SPORTURI  »  JO 2012  »  JOCURILE PARALIMPICE

Vis împlinit la Londra » Eduard-Carol Novak a devenit primul campion paralimpic din istoria României

Eduard-Carol Novak a făcut istorie la Londra. +2   FOTO
Eduard-Carol Novak a făcut istorie la Londra.

Articol de - Publicat duminica, 02 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 septembrie 2012 21:52

Ciclistul a cîştigat proba de urmărire, după ce în calificări a reuşit să stabilească un record mondial pe velodromul din Parcul Olimpic.

"Visul meu este să devin campion olimpic, chiar dacă este la Jocurile Paralimpice", spunea cu două luni în urmă Eduard-Carol Novak. Visul lui însă are vechime, ţine de cînd s-a urcat pe bicicletă, după ce a suferit acel accident teribil de maşină şi a rămas fără laba piciorului drept. Din patinator de viteză a devenit ciclist. A trebuit să se obişnuiască cu proteza pe care o poartă, dar şi cu un nou sport.

A participat pentru prima oară la Jocurile Paralimpice la Atena 2004, unde a ocupat locul 4. La Beijing a cucerit prima medalie din istoria României. Un argint. Iar ieri, la Londra, a cucerit aurul. Un aur udat cu lacrimi şi sărbătorit cu tricolorul României pe velodromul din Parcul Olimpic. Pozele de după cursa de urmărire îl păstrează pe Eduard-Carol Novak fericit, emanînd o eliberare specifică oamenilor care-şi ating ţinta. "Eu vreau de fiecare dată să cîştig", spunea el.

Ziua de 1 septembrie va fi una pe care o va povesti de multe ori. A reuşit în calificări să bată recordul mondial în proba de urmărire înregistrînd 4:40,315 pe cei 4 km parcurşi. Un timp care l-a trimis în finala pentru aur cu cehul Jiri Jezek, campionul de la Beijing. În finală n-a mai fost record, 4:42,000, dar l-a depăşit pe ceh cu aproape trei secunde pentru o zi istorică. La ceremonia de premiere, a sărutat cu foc sfera de aur, a ascultat imnul şi a simţi prin toţi porii, la 36 de ani, cum e să ţi se împlinească încă un vis.

Premiat la fel ca olimpicii
Premierul Victor Ponta a promis că recompensele materiale din partea statului pentru medaliile cucerite la Jocurile Paralimpice vor fi la fel cu cele oferite pentru distincţiile de la Jocurile Olimpice. Aşa că Eduard-Carol Novak va fi premiat ca şi Sandra Izbaşa şi Alin Moldoveanu, cu 70.000 de euro.

Clasificări
Ciclismul are mai multe probe la Jocurile Paralimpice de la Londra. Eduard-Carol Novak a participat ieri la proba de urmărire pe velodrom, acolo unde se folosesc biciclete adaptate. Sportivii sînt împărţiţi în cinci categorii, cu cît este mai mică cifra, cu atît este mai mare dizabilitatea. El a mai participat şi la contratimp de 1 km, desfăşurat tot pe velodrom. Parcursul lui nu se opreşte aici, săptămîna viitoare el urmînd să participe în două probe pe şosea. Novak a cîştigat medalia de argint la Beijing în proba de contratimp pe şosea.

51,063 km/h a fost media vitezei lui Carol-Eduard Novak în proba de ieri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (20)
robertke
robertke  •  02 Septembrie 2012, 20:43

NOVAK KAROLY este din miercurea ciuc

fishman75
fishman75  •  02 Septembrie 2012, 20:09

felicitari edi....ai fost,esti si vei ramane un campion...respesct

clus10
clus10  •  02 Septembrie 2012, 12:27

Felicitari! Ce frumoasa imagine cu strigatul de bucurie si ce frumos echipament cu stema Romaniei. Mult mai frumos decat cel de la JO.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează