SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  REPORTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN RUSIA // VIDEO + FOTO Ce a rămas la Soci după JO 2014 » Lumea contrastelor și a celei mai controversate Olimpiade din istorie

Doi tineri, pe plaja de pietre din faţa stadionului Fișt FOTOGRAFII Theodor Jumătate +8   FOTO
Doi tineri, pe plaja de pietre din faţa stadionului Fișt FOTOGRAFII Theodor Jumătate

Articol de - Publicat marti, 26 iunie 2018 09:00

53 de miliarde de dolari au fost investite pentru Jocurile de Iarnă din 2014, incluzând cel puțin 20 de miliarde dispărute în buzunarele apropiaților lui Putin.

  •  Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial.

Turiștii se bucură de mare și munte, Soci a devenit o stațiune de 12 luni cu o infrastructură bună, dar localnicii nu sunt toți fericiți. Iar marile arene olimpice încă își caută echipe pentru a le menține în viață.

E frumos și liniștit la Soci, mai ales când norii se risipesc, iar soarele se reflectă în liniștita mare. Mă simt un pic ca la Rio de Janeiro. Apă, plajă, munte... Exagerez, nu e chiar ca în Brazilia de spectaculos, nici atât de natural. Apa nu e turcoaz, nici prea limpede, e totuși Marea Neagră, și nisipul nu seamănă deloc cu auriul de pe Copacabana.

Nisip gri și multe pietre pe plajă

S-a construit mult aici. Foarte mult. S-a străpuns muntele în zeci de tuneluri pentru a face loc șoselelor foarte bune, pe care șoferii circulă ca nebunii, cu 120-130 km/h, de parcă ar fi pe autostradă.

S-au ridicat hoteluri de cinci stele, s-au făcut parcuri pline de palmieri și de plante exotice. Iar străinii se bucură, relaxați, de ce văd în jur. Mai ales de port, unde tinerele atrăgătoare încearcă să te ademenească la croaziere cu iahtul. Nu e totul scump la Soci, poți locui și mânca și la prețuri similare cu cele din stațiunile noastre. Găsești cazare cu 4.800 de ruble pentru trei nopți (aproximativ 305 lei), undeva la 20 de minute de mers cu autobuzul de centru, și mănânci OK de 500 de ruble (în jur de 32 de lei).

Lumea se bronzează liniștită la malul mării. Nu mai contează că nisipul e gri și sunt multe pietre pe plajele din centru. În zona Adler, a Parcului Olimpic și a circuitului de Formula 1, nisipul dispare complet lângă apă. Sunt numai pietre.

Blonda cea urmărită de fanul neamț

Totuși, faleza e atrăgătoare în Adler. Turiștii stau ore întregi la terase, se plimbă, aleargă sau pedalează pe bicicletă. Ori pozează și filmează splendorile Rusiei. Un fan neamț în transă a urmărit câteva minute o blondă magnetică în pantaloni scurți de blugi, înregistrând-o cu telefonul. Ea a continuat să meargă ca și cum acel suporter german prea insistent nici n-ar fi existat.

"Un loc turistic pentru un an întreg"

Mulți ruși, mai ales oficialii, susțin că investiția-mamut de la Soci a fost bună. "Totul s-a schimbat. În plus, stațiunea de vară, care trăia doar cinci luni pe an, s-a transformat după Olimpiada din 2014, într-un loc turistic a cărui inimă bate non-stop tot timpul anului, o dată ce orașul a fost legat de munte. De Krasnaia Poliana", îmi spune un jurnalist localnic.

Poate așa e, dar pentru JO 2014 s-au plătit 53 de miliarde de dolari. Cea mai scumpă Olimpiadă din istorie, peste toate cele 21 de Jocuri de Iarnă împreună. Un singur drum, de 50 de kilometri ce face conexiunea între mare și munte, a costat 6,6 miliarde de dolari.

Patru gloanțe în spate pentru curajul de a spune ce crezi

Atunci, în urmă cu patru ani, Boris Nemțov, un fizician rus foarte cunoscut ca politician, fost vice-premier în președinția lui Boris Elțîn, a protestat vehement în presa mondială. "Ceea ce s-a întâmplat cu această Olimpiadă a fost o monstruoasă mizerie. Douăzeci de miliarde au dispărut în delapidare și mită", tuna el atunci.

Nemțov, născut chiar la Soci, era unul dintre cei mai mari critici ai lui Vladimir Putin. Și nu se temea să atace frontal: "Putin vrea să demonstreze cât e de mare, iar amicii lui miliardari trebuie să avanseze în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume".

A plătit însă cel mai mare preț pentru curajul său. I s-a luat viața. Pe 27 februarie 2015, a fost asasinat la Moscova, pe un pod de lângă Kremlin. Patru gloanțe în spate.

Câți au murit la Soci?

Nemțov a murit, dar și alții au vorbit despre marea afacere olimpică de la Soci. Un membru CIO a afirmat în Daily Telegraph că o treime din bugetul acelor Jocuri a fost sifonată de apropiații președintelui. Numai Arcadi Rotenberg, prieten din copilărie al lui Putin, a primit lucrări de 6 miliarde de dolari. Aceasta a fost suma declarată. Umflată.

Imaginea negativă încă nu e completă. Nu se știe numărul celor care au murit muncind aici pentru crearea Jocurilor din 2014. Portalul theblacksea.eu dezvăluia că 70.000 de imigranți (foarte mulți fără contracte) s-au chinuit pe șantierul Parcului Olimpic, iar zeci dintre ei nu s-au mai întors acasă. 52 erau numai din Moldova, de peste Prut!

Le-au luat casa și i-au amenințat

Și nici acum nu e tot. Același Daily Telegraph prezenta povestea unei familii căreia i s-a demolat casa pentru a face loc unei șosele. Nu a fost despăgubită nici azi, nu i s-a dat o altă casă nici azi. Acei oameni deznădăjduiți au încercat să dea autoritățile locale și federale în judecată. Au cedat, când patronii lor i-au amenințat că îi concediază, în timp ce poliția îi hărțuia zilnic. I-au forțat să renunțe.

Fișt cel fără echipă

Parcul Olimpic e la fel cum a rămas după Jocuri. Arenele futuriste sunt cam singure. Unele sunt prea puțin folosite, cel mai bun exemplu fiind OZN-ul Fișt, stadionul construit cu aproape 800 de milioane de dolari și care, din 2014, n-a avut o echipă profesionistă. De-abia după Mondial va evolua cineva aici: Dinamo Sankt Petersburg. Din liga a doua! A cam ruginit pe la încheieturi.

Turiștii sunt plimbați cu mașinuțele de golf și li se prezintă partea frumoasă a Olimpiadei.

Tricolorul flutură încă în Parcul Olimpic

Steagurile celor 88 de țări care au participat la acele Jocuri flutură și acum în briza Mării Negre. Este și tricolorul nostru acolo, între Iran și Panama. Un drapel mare și frumos, nu meschin de mici, precum cele două stegulețe prinse de catarge la Cimitirul românilor dispăruți la Stalingrad.

Satul olimpic from Gazeta Sporturilor on Vimeo.

Acesta este Soci. Orașul contrastelor. Orașul bucuriei și al durerii. Orașul celei mai controversate Olimpiade din istorie.

390.000de locuitori are Soci, orașul de la malul Mării Negre

6.500.000de turiști au fost la Soci în 2017, la fel ca în 2016

145 km
are Soci, cea mai mare stațiune a Rusiei

893 kmsunt între Soci și Constanța

55.000.000 $a incasat guvernul regional numai din taxe de la hotelieri in 2017

200.000.000 $au fost investite în construirea Autodromului, circuitul de Formula 1

Ce s-a întâmplat cu construcțiile din Parcul Olimpic după JO 2014

  • FIȘT (fotbal) - A costat 780 de milioane $; nicio echipă profesionistă nu l-a folosit până acum (Jemciujina Soci, D2, a fost desființată în 2013); după Mondial, va juca Dinamo Sankt Petersburg, din liga secundă
  • BALȘOI DOME (hochei) - A costat 300 de milioane $; HC Soci joacă aici în Kontinental Hockey League (KHL); s-au mai desfășurat diferite activități sportive și concerte
  • ADLER ARENA (patinaj viteză) - A costat 32,8 milioane $; pe 22 septembrie 2014, s-a deschis Academia de tenis
  • ICE CUBE (curling) - A costat 14 milioane $; s-au mai ținut aici diferite concursuri de curling
  • ICEBERG PALACE (patinaj artistic) - A costat 44 de milioane $; s-au mai organizat câteva concursuri de patinaj artistic
  • ȘAIBA ARENA (hochei) - A costat 35 de milioane $; a fost deschis un centru pentru sport destinat copiilor, susținut de bugetul federal

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
redshow
redshow  •  26 Iunie 2018, 17:44

Mare curaj sa scrii astfel de articol ...dupa ce a patit Nemțov :))))))))

mosvasile
mosvasile  •  26 Iunie 2018, 14:17

Nimic nou sub soare!Si la noi,tara membra a Uniunii Europene,toate lucrarile de investitii -necesare,dar mai mult nenecesare-unde e rost de bani multi-sunt adjudecate de firme din Occident!La rusi,care nu sunt in Uniunea Europeana,unde e rost de bani multi dai de alde Itzik-stein sau Strul-berg!Ca asa scrie si in biblie:"Cine are,i se va da!Cine n-are,i se va lua"!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  26 Iunie 2018, 14:17

Desi e greu de facut ierarhii in domeniu pentru ca nu exista posibilitatea cuantificarii, totusi este destul de acceptat ca cea mai controversata Olimpiada (daca e sa fim foarte scrupulosi, editie de Jocuri Olimpice, pentru ca Olimpiada e perioada dintre doua editii) a fost cea din 1936, de la Berlin. Banuiesc ca si cea de iarna din acelasi an, tot in Germania lui Hitler, la Garmisch Partenkirchen, a avut parte de mai multe controverse decat Sochi 2014. In rest nicio surpriza in ceea ce spuneti. Ca din intamplare a murit taman Nemtov, ca din intamplare prietenul lui Putin din copilarie primeste ditamai contractul. S-a mai intalnit si la altii. Si nu doar la noi, cum s-ar crede. Si la unguri "din intamplare" prietenul lui Orban, Meszaros Lorinc, a devenit mare antreprenor, la fel ginerele lui, si la turci prietenii si neamurile lui Erdogan si la romani ai lui Dragnea si ai altor corifei ai economiei romanesti de piata, etc. E drept, primprejur doar la rusi si la sarbi s-a ajuns la crima politica dar nu se stie niciodata.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează