SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  TENIS DE MASĂ

Totul pentru medalie » Eliza Samara speră să urce pe podiumul olimpic: ”E un vis care se poate împlini”

Eliza Samara face exerciții pentru musculatura picioarelor în apa mării // FOTO ITTF
Eliza Samara face exerciții pentru musculatura picioarelor în apa mării // FOTO ITTF

Articol de - Publicat miercuri, 13 iulie 2016 00:00

Chiar dacă și-a fixat drept obiectiv o calificare în "sferturi", Eliza Samara visează să urce pe podiumul olimpic.

Campioană europeană en titre, Eliza Samara va bifa la Rio a treia participare la Jocurile Olimpice din cariera sa. Ajunsă la maturitate din punct de vedere sportiv, constănțeanca în vârstă de 27 de ani visează să dea marea lovitură și să se întoarcă acasă cu o medalie.

Dacă nu la individual, atunci în competiția pe echipe, chiar dacă România va da peste "zidul" ridicat de asiatice.

La Constanța ca la Rio!

- Eliza, e bine să te pregătești pe plajă?
- (Râde) Nu, că unii fac plajă și noi transpirăm! Mă bucur că ne pregătim însă la Constanța. Este foarte bine acasă, sunt alături de familie și de prieteni, iar acest lucru îmi dă o altă stare. Sunt motivată, mă antrenez bine și restul vine de la sine. Îmbin utilul cu plăcutul. Și suntem ca la Rio. Soare, plajă, mare. După antrenament, seara, mergem să facem și o baie în mare.

- O săptămână de pregătire la Buzău, alte două la Constanța. E greu?
- Nu am mai avut așa cantonamente lungi. Am terminat cu toții competițiile și suntem focusați pe participarea la Rio. Așa că nu avem altceva de făcut decât muncă, antrenamente, odihnă. După Rio mai vedem, pentru că mă așteaptă un sezon lung. Pe 29 august ar trebui să merg la Openul Cehiei, apoi am meci de campionat în Franța, urmat de un joc în Liga Campionilor, în Belgia. Nu vreau să încep sezonul obosită, o să am nevoie de odihnă.

- În vara aceasta ai schimbat și echipa de club. Ai trecut din Turcia, de la Fenerbahce, în Franța, la Metz.
- În Franța este totul ca la carte, sunt niște profesioniști desăvârșiți. Am deja programul cu meciurile din perioada următoare, ceea ce la turci nu exista. Nu știam nici când jucăm. Și financiar este mai bine.

- Te-au speriat și atentatele de la Istanbul?
- Nu neapărat, dar am simțit că ceva nu este în regulă și am decis că a venit vremea să schimb echipa. Am făcut bine, pentru că Fenerbahce nu s-a mai înscris nici în Liga Campionilor, nici în ETTU. Au probleme financiare și sper să-mi primesc toți banii, pentru că sunt datori cu vreo cinci luni.

- Vă antrenați alături de băieți, care au și ei doi reprezentanți la Rio.
- Este un avantaj, pentru că suntem mai mulți ca niciodată. Este o premieră să trimitem cinci sportivi și doi antrenori la Jocurile Olimpice. Este un lucru mare pentru tenisul de masă românesc!

"La echipe avem șanse mai mari!"

- A treia participare la Jocurile Olimpice pentru tine, dar una specială. Cum este să participi din postura de campioană europeană?
- Cu siguranță, este o ediţie specială. La Beijing, în 2008, eram destul de mică și a fost ca un vis împlinit simpla calificare. La Londra, în 2012, am fost foarte aproape de "sferturi". Acum vreau în primele opt sau poate chiar mai departe! Depinde foarte mult de tragerea la sorți. Mă duc la Rio cu gânduri mari și cu multă speranță. Simt o mică presiune pentru că sunt campioană europeană, dar este una care mă motivează. Până la urmă, chiar dacă nu câștigi, important este că ai dat totul.

- Sunt șansele mai mari pentru că fiecare țară are dreptul la doar două participante?
- Suntem mai puține sportive, dar suntem cele mai bune din lume. Depinde de culoarul oferit de tragerea la sorți. De aceea, am și jucat la Melbourne și la Tokyo, ca să adun puncte, să urc mai sus în clasamentul mondial și să nu joc din primele runde cu numărul 1 mondial. Am făcut efortul acesta și voi avea privilegiul de a intra mai târziu în competiție, nu din runda inaugurală.

- Ce ar însemna o medalie olimpică?
- Un vis care, cu puțin noroc, se poate împlini. De regulă, cu excepția chinezoaicelor, celelalte asiatice se cam blochează când ajung sus, aproape de medalii. Cel puțin așa s-a întâmplat când am jucat împotriva lor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru mine. Și o prezență în "sferturi" ar fi extraordinară.

- Ce speranțe sunt în întrecerea pe echipe?
- La echipe sunt șanse mai mari decât la individual. Avem o echipă bună, omogenă. Sunt 16 echipe și, dacă evităm China în primele tururi, putem ajunge departe.

"Nu fac din țânțar armăsar!"

- S-a vorbit mult despre atmosfera de la Rio. Te sperie virusul Zika?
- Dacă era atât de grav, se suspendau Jocurile Olimpice sau se făcea ceva deosebit. Trebuie să ținem cont că în Brazilia este toamnă în acea perioadă. Mi-am luat brățări și spray-uri contra țânțarilor, ca să mă protejez. Am muncit patru ani ca să mă calific la Rio și ar fi culmea să nu merg! Fiecare are părerea lui, dar eu voi merge să dau totul și să câștig.

- Și problemele de securitate?
- Am fost în urmă cu vreo trei ani la un turneu la Sao Paulo, dar nu au fost niciun fel de probleme. Dacă vom ieși prin oraș, vom merge fără telefoane și fără obiecte de valoare. Nu o să stăm doar în cameră! Vom fi mereu însoțiți și sunt convinsă că va fi OK!

- Cum ți se par premiile anunțate de COSR?
- Din ce am aflat de la colege, germanii au premii mai mici decât noi. Întotdeauna e loc și de mai bine, dar măcar să luăm noi medalii și să băgăm COSR la cheltuială!  

- Ce spui despre desemnarea Cătălinei Ponor drept portdrapel delegației României?
- Eu mă înțeleg foarte bine cu Cătălina și m-am bucurat pentru ea. Merită, are medalii olimpice și extraolimpice. Chiar am vorbit cu ea în urmă cu câteva zile, a revenit și este în forță. Ne sprijinim una pe alta. Fiecare vrea să poarte drapelul, și eu mi-aș fi dorit. Dar nu o să fac din țânțar armăsar.

30este locul ocupat de Eliza Samara în clasamentul mondial

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează