SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ

New York Times, amplu material dedicat antrenoarei românce care a adus glorie Statelor Unite la Rio » Sistemul care a revoluționat gimnastica americană

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 11 august 2016 11:38

Marta Karolyi, coordonatoarea lotului de gimnastică al SUA și antrenoarea care a fost alături de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, se va retrage din activitate după această ediție a Jocurilor.

Zilele trecute, ea le-a asistat pe cele cinci gimnaste ale Statelor Unite, în cadrul unor evoluții care au adus echipei medalia de aur, a doua consecutivă, după cea cucerită la Londra, în 2012.

Conform soțului său, Bela Karolyi, antrenoarea în vârstă de 73 de ani își dorește să revină în România, cel puțin timp de câteva luni.

Sistemul care a revoluționat gimnastica americană

Marta Karolyi și-a înlocuit șoțul la cârma echipei de gimnastică a Statelor Unite în 2001, moment în care americanii au început să aplice sistemul semi-centralizat de antrenament, în cadrul căruia sportivele sunt antrenate de tehnicieni personali, însă participă lunar la o ședință de pregătire de o săptămână într-un cantonament în care sunt evaluate de antrenorii echipei naționale.

În cadrul unui material apărut în The New York Times, Aly Raisman, căpitanul echipei de gimnastică afirmă că "aceste cantonamente sunt cheia succesului. Acolo suntem evaluate și comparate unele cu altele, într-o manieră constructivă. Nu am fi aici fără acest sistem."

Antrenamentele au loc la ferma familiei Karolyi, la nord de Houston, iar gimnastele încep să fie evaluate de la vârste fragede, de 9 sau 10 ani.

Simone Biles, noua regină a gimnasticii

În vârstă de 19 ani, Simone Biles este probabil cea mai bună gimnastă produsă de acest sistem. Caracterizată de unii drept cea mai bună gimnastă a tuturor timpurilor, Biles a devenit de trei ori campioană la individual-compus și este favorită să obțină și titlul olimpic la această probă.

Marta Karolyi susține că nu a mai văzut o fată care să se desprindă atât de bine de la sol, care să aibă asemenea "sărituri până la cer."

După retragerea antrenoarei, echipa de gimnastică va putea folosi în continuare ferma familiei Karolyi pentru antrenamente, iar Marta susține că va mai merge din când în când în sală, "doar pentru a verifica dacă lucrurile merg în direcția bună."

9 campioane olimpice,
15 campioane mondiale și 16 campioane europene au antrenat soții Karolyi. Printre sportivele antrenate de cei doi se numără și Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu 

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (19)
10208506308528485
Marian Necula  •  12 August 2016, 07:29

Este o rusine....cuplul Karoly nici nu se considera romani....chiar daca s- au nascut acolo....cel putin Bela niciodata nu a privit cu ochi buni delegatia romana!

mutu57
mutu57  •  11 August 2016, 18:13
Postat de Constantin Vaetus pe 11 August 2016, 17:12

Cum așa! New York Times habar nu are ce scrie! GSP a descoperit că Marta și Bela le supunea pe fete la tot felul de cazne,că le înfometa,că le bătea...Vai de ei americani!

Cu siguranta ca a trebuit sa-si schimbe "metodele" de antrenament in USA. (Cu unele mai blande.)

1481130088847024
Constantin Vaetus  •  11 August 2016, 17:12

Cum așa! New York Times habar nu are ce scrie! GSP a descoperit că Marta și Bela le supunea pe fete la tot felul de cazne,că le înfometa,că le bătea...Vai de ei americani!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează