SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  CANOTAJ

Mihai Roman, antrenorul readus anul trecut la lot pentru a revitaliza canotajul românesc, și-a anunțat retragerea: "A fost ultima mea Olimpiadă!"

foto: Cristi Preda, Gazeta Sporturilor
foto: Cristi Preda, Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat duminica, 14 august 2016 00:00

Antrenorul Mircea Roman a plecat de la lot în 2013, după Jocurile Olimpice de la Londra. A fost readus anul trecut, după dezastrul de la Mondiale, și a pus iarăşi barca de 8 plus 1 pe linia de plutire

Mircea Roman nu și-a putut urmări fetele în cursă, așa cum o face de obicei. La Rio nu e nicio pistă pentru antrenori, nu poate lua bicicleta, să meargă alături de canotoare și să le mai dea indicații. Tehnicianul a rămas undeva la jumătatea cursei, acolo unde se țin bărcile și a urmărit cursa pe un ecran uriaș. La final era fericit, mai bifase încă o Olimpiadă cu medalie, așa cum se întâmplase la Atena și Beijing.

"Când m-am despărțit de fete le-am spus că pot, că nici una din bărci nu are vreun atu în fața lor. Știam cât au muncit, cât s-au chinuit. Acum, ca să fiu sincer, îmi pare rău după argint. Le-a lipsit puțin, foarte puțin", spune Mircea Roman. Modest, nu s-a dus după fete la finish, nu s-a dus la festivitatea de premiere. El a trăit bucurii și mai mari. Le-a așteptat în bază.

Când canotoarele au ajuns, toate i-au sărit în brațe. Au vrut chiar să-l arunce în apă, dar Mircea Roman e prea sobru. "Antrenorul se aruncă în apă la aur", explică ministrul Elisabeta Lipă, cea mai mare canotoare a secolului trecut.

Omul care spală barca

Nici nu s-a încheiat Olimpiada la canotaj, și Mircea Roman strânge lucrurile. Spală barca, o demontează. "Filippi, firma care ne asigură bărcile de concurs, trebuie să trimită containerele cu ambarcațiunile pe vapor. Bărcile vor ajunge acasă peste trei luni", explică tehnicianul.

Fetele îl iubesc. E genul de tehnician care știe să se impună prin vorbă, nu cu parul! "Dacă se uită domnul Roman strâmb la tine, îți vine să intri în pământ de rușine! E un om minunat. E ca un tată pentru noi", spune Roxana Cogianu.

Dar tatăl vrea să-și părăsească familia. E categoric. "Pentru mine a fost ultima Olimpiadă ca antrenor. Nu mai pot sta zi și noapte departe de familie. Îmi ajunge. Eu mi-am văzut copiii crescând în poze!", spune tehnicianul căruia nu-i poți spune decât atât: "Respect!".

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează