SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

Confesiunea lui Adam Peaty, multiplu campion olimpic și mondial: „Încercam să beau suficient încât să fiu amorțit”

Adam Patey, recordman mondial la probele de 50 și 100 de metri bras, foto: Imago
Adam Patey, recordman mondial la probele de 50 și 100 de metri bras, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 25 martie 2024 20:11 / Actualizat marti, 26 martie 2024 10:32

Adam Peaty (29 de ani), triplu campion olimpic în probele de bras, a vorbit pentru The Guardian despre cele mai dificile momente ale carierei sale, cele în care s-a simțit în abis.

Adam Peaty, triplu campion olimpic, octuplu campion mondial și medaliat de 16 ori cu aur european, și-a găsit curajul să povestească despre chinurile prin care a trecut în 2023, când nu a mai participat la niciun concurs, invocând probleme de sănătate mintală.

Recordmen mondial în probele de 50 și 100m bras, Adam a detaliat despre ce a fost vorba.

Confesiunea lui Adam Peaty, multiplu campion olimpic și mondial: „Încercam să beau suficient încât să fiu amorțit”
Adam Peaty în acțiune FOTO Imago Images

În februarie 2023, când se afla la un antrenament într-o piscină din Loughborough, ceva s-a întâmplat cu Adam Patey.

„Ochelarii mi s-au umplut de lacrimi. Plângeam în timp ce înotam și nu puteam recunoaște situația în care sunt. Îți amintești cum Bane îi sparge spatele lui Batman? Asta mi-am făcut mintal. Mi-am pierdut orice simț al direcției și al scopului".

A ieșit din piscină și s-a apropiat de antrenoarea lui de mult timp, Mel Marshall, și i-a spus: „Trebuie să ies. Nu mai terminasem niciodată o sesiune de antrenament atât de abrupt. Întotdeauna ziceam: «Pot să mai stau, pot să mai stau?». Ca un labrador cu un băț”.

Adam Peaty: „Este ceea ce numim o cădere nervoasă”

„Eram sub duș, încă plângeam, iar Mel a spus: «Ce se întâmplă?». I-am spus: „Sunt terminat! Nu mai vreau să fac asta”. Până atunci, ignorasem totul despre acea epuizare. Nu mă puteam gândi la nimic mai rău și acel gând se insinuase de luni, chiar ani. Simțeam că nu mai merita să fac înot”.

El și-a continaut povestea: M-am dus la magazin, am cumpărat o mulțime de ciocolate și le-am mâncat. Este ceea ce numim o cădere nervoasă pentru că mi-am pierdut toată disciplina, încrederea și scopul. Cele mai mari realizări nu sunt ușoare și pur și simplu nu mai eram dispus să plătesc acest preț".

5 medalii olimpiceare Adam Peaty, trei de aur și două de argint, cucerite la două ediții de Jocuri Olimpice

Jurnalistul de la The Guardian l-a întrebat dacă s-a temut. „Nu îmi era frică să nu mai fiu identificat ca sportiv. Aștept cu nerăbdare viața de după înot. Dar la un moment dat am înțeles că vreau să termin sportul într-o notă bună, nu după o cădere mintală într-o cabină de duș”.

Adam Peaty: „Obsesia consumatoare de a fi cel mai bun”

Peaty a mai mărturisit că obișnuia să se simtă „ca un zeu" înainte de curse, dar acea senzație trecătoare a fost construită pe o obsesie consumatoare de a fi cel mai bun. Nici măcar un alt record mondial sau o medalie de aur nu era de ajuns.

Spirala distrugerii este doar o trăsătură umană. Când nu ești mulțumit de ceva, vrei să-l distrugi. Persoanele cu dependență de droguri și alcool încearcă să amorțească sau să se ascundă de ele însele.

