SPORTURI  »  JO 2012  »  CANOTAJ

Suferinţa de pe lacul Eton » România nu mai contează în canotaj. Barca de 8+1 a terminat în afara podiumului

România a terminat doar pe locul patru în finala de 8+1.
România a terminat doar pe locul patru în finala de 8+1.

Articol de - Publicat vineri, 03 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 02 august 2012 21:18

După 40 ani neîntrerupţi pe podiumurile olimpice, România nu mai contează în canotaj. Un loc 4 şi unul 5 e palmaresul de la Londra

Ieri a fost soare la Eton. Nu a fost însă soare şi pe culoarul al cincilea, acolo unde a luat startul barca de 8 plus 1 a României.

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, secretarul general, Ioan Dobrescu, şi şeful de misiune al României, Alexandru Epuran, au venit să asiste la cursă. Aşteptau o medalie!

Dezastru de la start
De pe culoarul 5, româncele trebuiau să stea cu ochii pe adversarele din stînga. Statele Unite, mai ales, Canada şi Olanda, apoi. Numai că, cele trei favorite la medalii au plecat ca din puşcă şi au dispărut repede de pe "radarul" româncelor.

"Nu ştiu ce se întîmplă cu starturile noastre. Şi pe Snagov, cînd făceam concurs cu băieţii, pe primii 500 de metri ei luau avans. Abia apoi ne reveneam şi-i întreceam", spune Camelia Lupaşcu. La jumătatea cursei, România avea cinci secunde în faţa americancelor şi trei pînă la Canada şi Olanda. Nu era totul pierdut.

S-au sufocat
Numai că partea a doua a fost şi mai slabă. Cea mai tînără barcă din competiţie, cu 24,3 ani medie de vîrstă, nu a mai ţinut ritmul. Adversarele s-au dus tot mai în faţă, "tricolorele" neavînd reacţie. "Cred că noi nu ştim să vîslim în condiţii de vînt contră, la Snagov am avut parte numai de vînt favorabil", subliniază Lupaşcu.

Cîrmăciţa Talida Gidoiu ţipă degeaba la colegele sale. Şi moralul e zdruncinat cînd vedem avansul celorlalte. Ultimele bătăi ale ramelor aduc României locul 4. Sîntem departe însă de podium.

Contre Andrunache-Lipă
Cvintupla campioană olimpică, Georgeta Andrunache, a spus că preşedinta FRKC, Elisabeta Lipă, nu ar trebui să le critice: "Şi ea a luat locul 6 la Sydney!"

După locul 5 ocupat de barca de doi rame, în întrecerea olimpică de la Londra, Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a spus că nu ştie ce s-a întîmplat cu Andrunache şi Susanu. "Ele trebuie să dea explicaţii de ce au tras aşa prost. Cred că au dat tot ce au putut, dar nu a fost de ajuns!"

Declaraţia nu i-a căzut prea bine Getei Andrunache. "Doamna Lipă să nu uite că şi ea a luat locul 6 la Sydney, în barca de doi rame". În plus, Andrunache a spus că nu ştie de ce nu au putut şi ele să tragă în anul preolimpic în nici o cursă.

"Au mai fost renunţări şi reveniri în canotajul românesc, dar toate bărcile au participat în competiţii în anul preolimpic. Noi nu am putut pentru că nu am avut voie, nefiind înscrise de la federaţie!". Şi declaraţia cum că ar fi tras special mai slab în serii, ca să plece de pe culoarul 1, a deranjat.

"Şi la concursuri anul acesta ce au făcut?"
Şefa FR de Canotaj nu a rămas datoare cu un răspuns. "Mă mir că Geta spune aşa ceva. Ea trebuie să ştie că la Sydney am luat locul 5, dar acolo am luat aur cu barca de 8 plus 1. În barca de doi rame am participat doar pentru că ne-am calificat şi am încercat", a subliniat Lipă.

A fost mai vehementă cu privire la înscrierea bărcii în competiţii în 2011. "Se plîng că nu au avut concursuri? Au participat în 2012 şi ce rezultate au avut? Nici nu s-au calificat în finala A!".

Elisabeta Lipă şi Georgeta Andrunache sînt cele mai medaliate canotoare din România, fiecare avînd cîte cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice. În plus, Elisabeta Lipă e naşa de cununie a Georgetei Andrunache.

37 de medalii a adus României canotajul la Jocurile Olimpice, fiind pe locul doi, după gimnastică. 19 dintre acestea au fost de aur

Clasamentul cursei
1. SUA: 6:10,59
2. Canada: 6:12,06
3. Olanda: 6:13,12
4. România: 6:17,64
5. Marea Britanie: 6:18,77
6. Australia: 6:18,86

509597-caseta-medalii-romania.jpg

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
illusionro
illusionro  •  03 August 2012, 02:45

Dupa olimpiada de la beijing din ce stiu eu a fost un echipaj de 2 fete care a luat de 2 ori consecutiv aurul la europene....au fost inlocuite de susanu si andrunache la olimpiada care dupa 2 ani de pauza,nasteri,petreceri,mancare,inselat barbatul,divort etc. au venit sa concureze cu echipaje care de 4 ani muncesc pe branci. Daca a mers ulciorul la apa la beijing nu inseamna ca merge de fiecare data. Trebuia schimbul de generatii si la revedere ! Nu trebuiau aduse astea batrane care nu mai au nici sete de performanta si nici chef sa traga la antrenamente cum trageau pe vremuri...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează