SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  SCRIMĂ

Escală forţată la Baku » Călătoria care complică drumul unor sportivi spre Olimpiada din 2016

Întrecerile de la Baku le încalcă spadasinelor programul competițional
Întrecerile de la Baku le încalcă spadasinelor programul competițional

Articol de , - Publicat luni, 08 iunie 2015 00:00

Deşi pentru scrimerii români, care se află în plină campanie de calificare pentru Rio, Jocurile Olimpice Europene reprezintă o competiţie fără miză, ei sînt obligaţi de COSR să participe cu prima echipă. Aflată în aceeaşi situaţie, gimnastica trimite sportive din planul secund.

În aceste zile, scrima românească luptă la Montreux, la Campionatele Europene, pentru medalii, dar şi, în special spadasinele, pentru punctele atît de necesare obţinerii calificării la JO Rio 2016.

Competiţia mai importantă şi de două ori mai valoroasă va fi însă peste o lună, Campionatele Mondiale fiind programate să înceapă pe 13 iulie, la Moscova. Şi în loc să se recupereze după Europene, scrimerii se vor urca din nou în avion, de data aceasta în cel de Baku, pentru a participa la Jocurile Olimpice Europene.

Practic, în doar cinci săptămîni, spadasinele Ana Maria Brînză, Simona Gherman şi Simona Pop vor evolua în şase concursuri, trei la individual şi trei pe echipe. "Este o perioadă încărcată pentru noi pentru că în decurs de o lună şi jumătate vom participa la trei competiţii de obiectiv. Este pentru prima dată cînd sînt supusă unei asemenea încercări. Sper să pot gestiona cît mai bine această situaţie", a declarat Ana Maria Brînză înainte să plece la Europenele din Elveţia.

Din cauza programului competiţional încărcat şi a lipsei de miză a întrecerilor de scrimă din cadrul Jocurilor Olimpice Europene, federaţia română a decis iniţial să le trimită în Azerbaidjan echipa a doua în care se aflau Loredana Dinu şi Anca Măroiu, campioanele mondiale din 2010 şi 2011 și care au revenit în sală la începutul anului.

"S-a primit un telefon din partea unei persoane din conducerea forului olimpic român, care a cerut ferm ca la Baku să meargă prima echipă de spadă feminină", a mărturisit Gazetei Sporturilor o persoană apropiată FR Scrimă.

Asta în condiţiile în care ţările adversare României, cum sînt Italia şi Rusia, au ales să-şi menajeze sportivele şi trimit la Baku spadasine din rîndul al doilea. Excepţie face Estonia, care nu are atît de multe spadasine ca să mai alcătuiască un alt team.

Spadasinele au concurat deja sîmbătă, la Europene, la individual, unde Simona Pop a cucerit medalia de bronz. Marţi, fetele intră în concursul pe echipe. Revin în ţară pe 10 iunie şi au concurs la Baku, la individual, pe 23 iunie şi, pe echipe, pe 26 iunie. Se întorc acasă pe 30 iunie, iar pe 15 şi 18 iulie intră pe planşa de la Mondialele de la Moscova.

Pe scurt, spadasinele se pot întoarce de la Europene şi Mondialele cu medalii şi cu puncte pentru Rio 2012. Baku le poate oferi medalii şi sigur oboseală.

Cum se califică spadasinele la JO

Clasamentul după care vor fi stabilite cele 8 echipe calificate la JO de la Rio 2016 este cel din intervalul 3 aprilie 2015 - 4 aprilie 2016. Primele patru echipe din clasament vor fi direct calificate.

Următoarele locuri sînt completate de cele mai bune de pe fiecare continent din clasament (Africa, America, Asia-Oceania și Europa), dar care să fie în Top 16.

Gimnastica, fără titulare

La Baku nu vor concura cele mai valoroase componente ale lotului feminin de gimnastică artistică al României, respectiv Larisa Iordache, Diana Bulimar și Andreea Munteanu. Dacă Iordache nu e încă refăcută, antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang au reuşit să le menajeze şi pe celelalte două titulare în perspectiva Mondialelor din toamnă, criteriu de calificare la JO 2016. Vor face deplasarea în Azerbaidjan Laura Jurca, Silvia  Zarzu, Andreea Iridon.

Tirul şi judo au pentru ce lupta la Baku

Există însă şi discipline sportive pentru care JO Europene scot la bătaie bilete pentru Rio 2016. Campionul olimpic la tir de la Londra, Alin Moldoveanu, merge la Baku cu gîndul că aici poate obţine calificarea olimpică.Şi concursul de judo, care ţine loc şi de Campionat European în acest an, reprezintă criteriu de calificare olimpică.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
merace
merace  •  10 Iunie 2015, 09:00

DECI O SURSA A VORBIT PE SURSE: "S-a primit un telefon din partea unei persoane din conducerea forului olimpic român, care a cerut ferm ca la Baku să meargă prima echipă de spadă feminină", a mărturisit Gazetei Sporturilor o persoană apropiată FR Scrimă." :D HAHAHA

Vezi toate comentariile (1)
Comentează