SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  CANOTAJ

Corespondență din Rio » 8 plus 1 speranțe » Din trei bărci, am prins finala doar la una: lupta pentru o medalie la canotaj continuă

Echipajul de 8 plus 1 al României poate aduce singura medalie la canotaj la această Olimpiadă // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)
Echipajul de 8 plus 1 al României poate aduce singura medalie la canotaj la această Olimpiadă // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)

Articol de - Publicat vineri, 12 august 2016 00:00

Din cele trei bărci care au luat startul ieri, în semifinale, doar cea de 8 plus 1 a prins finala. Fetele vor lupta mâine pentru o medalie.

Miercuri a plouat, a bătut vântul și toate cursele de pe laguna "Rodrigo de Freitas" au fost anulate. Ieri, soarele și-a făcut din nou apariția de deasupra muntelui Corcovado, iar apa a fost parcă mai liniștită decât niciodată.

Într-o serie infernală

Prima barcă românească la start a fost cea de peror, dublu rame, cu Laura Oprea și Mădălina Bereș. Medaliatele cu bronz la Europene au o semifinală infernală.

Trebuie să vină în primele trei bărci pentru a prinde finala. Locul 1 e ocupat. Campioanele olimpice, britanicele Glover și Stanning, nu se dezmint. Se așază din start în față și nu mai cedează.

Africa de Sud și SUA luptă pentru locurile 2 și 3. România a rămas un pic în față. Barca alunecă pe apă cu aproape 16 km pe oră, dar și adversarele merg bine. La jumătatea cursei, româncele au 50 de metri de britanice și 23 față de locul 3. Laura și Mădălina strâng din dinți, revin, dar prea târziu. Termină pe 4.

După a doua semifinală, îți dai seama că timpul lor le-ar fi propulsat pe locul 5 la total! Canotajul nu e însă atletism! :(

"A fost o serie mai tare a noastră, dar așa a fost să fie. Noi am tras tot ce am putut, astea au fost forțele noastre", a declarat Mădălina Bereș. "Ne propunem să câștigăm finala B, avem timp să ne refacem pentru finala de la 8", a adăugat Mădălina.

CLASAMENT: doi rame, feminin, semifinale

1. Marea Britanie 7:18,69
2. SUA 7:20,92
3. Africa de Sud 7:24,03
4. România 7:29,20
5. Polonia 7:39,12
6. Italia 7:45,44

* primele trei echipaje merg în finala A, restul în finala B

Cel mai tânăr echipaj

Abia au împlint 21 de ani. Ionela Lehaci și Gianina Beleagă sunt cele mai tinere fete care iau startul în semifinalele de la dublu vâsle, categorie ușoară. E cea mai grea cursă, se spune.

Sportivii trebuie să stea în categorie, ca la box, lupte, judo. La fete nu trebuie să ai mai mult de 57 de kilograme. "De multe ori tragi nemâncat, ți se face rău în barcă", spun canotorii.

La prima lor Olimpiadă din carieră, fetele nu au deloc trac. După 500 de metri sunt pe 3, ultimul loc care duce în finală, apoi cad pe 4. Sunt însă la bătaie cu Noua Zeelandă, apoi cu China.

Pe ultimii 500 de metri par că au pierdut lupta, dar chinezoaicele se încurcă, au "rac" cum se spune în limbajul sportivilor, și româncele ajung pe 3. Pentru puțin timp însă. Când trec linia de finiș, diferența se măsoară în centimetri.

"Peste patru ani cu siguranță o să fie mai bine. Am acumulat experiență, Olimpiada a însemnat pentru noi cât toate concursurile trase de până acum", a declarat Gianina.

CLASAMENT: dublu vâsle categorie ușoară, feminin, semifinale

1. Africa de Sud 7:19,09
2. Noua Zeelandă 7:19,27
3. China 7:20,94
4. România 7:21,38
5. Polonia 7:22,06
6. Japonia 7:46,41

* primele trei echipaje merg în finala A, restul în finala B

Proba regină

Barca de aur, așa i se spunea ambarcațiunii de 8 plus 1 a României cu două decenii în urmă. Era perioada în care concurau însă Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Veronica Cochelea, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu, Constanța Burcică.

