SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  JOCURILE OLIMPICE 2016

VIDEO Gest RUȘINOS! Moment penibil la Olimpiadă: un luptător de judo egiptean a refuzat să dea mâna cu adversarul din Israel

foto: AFP
foto: AFP

Articol de GSP - Publicat sambata, 13 august 2016 08:48

Într-unul dintre cele mai rușinoase momente de la Jocurile Olimpice, un judoka egiptean a refuzat să dea mâna cu adversarul său israelian, după ce, cu câteva clipe înainte, a refuzat să se încline în semn de salut, cum e tradițional.

După un scurt moment de rugăciune, El Shehaby s-a ridicat și a părut că nu vrea să ofere salutul tradițional, scrie NY Times. Într-un final, a dat scurt din cap și a plecat de pe saltea. Unul dintre arbitri l-a făcut să se întoarcă, însă când Or Sasson, adversarul său din Israel a venit să dea mâna cu el, El Shehaby a refuzat, într-un cor de fluierături din partea spectatorilor prezenți în sală.

În competiția de judo, în toate meciurile, competitorii trebuie să se încline unul în fața celuilalt de mai multe ori. Să refuzi să dai mâna cu cineva este un eveniment ieșit din comun și o încălcare flagrantă a etichetei sprotive. "Așa ceva e extrem de rar în judo", a explicat un antrenor american. VIDEO CU MOMENTUL AICI

Egipteanul a fost supus unei presiuni din partea islamiștilor din țara sa, care i-au propus să nu se ducă la Olimpiadă, ca să nu piardă în fața unui evreu, a informat siteul nrg.org, citat de NY Times: "Dezonorezi islamul, dacă pierzi în fața lui Israel. Cum poți să cooperezi cu un criminal?", ar fi scris pe siteuri.

Egiptul și Israelul și-au normalizat relațiile internaționale, însă au fost timp de zeci de ani într-un conflict deschis în Orientul Mijlociu.

După eveniment, Or Sasson și-a văzut de treabă și a câștigat o medalie de bronz în concurs.

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
1050410228377014
Amendola Anthony  •  14 August 2016, 09:34

Judo este un sport elaborat de maestrul japonez Jigoro Kano in scopul antrenarii luptatorilor FARA SA SE RANEASCA SI FARA ACCIDENTARI. Radacinile acestui sport (care nu este arta martiala) sunt miscarile originare in artele martiale JIU-JITSU si KARA-TE. Aceste arte sunt foarte brutale si loviturile sunt foarte dure si produc efecte reale. Pe vremuri , inainte de aparitia JUDO-ului , nu existau intreceri intre practicanti deoarece loviturile erau efective, lasand urme tari pe adversar. Dupa aparitia judo-ului, au aparut si intrecerile intre sportivi. Judo a devenit sport olimpic din anul 1960 (Olimpiada de vara de la Tokio).

1050410228377014
Amendola Anthony  •  14 August 2016, 09:22

Observatia 1. Jocurile Olimpice nu mai sunt ce trebuiau sa fie din momentul acceptarii profesionistilor in intreceri (1984 - Los Angeles).Din momentul intrarii in competitii a banilor, spiritul olimpic a disparut. Observatia2. La Judo este obligatorie efectuarea plecaciunii catre adversar, scurt si numai din cap, la inceputul si la sfarsitul intalnirii. Nu este obligatorie stransul mainii. Egipteanul avea dreptate.

969907806361734
Nedelcu Dan  •  13 August 2016, 21:45

Eu nu inteleg ce cauta statul *** Israel la Olimpiada. Pentru politica de apartheid, Africa de Sud a fost exclusa din toate competitiile sportive pe timp nelimitat, desi politica de segregare rasiala era acceptata chiar si de jumatate din populatia de culoare. Iar statul *** Israel, desi vinov***, cei pe care ei il savirsesc impotriva populatiei arabe in teritoriile abuziv ocupate (si in toata Palestina, de altfel; sa nu uitam ca insasi acest stat *** a fost creat ilegal, in urma cumpararilor masive de paminturi, la fel de ilegale), este primit la JO?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează