSP e mai interesat ce tomberon de dejectii se arunca la Kapatos in emisiune, ce manele la moda a mai ascultat Dodel, ce il excita pe Gabi Matei, unde a fost Crudu, etc...Unde sa mai scrie si de sport? E greu sa mai ai timp si de asa ceva dupa ce pe GSPTV se dau 20 de ore pe zi "in direct de la Palat"...si restul de 4 ore publicitate..

cordos_eu
cordos_eu  •  14 Iulie 2012, 13:45

nesimtitilor, nimic despre parcursul senzational al Soranei Cirstea din Statele Unite?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close