SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  SCANDALUL HACKERILOR

Marian Drăgulescu despre scandalul americanilor acuzați de dopaj: ”Și eu am avut scutire de uz terapeutic!”

Marian Drăgulescu la Rio, la antrenamente, vizibil afectat de răceală // FOTO Cristi Preda
Marian Drăgulescu la Rio, la antrenamente, vizibil afectat de răceală // FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 16 septembrie 2016 00:00

Marian Drăgulescu, gimnastul care a ocupat locul 4 la Rio, a fost diagnosticat anul trecut cu astm. Nu poate trăi fără un inhalator.

Marian Drăgulescu, care anul acesta împlinește 36 de ani, a avut probleme medicale la Jocurile Olimpice de la Rio. Gimnastul român care a ocupat locul patru în finala de la sărituri a avut o răceală puternică. El beneficiază de o scutire de uz terapeutic pentru că anul trecut a fost diagnosticat cu astm.

Marți și miercuri, un grup de hackeri a făcut publice mai multe scutiri de uz terapeutic. Acestea se folosesc atunci când un sportiv utilizează pentru a se trata substanțe de pe lista substanțelor interzise. O prevedere a regulamentului WADA.

- Marian, bănuiesc că ești la curent cu publicarea documentelor medicale ale unor sportivi. În cazul tău, concret, pentru că la Rio ai fost răcit și a trebuit să iei diverse medicamente, cum ai procedat?
- Trebuie să faci o scrisoare în care să se regăsească diagnosticul clar și să fie de la un medic specialist.

- E adevărat că tu ai astm?
- Da, e adevărat, de anul trecut, folosesc un inhalator, cu doze mici de cortizon, dimineața și seara. Altfel nu pot să trăiesc, e o problemă pe care o s-o am toată viața.

- Înseamnă că ai o scutire de uz terapeutic?
- Da.

- Cum te-ai îmbolnăvit?
- De la o infecție puternică, am avut un tratament necorespunzător, nu am făcut pneumonie, dar a coborât spre căile respiratorii, e acolo o membrană care se tot blochează.

- Și mai poți să faci sport de performanță?
- Da, de ce nu? Sincer, și eu m-am speriat când am auzit că am astm, am zis gata cu sportul de performanță!, dar mi s-a spus că există remedii și pot continua gimnastica.

- Unii spun că dacă ai o problemă medicală și o tratezi cu substanțe interzise nu ar mai trebui să faci sport.
- De ce? Mulți sportivi au probleme medicale, asta nu înseamnă că trebuie să se oprească. Unii au diabet și tot sunt la un nivel înalt. Nu cred că e o problemă.

- În toată cariera ta ai mai avut scutire de uz terapeutic pentru vreo altă problemă?
- Nu, nu cred. A, ba da! În 2011, la Campionatele Mondiale m-am accidentat la gleznă în calificări, de acolo tot am eu probleme, și am făcut o infiltrație cu cortizon. Şi atunci a trebuit să fac o scrisoare de genul acesta.

- Cum ți se pare cazul lui Simone Biles, care a spus că are de mică ADHD și de aceea are scutire pentru uz terapeutic?
- Coincidență sau nu, când antrenam la Steaua am avut și eu un copil care suferea de această afecțiune și nu ai ce să faci, lua medicamente. Atât timp cât este declarat...

- Graziela Vâjială, președinta ANAD, spunea că medicamentele pe care le ia Simone Biles îi oferă un anumit avantaj față de celelalte sportive, mai ales că vorbim despre gimnastică, un sport al concentrării. Tu ce crezi?
- Ar fi avantajat-o dacă se descoperea că a luat peste doza recomandată, dacă era de zeci de ori mai mare decât avea prescris în rețetă.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează