SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JUDO

Băiatul pentru care nimic nu e imposibil » Medaliatul cu bronz la Jocurile Paralimpice e singurul sportiv care nu vede absolut deloc: „O singură dată a plâns”

Alexandru Bologa // foto: Facebook @ COSR
Alexandru Bologa // foto: Facebook @ COSR

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 august 2021 11:20 / Actualizat vineri, 27 august 2021 20:56

Alexandru Bologa (25 de ani), sportiv complet nevăzător, a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice, la categoria 60 de kilograme în competiția de Judo. Este a doua medalie obținută de delegația României la Tokyo, după argintul lui Eduard Novak, cucerit tot în această dimineață.

Alexandru Bologa a început printr-o victorie cu japonezul Takaaki Hirai, pe care l-a învins prin Ippon. Ulterior, în semifinala A, românul a fost învins de Vugar Shirinli, din Azerbaidjan, prin Waza-Ari, dar Bologa s-a revanșat în meciul pentru medalie, unde l-a învins pe Sherzod Namozov, din Uzbekistan, tot printr-un Ippon.

Alexandru Bologa a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 

Sportivul român a obținut astfel a doua sa medalie din carieră la Jocurile Paralimpice după ce și în 2016, la Rio de Janeiro, a câștigat bronzul.

România ajunge la un total de 6 medalii cucerite în istorie la Jocurile Paralimpice, 4 în dreptul lui Eduard Novak, două pentru Alexandru Bologa. 

Alexandru Bologa, medaliatul nevăzător 

Alexandru Bologa are 25 de ani și face judo de 9 ani, dar e complet nevăzător. Nu cere mila nimănui, nu vrea să fie tratat altfel. Se antrenează cot la cot cu ceilalți și lucrează alături de ei.

Gianina Andreică, antrenoare în cadrul lotului de la Cluj, e cea care l-a adus la judo. Ea e și tutore pentru el, e cea care îi veghează fiecare pas. În 2016, privind imaginile de la Rio, cu Alex urcând pe a treia treaptă a podiumului de premiere, i-au dat lacrimile. 

"Nu am simțit niciodată un asemenea lucru. Sunt de 20 de ani la lot, dar astfel de emoții nu am mai trăit. Și nu pentru felul extraordinar în care el a luptat, cum s-a dăruit, ci pentru că pur și simplu nu puteam să-mi scot din minte de unde a pornit copilul ăsta sportul de performanță, prin ce a trecut", povestea Gianina în urmă cu 5 ani. 

Antrenoarea sa spune că Alex Bologa e un exemplu pentru oricine. "Este foarte ușor să lucrezi cu el. Înțelege foate repede și încearcă să vizualizeze ce eu îi transmit. Toată lumea e stupefiată pur și simplu cum un om care nu a văzut judo niciodată poate să execute și să facă atât de frumos tehnicile care i se explică". 

Doamna Andreică își aduce aminte că o singură dată, în patru ani, l-a văzut pe Alex plângând. "A fost în momentul în care părinții s-au opus și au vrut să nu-l mai lase să facă judo. Mama lui i-a spus că nu vrea un bătăuș din copilul ei. El i-a explicat plângând ce înseamnă judoul și așa a rămas la Cluj", a povestit Gianina Andreică.

La 20 de ani, Alex a fost, la Rio de Janeiro, cel mai tânăr participant de la categoria 60 de kilograme, dar și singurul sportiv care nu vede absolut deloc.

Medalie de argint pentru Eduard Novak la Jocurile Paralimpice

În proba sa favorită, urmărire individuală pe velodrom pe 4.000 de metri, la categoria C4, ministrul Tineretului și Sportului din România a obținut medalia de argint. Sportivul român a fost învins de slovacul Jozef Metelka, care l-a prins pe Novak din urmă după 2.250 metri, ceea ce a dus la oprirea cursei.

Este aceeași probă la care Novak obținuse aurul la Londra, în 2012.

Citește mai multe știri din sporturi: 

TENIS. Irina Begu continuă parcursul spectaculos de la Cleveland: s-a calificat în semifinalele turneului

Federația a închis ochii în cazul Brăila? Ce s-a întâmplat după un meci disputat în Cupa României la handbal

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
176901212832165
Dan Petnaise  •  27 August 2021, 17:30

Bravo Alex ! Menționez că înainte de judo, Alex a jucat șah, participând la Concursul Național de șah pentru nevăzători Francisc Cori. Men sana in corpore sano.

nicolae.ungureanu
nicolae.ungureanu  •  27 August 2021, 13:01

Nu poți, bă, să faci un articol despre medialiați paralimpici fără să spui și de ce problemă suferă fiecare. A trebuit să caut pe Google ca să aflu că băiatul are probleme cu vederea. Felicitări și mult succes în continuare, Alexandru!

ucluj2011
ucluj2011  •  27 August 2021, 12:41

BRAVO! Felicitări și multă sănătate!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close