SPORTURI  »  JO 2012  »  ATLETISM

Picioarele care fac istoria » E oficial! Sîntem contemporani cu cel mai mare sprinter al tuturor timpurilor!

Usain Bolt şi una din medaliile obţinute la Londra. // Foto: Reuters +8   FOTO
Usain Bolt şi una din medaliile obţinute la Londra. // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 11 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 10 august 2012 21:52

Usain Bolt a devenit joi seară singurul atlet care şi-a păstrat titlurile olimpice la 100 şi 200 de metri.

Usain Bolt e foarte rapid. Aleargă şi scrie istoria sportului în acelaşi timp. În aceleaşi secunde care par şi mai scurte cînd le calcă jamaicanul în picioare. Aceleaşi secunde cu care face ce vrea, record mondial sau nu, record olimpic sau nu.

Dar să recapitulăm.

Şi începem cu 2008. Atunci, un puşti de 21 de ani se impunea în cursele de 100 şi 200 de metri la Jocurile Olimpice de la Beijing. Era începutul unei idolatrii mondiale faţă de băiatul din Trelawny, Jamaica, dar la fel de adevărat era faptul că atleţi care să cîştige ambele probe la Olimpiadă se mai văzuseră. Venea, peste numai un an, însă să corecteze recordurile lumii, atît la sută, cît şi la 200. 9,58 şi 19,19 secunde, a îngheţat de două ori cronometrul la Mondialele de la Berlin şi îngheţat l-a lăsat pînă acum.

La Jocurile Olimpice de la Londra, Bolt a devenit primul om din istoria atletismului care şi-a păstrat titlurile la 100 şi 200 metri. O premieră care îl face pe Bolt cel mai bun. Aşa cum singur se declară. Şi nu greşeşte.

"Sunt cel mai mare atlet din istorie. Nu mai am nimic de dovedit" ( Usain Bolt)

Niciodată dopat. Bolt: "Nu-l respect pe Carl Lewis"

Americanul i-a bănuit mereu pe jamaicani de dopaj, iar Bolt, după victoria de la 200 de metri, i-a transmis şi el ce crede.

"Voi face acum o declaraţie controversată. Nu am nici un strop de respect pentru Carl Lewis. Eu şi colegii mei ne antrenăm din greu. Yohan Blake şi cu mine muncim mult, ne accidentăm, facem băi cu gheaţă, dar dăm tot ce putem ca să arătăm cine sîntem. Pot să vă asigur că nu ne-am dopat niciodată", a spus Bolt. Lucru adevărat cel puţin în cazul lui, dar fals în cazul lui Yohan Blake, locul 2 atît la sută, cît şi la 200. Blake a fost deja suspendat trei luni pentru consum de substanţe interzise.

Trecînd însă peste acest amănunt, lui Carl Lewis trebuie să-i pice tare greu ce se întîmplă zilele acestea în cariera jamaicanului. Pentru că Lewis este unul dintre cei 8 atleţi care au cucerit titlurile olimpice la ambele distanţe, dar care nu a reuşit să şi-l apere decît pe cel de la 100 de metri.

Vrea să joace fotbal
"Nu mai am nimic de dovedit. Să scrieţi că sînt o legendă vie, cea mai mare stea a atletismului, altfel nu vă mai dau interviuri niciodată!", a glumit el cu ziariştii, zmulgîndu-le hohote de rîs, ca de multe alte dăţi. "Dar acum o să iau o pauză, să mă gîndesc foarte bine ce am de făcut mai departe. Habar nu am dacă o să mai alerg 100 şi 200 de metri, aş avea chef de altceva". Şi pentru că tot se află în Anglia i-a venit şi ideea salvatoare. "De fotbal". Şi nu oriunde. "La Manchester United. Aş fi bun ca extremă, ca Nani şi Valencia. Ei au viteză. Voi fi extremă", s-a hotărît Bolt.

Un ziarist l-a întrebat dacă se consideră cumva şi cel mai valoros sportiv care a trăit vreodată, Bolt a răspuns modest: "Nu sînt la fel de mare ca Muhammad Ali". Şi a încurcat niţel şi borcanele. "Şi nici mai măreţ ca Bob Marley". Bob Marley a fost, într-adevăr, măreţ, dar la reggae, care nu e disciplină sportivă. "Dar ştiu că sînt o legendă"!, s-a redresat Bolt.

Spectacolul de după cursă
Lumea îl aşteaptă pe Usain Bolt să alerge nu doar pentru showul alergării, ci şi pentru glumele pe care le face după aceea. După cursa de 200 de metri, de exemplu, a făcut flotări şi apoi a înhăţat aparatul foto, avîndu-l drept model preferat pe medaliatul cu argint, compatriotul său Yohan Blake, pe care Bolt l-a botezat "The Beast". Spectatorii sînt uimiţi uneori şi de încetinirile sale de pe final de cursă, deşi e clar că mai poate. Dar trebuie să se oprească pentru a face o glumă celui din urma sa. Tot la 200 de metri s-a întors uşor către Blake, în timpul alergării, pentru a-i trimite un sărut.

Petrecăreţ incurabil
Bolt nu e deloc băiatul bun, devreme acasă şi care se ţine departe de tentaţii. Nu e de prezentat părinţilor. Şi nici nu se oboseşte să nege asta. Petrece pînă în zori, dansează ca un diavol, mai dă pe gît şi nişte băutură. Unii spun că bea atît de repede pe cît aleargă. Fetele frumoase nu lipsesc din peisaj. A avut şi două accidente de maşină, amîndouă întîmplate pe cînd se întorcea de la petreceri, în zori. Unul chiar anul acesta.

Marijuana cu numele lui
De curînd a apărut şi un fel de marijuana numit Usain Bolt OG. Se spune că este un drog care acţionează atît de repede încît nu putea să poarte decît numele celui mai rapid om din lume. În California, în locurile unde se vinde legal în scopuri medicinale, vînzările s-au triplat de la începerea Olimpiadei londoneze.

Iubeşte cricketul
Primul sport de care s-a îndrăgostit Bolt a fost cricketul. Era fan înfocat al echipei de cricket a Pakistanului. Cînd s-a reorientat, a trecut la fotbal, oscilînd între două formaţii uriaşe, Manchester United şi Real Madrid. A declarat că-l admiră pe olandezul Ruud van Nistelrooy, iar pe portughezul Cristiano Ronaldo l-a învăţat cîteva trucuri de sprint. În 2010 a dezvăluit şi că este pasionat de muzică, fiind DJ de ocazie într-un club din Paris.

20,3 milioane de dolari a cîştigat Bolt în 2011, mai ales din contracte de publicitate. Este al şaptelea cel mai bine plătit sportiv prezent la JO de la Londra

9,58 secunde este recordul mondial la 100 metri, care îi aparţine lui Usain Bolt din 2009

19,19 secunde este recordul mondial la 200 metri, care îi aparţine lui Usain Bolt din 2009

Usain Bolt
- născut pe 21 august 1986, la Trelawny, Jamaica
- 1,96 metri, 94 kilograme
- de cinci ori campion olimpic, de cinci ori campion mondial
- deţinător al recordului mondial la 100 m şi la 200 m (19,19 secunde)

Alte recorduri ale lui Usain Bolt
- este primul om care cucereşte aurul la 2 ediţii ale JO
- este al cincilea atlet care cucereşte 5 sau mai multe medalii de aur la JO, după Carl Lewis (SUA, 9), Paavo Nurmi I (Finlanda, 9), Ray Ewry (SUA, 8) şi Ville Ritola (Finlanda, 5)
- este primul atlet care cucereşte 5 medalii de aur la JO înainte de a împlini 26 de ani
- l-a depăşit pe Michael Johnson (SUA), devenind primul om cu 4 titluri la JO şi la CM. Bolt i se alătură sportivei americane Allyson Felix, devenind singurii atleţi cu 4 titluri olimpice şi mondiale la 200 de metri

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (28)
danieliorga2000
danieliorga2000  •  13 August 2012, 15:29
Postat de doc888 pe 11 August 2012, 12:30

La prajina doar ce a fost doborat recordul olimpic, lol. Cat despre mondial, pune-l pe Bubka langa campionul olimpic, si o sa intelegi ce si cum. Probabil ca Bubka era cu 20 de kile de muchi mai greu decat actualul.

Bubka, 13 medalii de aur si doar de aur...nu a luat niciodata locul 2, 35 de recorduri mondiale doborate, detinatorul recordurilor mondiale outdoor si indoor.Este insa mult mai greu sa te mentii la sprint. Amundoi sunt legende.

danibozovici1
danibozovici1  •  11 August 2012, 15:36

Mai obositilor BOLT E CEL MAI BUN!Se vede din avion!Daca mama natura l-a inzestrat cu talentul asta sa stie si sa poata alerga...Voi nu vedeti ca pe finish rade de toti mai are sa-si aprinda o tigare si le-a facut pe toate

tachebacanu
tachebacanu  •  11 August 2012, 12:49

Si daca nu-l respecti,crezi ca esti mai destept cu doi neuroni??E treaba ta,o sa fii uitat peste ani ca si Lewis.Tu ,in afara de alergat mai stii ceva

Vezi toate comentariile (28)
Comentează