Confesiunea lui Adam Peaty, multiplu campion olimpic și mondial: „Încercam să beau suficient încât să fiu amorțit”
Adam Peaty în acțiune FOTO Imago Images

Trăim într-o lume foarte dureroasă, dar, în ceea ce privește experiența mea, această spirală de distrugere a venit pentru că înot de atât de mult timp și am realizat tot ce mi-am dorit. Am atins fiecare obiectiv, dar am vrut să fiu și mai sus", a spus el.

12distincții mondiale are Adam Peaty, opt de aur, una de argint și trei bronz

„Așa că am început să beau. Încercam să beau suficient încât să fiu amorțit și apoi să mă trezesc a doua zi și să o iau de la capăt. Totul era incolor. Chiar dacă florile erau roșii, în creierul meu erau gri. Este greu de explicat, dar, pentru că trupurile noastre ca olimpici sunt într-o uzură constantă, este ca și cum aș fi sub asediu tot timpul. În plus, nu aveam pe nimeni alături", și-a descris el stările.

Oamenii care l-au ajutat să se ridice

Peaty s-a reconstruit cu ajutorul mai multor oameni. Prima a fost partenera sa actuală, Holly Ramsay. „Ea îmi dă pace și asta aduce atât de multă stabilitate. Ne-am întâlnit vara trecută și, orice s-ar întâmpla în piscină, tot câștig pentru că am găsit persoana potrivită".

Al doilea a fost Ashley Null, academician și teolog, care a fost capelanul echipei olimpice a Marii Britanii. „Ashley a fost foarte important deoarece a dus o perspectivă diferită. El spune că cel mai rece lucru pe care îl voi purta vreodată este o medalie de aur. Pe podium te gândești: «Da, merită totul».

Dar nu rezolvă niciuna dintre problemele tale. Acea medalie de aur nu repară relațiile pe care le distrugi din cauza egoismului pe care trebuie să-l ai și din cauza muncii pe care trebuie să o depui".

„A fost un moment important când m-am dus cu Ashley la biserică și ne-am așezat în spate. M-a făcut să înțeleg că oamenii sunt mai pierduți ca oricând, deoarece este nevoie de o înțelepciune enormă pentru a ne simți recunoscători pentru ceea ce avem. Suntem programați să ne dorim mereu mai mult. Cel mai greu este să-ți lași mândria deoparte și să spui: «Nu contează ce câștigi sau ce ai realizat». Ar trebui să fim cu toții egali. Dar niciodată nu impune altor oameni credința lui"

16 medalii europenede aur strâns Adam Peaty între 2014 și 2020

Britanicul a participat în 2024 la Campionatele Mondiale de la Doha, prima sa competiție importantă, unde a cucerit un bronz la 100 m bras și unul cu ștafeta mixtă de 4x100 m mixt.

Ceea ce facem noi, sportivii, este foarte diferit de ceea ce experimentează 99,9% dintre oameni. Dar dacă cineva citește povestea mea și e pe fundul prăpastiei în propria viața, trebuie să știe că sunt atât de multe pe care le poate face pentru a inversa asta.

Diavolul poate fi pe umărul tău, dar trebuie să întorci nava. Unul dintre citatele mele preferate este că navele sunt întotdeauna în siguranță în port, dar nu pentru asta sunt vasele. Trebuie să navigam și să înfruntăm valurile, furtunile și uraganele pentru a ajunge de cealaltă parte
- Adam Peaty

Citește și:

David Popovici a concurat în Belgia » S-a impus la 100 și 200 metri liber
ÎNOT
David Popovici a concurat în Belgia » S-a impus la 100 și 200 metri liber
Situație dificilă pentru Kyle Chalmers » Antrenorul său a fost suspendat și nu va putea lua parte la Jocurile Olimpice de la Paris
PARIS 2024
Situație dificilă pentru Kyle Chalmers » Antrenorul său a fost suspendat și nu va putea lua parte la Jocurile Olimpice de la Paris

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
RockerDinamo
RockerDinamo  •  26 Martie 2024, 15:45

In sfarsit, un articol senzational!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează