SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PREMIERĂ

Premieră mondială la Paris: disciplina olimpică în care medaliații cu aur sunt premiați și cu bani!

Alina Rotaru Kottmann a reușit un concurs de senzație la Budapesta, cucerind „bronzul” la săritura în lungime cu 6,88 m / Foto: Imago
Alina Rotaru Kottmann a reușit un concurs de senzație la Budapesta, cucerind „bronzul” la săritura în lungime cu 6,88 m / Foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 10 aprilie 2024 15:03 / Actualizat joi, 11 aprilie 2024 10:59

World Athletics, Federația Mondială de Atletism, a anunțat azi că, începând cu Jocurile Olimpice de la Paris, medaliații cu aur de la fiecare dintre cele 48 de probe vor lua câte 50.000 $ (47.000 de euro). Peste patru ani însă, la JO de la Los Angeles, și ocupanții celorlalte două locuri de pe podium vor avea alocat un bonus financiar.

Premieră mondială în istoria Jocurilor Olimpice. Campionii de la Paris 2024 nu vor fi recompensați doar cu medalia de aur, ci vor primi și un bonus financiar important. Decizia se va aplica, deocamdată, numai la o disciplină din cadrul competiției: atletism.

World Athletics a dezvăluit oficial și care va fi suma alocată fiecărui campion la cele 48 de probe incluse în program: 50.000 de dolari (circa 47.000 de euro). În total, se vor plăti 2,4 milioane $, bani care vor fi virați de Comitetul Internațional Olimpic, așa cum se întâmplă la fiecare 4 ani.

Medaliile de aur luate la Mondiale se plătesc mai bine!

Această inițiativă a World Athletics include, de asemenea, un angajament ferm de a extinde premiile în bani la un nivel diferențiat, pentru câștigătorii medaliilor olimpice de argint și bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028.

Modelul a fost preluat de la Campionatele Mondiale, unde se premiază toți cei care termină probele pe primele trei locuri astfel: 70.000 $ pentru aur, un argint este răsplătit cu 35.000 $, iar un bronz cu 22.000 de $, fondul total de premiere fiind unul record la ultima ediție, 8.498.000 $!

Președintele World Athletics, Sebastian Coe, a comentat premiera: „Introducerea premiilor în bani pentru medaliații olimpici cu aur va reprezenta un moment crucial pentru World Athletics și pentru atletism în ansamblu, subliniind angajamentul nostru de a răsplăti sportivii și de a recunoaște rolul esențial pe care îl joacă în succesul oricărei ediții a Jocurilor Olimpice".

Această decizie este continuarea unei călătorii, pe care am început-o în 2015 și care face ca toți banii pe care World Athletics îi primește de la Comitetul Internațional Olimpic pentru Jocurile Olimpice să se întoarcă direct în sportul nostru
Sebastian Coe, președintele World Athletics

„Plata premiilor în bani va depinde de procesul de ratificare al World Athletics, inclusiv de faptul că sportivii vor fi supuși procedurilor antidoping obișnuite. Fiecare campion olimpic individual va primi 50.000 de dolari americani. Echipele de ștafetă vor primi aceeași sumă, care va fi împărțită între membrii echipei. Formatul și structura bonusurilor olimpice LA28 vor fi anunțate în perioada următoare", a încheiat comunicatul oficial World Athletics.

Sunt șanse infime la aur! Sperăm la săritura în lungime

Până în prezent avem deja 78 de sportivi calificați la JO de la Paris, dintre care doar patru ne vor reprezenta la atletism: Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m) și Joan Chelimo Melly (maraton).

Premieră mondială la Paris: disciplina olimpică în care medaliații cu aur sunt premiați și cu bani!
Alina Rotaru Kottmann s-a clasat pe a treia poziție la săritura în lungime la Mondialele de la Budapesta 2023 / Foto: Imago

De la Constantina Diţă Tomescu nu am mai luat aurul!

Șanse pur teoretice la „aur" există pentru Alina Rotaru Kottmann, medaliată cu bronz la Mondialele de la Budapesta, prima medalie obținută de atletismul românesc după o secetă de 14 ani! Cea mai recentă campioană olimpică de atletism a noastră datează de acum 16 ani, de la Jocurile Olimpice 2008 din Beijing, unde Constantina Diţă Tomescu și-a adjudecat titlul în proba de maraton.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  10 Aprilie 2024, 17:11

E cam impotriva spiritului olimpic, dar sa recunoastem, Olimpiada nu mai e de mult pentru neprofesionisti. Ultima remarca, cu sansele mici la aur, e o gluma buna. Inclusiv cu saritura in lungime. Alina Rotaru a castigat o medalie mondiala considerata o mare surpriza anul trecut, si-a cam atins nivelul maxim si totusi nu s-a chiar apropiat de aur. Ulterior, rezultatele sale nu dau sperante ca ar putea macar sa repete performanta de anul trecut, nemaivorbind ca a si fost o absenta importanta la acea editie. Daca stam sa analizam, Rotaru nu prea e nici macar cea mai in forma saritoare de lungime nici din Romania, daca nu ma insel cam fiind invinsa in concursurile de anul acesta de catre Florentina Iusco, care ramane de vazut daca poate prinde JO. Din punctul meu de vedere, daca e sa clasificam atletii romani cu cele mai mari sanse la un podium olimpic (oricum mici, dar aurul e discutabil doar in ideea in care fiecare concurent are sansa lui, complet iluzoriu), acesta ar fi Alin Firfirica de la aruncarea discului, nu saritura in lungime feminin.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează