SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  OPINIE

De ce olandezii? Şi noi cînd? » Theodor Jumătate încearcă să identifice sportul la care România s-ar putea impune la Jocurile Olimpice de iarnă

Michel Mulder (centru), primul aur olimpic olandez la 500 m patinaj viteză // Foto: Reuters
Michel Mulder (centru), primul aur olimpic olandez la 500 m patinaj viteză // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 12 februarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 12 februarie 2014 14:04

Apăs pe rewind şi derulez în memorie, pun stop şi dau play, revăd fiecare secvenţă din cursele finale olimpice de sprint 500 m la patinaj viteză.

Olandezul Ronald Mulder taie ovalul de gheaţă Adler Arena şi încheie în 69,46 secunde. Îşi trage casca pe spate, pletele blonde se revarsă rebele peste costum. E primul. Dar mai vine un Mulder, Michel, fratele geamăn, şi mai rapid: 69,31. Şi încă un batav, Jan Smeekens, trece finişul în plină viteză, pe interior.

Priveşte spre tabelă, e numărul 1? Pentru cîteva clipe, cel mai bun timp e al lui. Însă rămîne 69,32. Al doilea. Fraţii Mulder se îmbrăţişează, fericiţi şi epuizaţi.

Trei olandezi pe podium, la fel ca la 5.000 m, unde Sven Kramer, îngerul iernii din Heerenveen, dublu campion olimpic, 25 de titluri mondiale şi europene pînă la 27 de ani, tocmai a spulberat recordul Jocurilor. Şi mai au un aur portocaliii. E al lui Ireen Wust, la 3.000 m feminin.

Am tresărit. Ce fac, mă bucur cu ei? Nu. Visam. Erau trei români care se întreceau la Soci, nu trei olandezi. Antrenorul lor ţipa de pe margine, spectatorii scandau şi aplaudau... Şi ei dominau proba, luau tot, aur, argint, bronz. Nemaivăzut. Opriţi-mă! O nebunie ce-am visat. Nu va fi văzută niciodată!

De ce nu? Mă întreb, mă enervez, mă revolt. De ce olandezii pot şi noi nu? Ştiu, veţi spune, ei au foarte multe patinoare şi mai au mii de canale care îngheaţă iarna şi copiii fac primii paşi pe patine... Dar au o ţară cu 20 la sută din suprafaţă sub nivelul mării, 50 la sută aflîndu-se la numai un metru deasupra. Plat, fără pic de deal, de munte, şi totuşi sînt o forţă la Winter Olympics.

Au un singur sport de iarnă. Şi-au descoperit talentul şi s-au axat numai pe patinaj viteză, aici şi-au concentrat selecţia, pregătirea şi investiţiile. Şi sînt campionii campionilor de ani de zile. Noi de ce nu? De ce nu căutăm acel sport, unicul?

Poate biatlon, pe urmele Evei Tofalvi, mereu speranţa noastră solitară. Poate sărituri cu schiurile, cu adolescentul Pîtea zburînd de pe trambulina imaginaţiei. Poate hochei, bob, schi fond... Trebuie să fie un loc şi pentru noi în această lume albă. Sau singurul nostru loc e în tribună, la ceremoniile de deschidere şi închidere? Un loc de spectator perpetuu.

30 de medalii de aur au olandezii la patinaj viteză, primii în lume în istoria Olimpiadei de iarnă (89 de medalii în total)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
cocojambo1
cocojambo1  •  12 Februarie 2014, 20:58

Adevarul in toata aceasta istorie este ca Olandezii urasc zapada in marea lor majoritate dar iubesc nespus de mult gheata. Despre patinoarele lor ce sa va spun sunt toate patinoare de viteza , nu pentru hochei nu pentru patinaj artistic. Ei cand merg la patinoar dau ture de viteza nu chestii artistice nu flirt pe gheata care e mai smecher in figuri ci numai ture cat mai rapide. Asta fac toti de la bebelusi la pensionari, asa stiu ei pe gheata. Despre sporturile de iarna, schiul este pe locul 2 si aproape toate familiile merg de 2 ori la schi pe an in Franta, Austria sau Italia. Asa ca si fara traditie sport se poate face dar trebuie sa existe si pasiune din partea copiilor.

vladutz13
vladutz13  •  12 Februarie 2014, 20:01

E concurenta mare la biatlon si la sarituri cu schiurile. Eu zic ca ar trebui sa ne axam pe curling :), poate pe snowboard, ca ar fi la moda intre tineri si nici nu ar fi scump de practicat. Asta trebuie sa cautam, niste sporturi ieftine.... un halfpipe se face, te poti antrena si pe trasee mai mici. Bob, sanie, ai nevoie de piste, la patinaj viteza trebuie super patinoar dedicat.... nu o sa avem asa ceva niciodata.

americanu197
americanu197  •  12 Februarie 2014, 15:18

olandezii chiar au traditie in patinat pe canalele lor de aia investesc in asta si le place sa o faca

Vezi toate comentariile (14)
Comentează