La Londra, 2012, a fost prima ediție în care România nu a mai urcat pe podium la această probă! Anul trecut, la Mondiale, barca nici nu a prins finala!

La Rio, fetele au reușit ieri să ajungă în finală. Erau cinci bărci în calificări și doar ultima nu a prins finala: Australia! Mai important pentru fete era însă cum vor aborda cursa, cum vor termina, pentru încredere, pentru moral.

România a terminat la final pe 2, după Canada, dar în fața Noii Zeelande și a Olandei. "Față de serii, am făcut o cursă mai bună. Ne-am simțit foarte unite, o echipă puternică, chiar dacă fetele au dublat în peror. Am putut să luptăm la fiecare lovitură", spune Roxana Cogianu.

"La prima cursă am început tare și ne-am stins pe final. Acum a fost invers. La finală, o să vedem ce tactică abordăm pentru că aici nu e vorba doar să tragi până nu mai poți! ", adaugă strocul Andreea Boghian.

A 4-a șansă

Luând în considerare seriile și calificările, România ar porni cu a patra șansă, după SUA, Marea Britanie și Canada. "Ar trebui să întrecem una dintre bărcile din față. Suntem încrezătoare, cursa ne-a dat mai mult curaj. Putem mai mult, în finală fiecare o să tragă până la ultima picătură. Trebuie să dăm totul că e vorba de Jocurile Olimpice, nu de orice Regată!", a adăugat Andreea.

Roxana a făcut o radiografie a adversarelor de sâmbătă, din finală. "SUA sunt invincibile, nu le-a mai bătut nimeni din 2006 și nu văd cine le poate întrece. Pe britanice le-am bătut până acum doi ani. De atunci ne-au întrecut mereu. Cu Canada am stat bine la Mondialele de anul trecut, pe prima mie. Apoi ne-au depășit. În finală va fi însă altceva. Mirosul unei medalii te face întotdeauna mai puternic și eu sper să sărbătorim la final. Am încredere în fete și în echipa mea", a încheiat Roxana.

CLASAMENT

1. Canada 6:28,07
2. România 6:32,63
3. Noua Zeelandă 6:34,90
4. Olanda 6:35,96
5. Australia 6:40,45

* Primele patru s-au calificat în finala A, acolo unde așteptau deja SUA și Marea Britanie

"Am făcut o cursă mai bună de la concurs la concurs. În finală o să dăm totul pentru a câștiga o medalie. E vorba de munca noastră de patru ani"
Ioana Crăciun, canotoare 8 plus 1

"Trebuie să avem tot timpul controlul, să tragem cu capul, să luptăm mia de mijloc, acolo, de la 1.000 la 1.500 de metri, unde suntem noi vulnerabile. Și la final să ne bucurăm pentru ceea ce am făcut"
Roxana Cogianu, canotoare 8 plus 1

Alte articole publicate azi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
adrian_riga
adrian_riga  •  12 August 2016, 11:53

bine a spus cineva mai sus, locul 5 e maxim ce putem obtine. asta cu medalia e delir. maxim intrecem olanda.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  12 August 2016, 11:50

O performanta ar fi sa nu termine finala pe ultimul loc, 6. O medalie ar fi un miracol.

haideusicfr
haideusicfr  •  12 August 2016, 09:11
Postat de haideusicfr pe 12 August 2016, 09:10

Cursa aceasta am vazut-o eu .8+ 1 .Asa m-am bucurat,crezand ca fetele noastre au castigat.3 km e mult .Foarte mult.La sfarsit toate *echipajele* erau epuizate.Si dupa o zi ,doua ,finala. Le urez succes fetelor! P.S .Dar * baietii* nostri ce fac? Numai Patzaichin a fost baiat adevarat? De ani buni ,doar fetele ne aduc medalii.Suntem un popor de fatalai? Noroc cu cei doi tenismeni.Succes si lor!

Da ,mi-am adus aminte.***.Fac si ei ceva.Si sunt suspendati.Ca niste barbati adevarati.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează