SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  HANDBAL

Corespondență de la Rio » Speranțe, deziluzii și eșec » De ce a ajuns România dintr-o candidată la medalii într-o formație care nu a prins ”sferturile”, terminând pe locul 9 actuala ediție a JO

Articol de - Publicat marti, 16 august 2016 00:00

România a început lamentabil turneul olimpic de la Rio, cu înfrângeri la Angola și Brazilia.

A dat apoi semne de revenire, după victoriile cu Muntenegru și Spania, dar a trebuit să stea pentru calificare în meciul cu Norvegia, campioana europeană, mondială și olimpică! Înfrângere la limită, deși a fost cel mai bun joc al "tricolorelor", și ieșirea din competiție! De ce s-a ajuns aici?

Am căutat câteva cauze care au dus la acest eșec de nesuportat pentru suporteri și toată lumea handbalului. De la locul 3 mondial, în doar 8 luni de zile să nu poți să ajungi între primele 8 echipe la Jocurile Olimpice, e greu de înțeles. Și de digerat.

1. Selecția proastă

Primul lucru pe care ar trebui să-l vedem este lotul de jucătoare. Sunt handbaliste care nu aveau ce căuta la Rio de Janeiro, după prestațiile din ultimul sezon, dar și handbaliste care ar fi trebuit să fie pe lista lui Tomas Ryde. Cel mai slab compartiment al României la Rio a fost cel al extremelor. Valentina Elisei Ardean, cea mai bună extremă stânga la Mondialele de anul trecut, a fost umbra jucătoarei din Danemarca, iar Laura Chiper, singura extremă dreapta de meserie, a fost copleșită de miza turneului. În aceste condiții, Ryde a ales să o convoace pentru postul de extremă pe Patricia Vizitiu, lăsând-o acasă pe Aneta Pârvuț Udriștoiu, care fusese cu echipa și la Mondiale și la turneul preolimpic!

Oamenii de handbal spun că nu ar fi trebuit să lipsească din lot Cristina Zamfir, inter stânga sau centru, una dintre cele mai bune jucătoare din campionatul intern, pe care Ryde a îndepărtat-o însă din momentul în care i-a transmis că "pentru mine tu ești a patra soluție pe post". În plus, au fost jucătoare care nu au jucat decât foarte puțin, deși titularele nu au ieșit cu nimic în evidență.
Hotea a prins echipa rar, Gabi Perianu a fost folosită aproape exclusiv pe faza de apărare, Brădeanu a fost uitată pe bancă la disputa cu Norvegia.

2. Forma lamentabilă a jucătoarelor

Tomas Ryde le-a dat liber jucătoarelor trei săptămâni înainte de începerea pregătirilor pentru Rio. Apoi, după reunirea la Ploiești, a început cu antrenamente fizice și jocul cu mingea. Suedezul a gândit probabil ca vârful de formă al echipei să fie undeva în partea a doua a competiției olimpice, odată cu începerea fazelor superioare. Asta a costat însă scump echipa, care a părut că s-a reunit de pe plajă la meciurile cu Angola și Brazilia.

Turneul din Norvegia, la care România a întâlnit Norvegia, Franța și Spania, a fost un semnal de alarmă pentru jocul foarte slab al echipei. Antrenorii nu au luat însă atunci în seamă înfrângerile la scor suferite și nici jocul foarte prost. Totul a fost pus pe lipsa Cristinei Naegu, accidentată și menajată la acel turneu. Cristina Neagu, motorul echipei, a părut fără vlagă în primele meciuri, la fel Brădeanu, Elisei, Buceschi, jucătoare care au dus greul la ultimul Campionat Mondial.

3. Desconsiderarea adversarilor

România știa de la început că are o grupă infernală la Rio, existând pericolul să nu se califice din faza grupelor. În aceste condiții, primul joc, cu Angola, era unul capital, africancele fiind clar echipa cea mai slab cotată din serie. Numai că antrenorii și jucătoarele au desconsiderat campioana Africii. Tehnicienii au ales să le dea liber jucătoarelor înainte de meci, în programul lor existînd excursia la statuia lui Iisus, de pe muntele Corcovado. Angola a învins România și de aici toate complicațiile grupei!

4. Dispute pierdute tactic

România s-a impus și a câștigat o medalie la ultimul Mondial mai ales datorită apărării exacte și compacte. A fsot arma numărul 1 în jocul României. De această dată, antrenorii nu au mai găsit soluții de a anihila ofensivele adverse. La jocurile cu Angola și Brazilia s-au apărat foarte mult cu Elisei avansat, deși extrema a pierdut net duelurile unu la unu cu Guialo și Rodrigues. Lipsa unei apărări redutabile a dus la inexistența contraatacurilor și a golurilor ușoare marcate pe faza a doua. Asta deși poarta, îndeosebi Paula Ungureanu, a făcut un turneu final excelent, goalkeeperul României ridicându-se la nivelul echipelor care au câștigat grupă și au obținut numai victorii!

În meciul cu Norvegia, nu s-a găsit formula de apărare care să oprească forța liniei de 9 metri a campioanei olimpice. Brădeanu nu a jucat decât 13 minute și 45 de secunde, în condițiile în care, în centrul apărării, Szucs și Perianu au fost deseori depășite.

9 contraatacuria avut România în tot turneul olimpic, marcând doar 5 dintre ele. E cea mai slabă echipă la acest nivel. Olanda a avut 40, Norvegia 39!

5. Sosirea prea târzie în Brazilia

România a fost ultima echipă de handbal care a ajuns în Brazilia, dintre cele 12 prezente la Rio, la feminin. "Tricolorele" au ajuns pe data de 1 august, seara. Practic până la intrarea în competiție au mai avut doar patru zile de acomodare. Au fost echipe, gen Spania, Norvegia, Franța, care au venit cu o săptămână înaintea României, direct după disputarea turneului amical din Norvegia!

Din Norvegia, Ryde a preferat să le lase pe fete acasă, el a rămas în Suedia și au făcut joncțiunea cu lotul abia cu două zile înainte de plecarea la Rio! În aceste condiții, la primele meciuri, jucătoarele au părut că nu se simt în largul lor, că nu s-au adaptat încă la fusul orar. În condițiile în care se știa că meciul cu Angola se va disputa la ora 1:50, noaptea, ora României.

6. Antrenor prin corespondență

Thomas Ryde a condus naționala României mai mult de acasă, din Suedia, decât dintre fete, în mijlocul lor. Inclusiv după ce lotul s-a reunit în pregătire centralizată, la Ploiești, weekend-urile suedezul le-a petrecut acasă, în Suedia. S-a întors uneori lunea, alteori marțea, lăsându-l pe secundul Buceschi să se ocupe de pregătirea echipei.

4.000 €e salariul lunar primit de Tomas Ryde la cârma naționalei României, jumătate din bani fiind suportați de Comitetul Olimpic și Sportiv din România

Cele mai utilizate jucătoare la Rio

  1. Cristina Neagu 4:26,01
  2. Valentina Elisei 4:13,32
  3. Paula Ungureanu 4:10,06
  4. Chiper 3:53,15
  5. Manea 3:44,18

Golgeterii României

  1. Neagu 44
  2. Chiper 14
  3. Geiger 14
  4. Manea 9
  5. Buceschi 7

108 goluria marcat România la Rio, al treilea cel mai prost atac dintre cele 12 formații, depășind doar Muntenegru 107 și Argentina 101. Rusia e lider cu 165, Suedia are 150

50%e procentul de eficacitate al României, al doilea cel mai slab dintre formațiile prezente, devansând doar Argentina, cu 49%

18 eliminăride 2 minute a suferit România în tot turneul, cele mai puține, la egalitate cu Spania și Coreea de Sud. Asta spune totul despre "răutatea" din defensivă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
suporter_valcean
suporter_valcean  •  16 August 2016, 12:50

Ce noroc pe Dragan Adzic ca nu are un Ursescu in Muntenegru!! Praf l-ar fi facut acest titan al presei sportive.

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  16 August 2016, 12:07

raspunsul este foarte simplu! pentru ca, dupa turneul de calificare din danemarca, romancele au dormit 4 luni... cel mai bun exemplu? "marea" handbalista neagu, care nu a catadicsit sa faca macar un singur antrenament si sa joace macar un singur amical inainte de inceperea turneului! aceasta este mentalitatea romancelor! iar ryde, in loc sa le-o insufle pe cea nordica, a "cumparat-o" el pe-a lor... nici csm-ul nu pupa cupa campioanelor daca nu juca, uneori, doar cu strainele in teren! cu romancele nu se poate face performanta in handbal, in ziua de azi...

suporter_valcean
suporter_valcean  •  16 August 2016, 12:05

Va traduc eu din Ursescu; atat de bine il cunosc ca pot sa-mi dau doctoratul in Ursescu. Vinovat este strainul Ryde; selectie, pregatire, deplasare la Rio, tactica etc. toate imputabile lui Ryde. Cand am castigat bronzul mondial, Ryde n-a avut niciun merit (dupa Ursescu), acum este vinovatul de serviciu. Asa cum, tot dupa Ursescu, nici Kim Rasmussen n-a avut niciun merit in castigarea LC. Ursescu este omul "sistemului nostru" reprezentat de antrenorii romani expirati: Tadici, Voina, Tarca. Obsesia antrenorului staini ii intuneca mintea care nu vede nicio diferenta dintre jocul Romaniei in meciul cu Norvegia de acum si cel practicat cu "titanii" Tadici si Voina selectioneri. Caraghios!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează