SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JO TOKYO

FOTO 7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

Ansamblul Bulgariei a cucerit titlul olimpic în ultima zi de competiții a Jocurilor de la Tokyo / foto: Guliver/Getty Images
Ansamblul Bulgariei a cucerit titlul olimpic în ultima zi de competiții a Jocurilor de la Tokyo / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 10 august 2021 14:00 / Actualizat marti, 10 august 2021 16:28

Ediția din Japonia a imensei competiții sportive a oferit multe istorii interesante și pasionante, a revitalizat personaje uitate, a furnizat altele noi și impresionante, a umplut orele cu suspans, strigăte, pumni strânși, lacrimi și zâmbete. 

  • Corespondență GSP din Japonia

Pe parcursul celor două săptămâni și jumătate de întreceri s-au consumat multe întâmplări interesante cu personaje despre care se va mai povesti. De la Allyson Felix, americanca în vârstă de aproape 36 de ani care a devenit cea mai medaliată atletă din istorie, până la voleibalistul brazilian Lucas Saatkamp, care a intrat pe teren cu mască, s-au înșirat istorii captivante. Iată câteva dintre ele.

1. Cel mai rapid ofițer de poliție

Cel mai rapid ofițer de poliție Italianul Marcell Jacobs, dublul campion olimpic la Tokyo, la 100 de metri și cu ștafeta Italiei de 4x100 metri, este în viața de toate zilele ofițer de poliție în Brescia. În jurul performanțelor lui recente însă s-au născut o serie de suspiciuni. S-a speculat faptul că Marcell Jacobs a avut legături cu expertul în fitness Giacomo Spazzini, acesta fiind implicat acum într-o anchetă a poliției privind distribuția de steroizi. 

Agentul atletului italian, Marcello Magnani, neagă însă orice fel de acuzație și spune că Jacobs a rupt toate legăturile cu Spazzini din luna martie, când a aflat de anchetă. Jacobs nu alergase niciodată sub 10 secunde până în luna mai a acestui an, dar a câștigat titlul olimpic la Tokyo cu un record european: 9,80 secunde. Spazzini, culturist și consultant de fitness, a susținut anterior, în interviuri, rolul avut în reușitele lui Jacobs. 

Antonio La Torre, antrenorul principal al echipei italiene de atletism, a declarat că Jacobs poate alerga și mai repede. "Cu talentul său infinit, îndrăznesc să spun că este un om care poate ajunge aproape de 9,70 sau poate chiar mai repede".

2. Ultimul turneu pentru Romașina?

 Svetlana Romașina (31 de ani) a câștigat la Tokyo, în concursul de duet și cu echipa Comitetului Olimpic Rus, alte două titluri olimpice, ajungând la 7 medalii de aur. "Medaliile 6 și 7 au fost cele mai dificile din viața mea. Pentru că e greu să fii și mamă, și sportiv, la un moment dat", a declarat Romașina. 

"Vor fi ultimele mele Jocuri ca sportiv. Poate mai târziu mă veți vedea ca antrenor, dar nu e nimic sigur", a mai spus rusoaica. "Vreau doar să mă odihnesc. Au fost doi ani nebuni și vreau să fiu cu familia. Ca femeie, vreau să am al doilea copil. Poate mai târziu mă voi întoarce", a declarat în presa rusă Romașina. 

Septupla campioană olimpică are o fetiță, Alexandra, de trei ani. La Tokyo ea a câștigat prima medalie în duet cu Svetlana Kolesnicenko, iar a doua cu echipa formată din 8 înotătoare.

7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

3. "Mama zâmbește din Cer" 

Ryo Kiyuna a avut o responsabilitate imensă pe umeri la ediția recent încheiată a JO de la Tokyo. Sportivul în vârstă de 31 de ani e născut în Okinawa, locul istoric în care au apărut karate în urmă cu câteva veacuri, o tradiție pe care a transformat-o în medalie de aur la prima apariție a competiției de Kata în programul olimpic. Tutelat de sensei Sakumoto Tsuguo, fost campion mondial și unul dintre cei mai apreciați antrenori, Kiyuna nu a mai pierdut o luptă din 2018. 

Iar pe podiumul de la Tokyo a fost protagonistul unui moment extrem de emoționant: a adus cu el fotografia înrămată a mamei sale, care s-a stins din viață acum doi ani. "Mama a visat să mă vadă cu medalia de aur. A fost visul ei. În ziua în care am plecat din Okinawa pentru Jocurile Olimpice, am decis să iau fotografia cu mine, să urc pe treapta de sus a podiumului cu ea. Mama a fost sprijinul meu dintotdeauna. Mi-am ținut promisiunea, sper că zâmbește și lăcrimează din Cer", a spus Kiyuna. 

7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

4. Anul perfect al lui Nelly 

Părinții obișnuiau să o numească leoaică pe când era mică fiindcă era neînduplecată în tot ce făcea, de la gimnastică la patinaj sau golf. Petr Korda, campion la Australian Open 1998, și Regina Rajchrtova sunt foști jucători de tenis, fratele mai mic, Sebastian, a urmat același drum, ajungând anul acesta pe locul 45 ATP, iar sora mai mare, Jessica, 28 de ani, practică golful, la fel ca Nelly. Cea care parcurge vara cea mai interesantă a vieții ei. Câștigătoare a unui titlu major, lider mondial, acum și campioană olimpică – totul pe parcursul a numai două luni. 

"Întotdeauna am fost superdeterminată și concentrată pe ceea ce vreau", mărturisea Nelly, citată de AP. Nu a fost deloc ușoară finala olimpică la golf, dar Korda a găsit calea de a se impune. Jessica a fost prima care a îmbrățișat-o chiar acolo, pe green-ul japonez. Campioană olimpică sau nu, rămâne sora ei mai mică. 

7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

5. Aurul istoric al vecinilor 

Ansamblul Bulgariei a cucerit titlul olimpic în ultima zi de competiții a Jocurilor de la Tokyo, executându-și exercițiul de două minute și jumătate pe melodia "Apă" a artiștilor autohtoni Elița și Stunji. În costume albastru marin, cu mingile roșii, gimnastele din țara vecină au marcat, alături de israelianca Linoy Ashram, câștigătoarea la individual, un moment istoric, întrerupând dominația rusă totală care data din 2000. 

Stefani Kiriakova a spus după festivitatea de premiere că "am visat la aceste lacrimi olimpice zilnic în ultimii cinci ani, ne-am trezit în fiecare dimineață cu gândul la cât de mult ne dorim să ajungem acolo. Am senzația că mă va ciupi cineva, mă voi trezi și va trebui să o iau de la capăt, aproape că mi-e frică". "În fiecare an, Mondiale, Europene, titlul ne scăpa printre degete. Ne-am spus că dacă Dumnezeu vrea, ne așteaptă aurul olimpic, iar acum l-am cucerit", a completat-o colega ei Laura Traats.

7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

6. Exemplul lui Allyson 

Primele JO la care a participat au fost cele de la Beijing 2008. Acum, la aproape 36 de ani, Allyson Felix a devenit atleta cu cele mai multe medalii olimpice din istorie, 11, 7 de aur, 3 de argint și una de bronz. La Tokyo a venit a treia la 400 de metri, apoi a urcat pe prima treaptă a podiumului alături de colegele din ștafeta de 4x400 m. Felix a trecut prin momente grele în ultimii ani. 

Prezența la Tokyo părea o iluzie. După Rio 2016, a decis că e momentul să devină mamă, iar în 2018 a rămas însărcinată, însă nu a dezvăluit acest lucru către Nike, sponsorul cu care se afla în negocieri pentru un nou contract. 

După ce s-a aflat că așteaptă un copil, firma de echipament a refuzat să prelungească înțelegerea, propunându-i o sumă cu 70% mai mică. Până la urmă, Felix a plecat de la Nike, a semnat cu Athleta, iar gigantul american a schimbat ulterior politica legată de sportivele care rămân însărcinate. Allyson a avut o naștere grea, cezariană de urgență la 7 luni, iar fiica ei, Camryn, a stat o lună la terapie intensivă pentru nou-născuți. Iar acum e liderul necontestat al medaliilor olimpice. Cine ar fi crezut? Nike, sigur nu!

7 povești captivante de la Jocurile Olimpice » De la aurul istoric al vecinilor până la atleta cu cele mai multe medalii din istorie

7. "Îmi protejez familia și pe mine" 

Lucas Saatkamp, component al naționalei Braziliei care a ocupat locul 4 la JO de la Tokyo, a purtat mască pe toată durata șederii în Japonia, chiar și atunci când a intrat pe teren. O decizie personală pe care cel mai cunoscut sub numele de Luçao a motivat-o simplu: "Nu vreau să fiu un model, un exemplu de urmat. Scopul principal e de a-mi proteja familia și pe mine". Acasă, în Brazilia, îl așteptau soția, băiețelul de 5 ani, care are nevoie de un inhalator din cauza unor probleme respiratorii, și fetița nou-născută. Sportivul a trecut prin coronavirus în ianuarie, cu simptome medii, febră și dureri de cap, apoi s-a vaccinat. 

Chiar și așa, a hotărât că e mai sigur să poarte mască și a precizat că nu-l deranjează. 

"Voleiul e diferit de alte sporturi", a spus el pentru AP. "Sunt destule pauze în care ai timp să-ți reglezi respirația". Alți doi compatrioți au procedat la fel, coechipierul Mauricio Borges și Macris Carneiro, ridicătorul naționalei feminine.

Vezi și: 

GALERIE FOTO 25 de imagini extraordinare surprinse de fotoreporterul GSP în cele 17 zile la Tokyo » Sportul olimpic a oferit momente magice

România, mai mulți sportivi la Tokyo decât țările vecine, dar surclasată la medalii! Care e situația la finalul Jocurilor Olimpice

Al treilea cel mai slab rezultat din istorie! Obiectiv ratat pentru România la Jocurile Olimpice! Contraperformanță ca în 1952 și 2016

Playtech: ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează