SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  HOCHEI PE GHEAŢĂ

Începe show-ul! » Se dă startul la turneul masculin de hochei pe gheaţă de la Jocurile Olimpice

În finala olimpică din 2010, Canada s-a impus în fața SUA cu 3-2, după prelungiri
În finala olimpică din 2010, Canada s-a impus în fața SUA cu 3-2, după prelungiri

Articol de - Publicat miercuri, 12 februarie 2014 00:00 / Actualizat marti, 11 februarie 2014 22:50

Turneul masculin începe azi cu două meciuri, Cehia-Suedia şi Letonia-Elveţia. Favorite la cîştigarea medaliei de aur sînt Canada, Rusia, SUA şi Suedia.

Stelele hocheiului mondial s-au strîns la Soci pentru încă un turneu memorabil. Cu meciurile din NHL oprite, toate ţările au putut să includă în echipă cele mai tari nume. Crosby, Toews, Ovecikin, Malkin sînt doar cîţiva dintre cei care se vor lupta pentru medalii.

Canadienii vor să păstreze titlul cucerit pe teren propriu în 2010, după o finală electrizantă cu SUA. Spre deosebire de ediţia precedentă, suprafaţa pe care se va juca este mai mare, în conformitate cu prevederile impuse de Federaţia Internaţională, şi nu cu cele din NHL.

Rusia nu a mai ajuns la aur din 1988. Deţinătoare a 7 titluri olimpice, toate pe vremea Uniunii Soivetice, aceasta nu a mai urcat pe podium din 2002, de la Salt lake City, cînd a luat bronzul. "E mare presiune pe noi, dar sperăm să-i facem faţă", a spus Alexander Ovecikin.

Canadienii au cele mai multe medalii de aur în istorie, opt, dar generaţia actuală e înfometată de alte succese. "Nu e prea mare diferenţă între turneul olimpic şi NHL, doar că eşti mai familiar cu coechipierii şi ştii la ce să te aştepţi", a spus Sidney Crosby.

După Canada şi Rusia, în topul favoritelor vin SUA şi Suedia, şi ele campioane olimpice în două rînduri. Aşa că urmează 11 zile de adrenalină, de meciuri tari şi hochei de calitate.

Cum se desfăşoară turneul olimpic
După ce meciurile din cele trei grupe se vor încheia, cîştigătoarele grupelor plus echipa cea mai bună dintre cele de pe locul doi merg direct în sferturile de finală. Restul de opt echipe vor juca în play-off cîte un meci, urmînd ca învingătoarele să meargă şi ele în "sferturi". Apoi se joacă în sistem eliminatoriu. Meciurile din play-off vor avea loc pe 18 februarie, pe 19 sînt programate "sferturile", pe 21 semifinalele, pe 22 finala mică, iar pe 23 finala mare.

România la JO
"Naţionala" României de hochei pe gheaţă a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, cea mai bună performanţă fiind ocuparea locului 7 în 1976. Echipa tricoloră se află acum în al treilea eşalon valoric, nemaicalificîndu-se la JO de 34 de ani.

Cîştigătoarele ultimelor cinci ediţii
1994 Lillehammer - Suedia
1998 Nagano - Cehia
2002 Salt Lake - City Canada
2006 Torino - Suedia
2010 Vancouver - Canada

605150-grupe-hochei-pe-gheata.jpg

605146-program-televizari.jpg

 

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (5)
th3dog
th3dog  •  12 Februarie 2014, 13:31

super, GO Canada!

redman73
redman73  •  12 Februarie 2014, 13:16
Postat de caminero pe 12 Februarie 2014, 10:31

Mai joacă domnu Jarome Iginla la candieni? :D :D :D

Iggy nu joaca pentru Canada la editia asta, sunt altii mai tari ca el, din pacate a stat prea mult la Flames si s-a cam ratat, nici in prezent, la Bruins, nu rupe gura targului, deci e logic ca n-a fost selectionat. Comentariul tău...

tavizio
tavizio  •  12 Februarie 2014, 11:02

Bai, taranilor, Rusia a mai castigat o data: la Alberville, in 1992, sub denumirea de Comunitatea Statelor Independente. Sigur, nu era exact Rusia, dar URSS era exact Rusia?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close