SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  BIATLON

Daria Domraceva la puterea a treia » Biatlonista din Belarus a cîştigat al treilea titlu olimpic la Soci

Daria nu excelează în poligon, la trageri, dar e formidabilă la fond // Foto: Reuters
Daria nu excelează în poligon, la trageri, dar e formidabilă la fond // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 18 februarie 2014 00:00 / Actualizat luni, 17 februarie 2014 22:53

Daria a devenit prima biatlonistă care face tripla la o ediţie a Jocurilor Olimpice.

Daria Domraceva a devenit ieri prima biatlonistă din toate timpurile care reuşeşte să cîştige trei medalii la aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice.

Sportiva de 27 de ani, născută la Minsk, s-a impus în proba de urmărire, apoi la individual, pentru ca ieri să cîştige şi proba de start în bloc.

Cu o singură ţintă ratată, chiar la ultima trecere prin poligon, bielorusa le-a devansat clar pe celelalte concurente. Pe locul doi s-a clasat cehoaica Gabriela Soukalova, la 20 de secunde distanţă, iar pe trei a ajuns norvegianca Tiril Eckhoff, la 27 de secunde.

A trăit în Rusia
Deşi s-a născut la Minsk, Daria s-a mutat cu familia pe cînd avea doar patru ani la Niagan, un orăşel rusesc de lîngă Kati-Mansîz. Părinţii ei sînt arhitecţi şi au plecat să construiască în Siberia.

Daria declara, de altfel, că "Trebuie să vă imaginaţi, Niagan este cu doar un an mai în vîrstă ca mine!". La Niagan, oraşul unde a copilărit Domraceva, s-a născut Maria Şarapova, cunoscuta jucătoare de tenis.

A început cu schi fond, la şase ani, dar pentru că la fete nu avea adversare, se antrena şi concura mai mereu cu băieţii. La Niagan, şcoala de biatlon s-a deschis o dată cu trecerea ei la acest sport, în 1999.

A terminat facultatea de Management în turism, la Minsk, tema sa de absolvire fiind "Publicitate în istoria turismului". Domraceva a prezentat votul Belarusului la Eurovision, în finala din mai 2013.

Film făcut de Daria
Daria a folosit o cameră video pentru a înregistra momente din viaţa de cantonament, din concursuri, avînd-o în prim-plan pe ea, dar şi alţi sportivi, nu numai bieloruşi. Cele 500 de ore de material brut au fost editate într-un film de 50 de minute.

Filmul oferă o perspectivă unică în viaţa sportivilor de clasă mondială pe tot parcursul anului, de la săptămînile de relaxare şi odihnă primăvara, la pregătirea grea din timpul verii şi toamna, pînă la sezonul cu concursuri şi competiţii, iarna.

Idilă de-o vară cu Bjorndalen
În lumea biatlonului se vorbeşte că Daria Domraceva ar fi trăit o poveste de iubire cu biatlonistul norvegian Ole Eijnar Bjorndalen. Presa a speculat faptul că divorţul nordicului de fosta soţie, şi ea fostă biatlonistă, Nathalie Santer, ar fi strîns legat de relaţia cu bielorusa.

Cei doi nu au confirmat niciodată că ar fi iubiţi şi nici că ar fi fost împreună vreun moment. Alţii spun însă să a fost doar o idilă de-o vară care a avut consecinţe imprevizibile pentru Bjorndalen.

ALTE ŞTIRI DE LA JO 2014

Interzis la alcool
Vizitatorii străini aflaţi la Soci au fost uimiţi să constate că nu pot să cumpere băuturi alcoolice de la magazine după ora 22:00, conform legistaţiei ruse aprobate în 2013. Alcoolismul a devenit o problemă naţională în Rusia, ţară în care în fiecare an mor jumătate de milion de oameni din această cauză.

Ignorînd legislaţia rusă, unii vizitatori insistă să fie lăsaţi să cumpere bere chiar dacă sînt refuzaţi de casierele supermarketurilor de la poalele muntelui. Magazinul din staţiunea Roza Hutor a rezolvat situaţia simplu: la fiecare casă a pus un afiş pe care scrie în engleză - "Vînzarea de alcool este interzisă de la ora 22:00 pînă dimineaţa, la ora 11:00".

Cursa de adio
Eva Tofalvi, aflată la a cincea Olimpiadă din carieră, şi-a încheiat ieri evoluţiile la cel mai înalt nivel. La 35 de ani, românca a participat la toate cele patru probe de la Soci, avînd evoluţii bune. Ieri, la start în bloc, Tofalvi s-a clasat pe locul 21, devansînd nume mari ale biatlonului precum Kuzmina, Zaiţeva, Djima sau Viluhina.

Tot pe 21 terminase Eva şi proba individuală. La sprint, românca venise pe 22, iar la urmărire pe 26. Pentru că România nu are calificată ştafeta, la Soci, cursa de ieri a fost ultima pentru Tofalvi la Jocurile Olimpice.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
sabi1
sabi1  •  18 Februarie 2014, 10:49

Bravo Daria!Noi suntem de rahat!De la locul 20 in sus!Olimpicii romani au fost la plimbare in Soci.Adica,alde Semerenko vin si se pregatesc la noi si sunt mult mai bine clasate,iar fufele noastre se distreaza pe la rusi!Sa va fie rusine,asa zis olimpicilor de rahat ce sunteti!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează