SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO Bucuriile vin pe apă » România a reușit să mai califice alte trei bărci în semifinale la Jocurile Olimpice

Barca de 8 plus 1 feminin pe apele din Tokyo  FOTO Guliver/GettyImages
Barca de 8 plus 1 feminin pe apele din Tokyo FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 24 iulie 2021 07:27 / Actualizat sambata, 24 iulie 2021 08:37

La dublu rame masculin și la dublu vâsle categorie ușoară, "tricolorii" au câștigat seriile

Dublu rame feminin

Vrancea e fruntea la dublu rame

În proba de dublu rame feminin, România se bazează pe două vrâncence. Nu, nu, nu e cu Baba Vrâncioaia, ca fetele astea au 22 de ani, respectiv 26 de ani. E vorba de Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș. Fac pereche relativ de puțin timp, din februarie 2020. Au mers însă din ce în ce mai bine și așa au rămas.

Debutante la o ediție a Jocurilor Olimpice, celor două moldovence nu le-a tremurat deloc mâna pe rame. În prima serie, pe culoarul 2, au pornit curajos. Au tras voinicește, fără trac. Fără să se uite în stânga și-n dreapta, la adversare. Important e ce făceau ele.

Era o cursă de acomodare cu cursa olimpică, o cursă în care să ia pulsul adversarelor. O clasare în primele 3, pentru calificarea în semifinale, le era clar la îndemână. Pe 2 la 500 de metri, pe poziția a treia la jumătatea cursei și apoi la 1.500 de metri, Adriana și Iuliana au mărit strocul pe final. Și le-au depășit pe italience. Au terminat doar în spatele canadiencelor, Filmer și Janssens. „Bărcile din afara Europei nu prea le cunoaștem. Dacă nu au fost concursuri, nu prea le-am văzut. Dar o să ne adaptăm", spuneau cele două românce.

S-au calificat relaxant în semifinale, acolo unde lupta va fi de alt nivel. Dar și puterile celor două vrâncence sunt nemăsurate. Au venit la Tokyo pentru finală și vor trage cu dinții să o prindă!

Clasament seria 1

  1.  Canada 7:18,34
  2. România 7:20,36
  3. Italia 7:22,79
  4. SUA 7:26,95
  5. Grecia 7:33,94

Cei mai buni timpi ai probei după serii

  1. Canada 7:18,34 
  2. Noua Zeelandă 7:19,08 
  3. România 7:20,36 
  4. Australia 7:21,75 
  5.  Italia 7:22,79 
  6. Danemarca 7:22,86

Dublu vâsle categorie ușoară

Ce cursă au făcut Beleagă și Cozmiuc!

Dublele campioane mondiale au cel mai bun timp din semifinale. O cursă tactică perfectă și speranțe cât o țară întreagă

Bucuriile vin pe apă » România a reușit să mai califice alte trei bărci în semifinale la Jocurile Olimpice
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă FOTO Guliver/GettyImages

E proba cea mai disputată în canotaj, cea de dublu vâsle categorie ușoară. „Pentru că toate sportivele au aceeași greutate și, teoretic, aceeași forță. Unele sunt mai înalte, altele mai mici și mai îndesate. Dar nu depășesc 57 kg", explică Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă.

Ele sunt speranțele României la o medalie într-o probă în care România are tradiție. Vă spun ceva nume precum Constanța Burcică, Angela Alupei, Camelia Macoviciuc? Toate sunt campioane olimpice!

În prima lor cursă la Tokyo, Ionela și Gianina s-au încurajat în start, așa cum o fac de obicei. «Hai, Ionela!» «Vin după tine!». În seria a 3-a de calificare, cea mai grea posibilă. Nu știm cum s-au făcut repartizările, dar în seria româncelor au fost și Marea Britanie și Belarus, și Rusia (Comitetul Olimpic Rus). 

În seria a doua, Olandei și Canadei le-au dat adversare pe Japonia, Vietnam, Tunisia și Guatemala. Nici nu trebuia să se mai tragă seria aia. Se știau cele două calificate dinainte. Dovadă, locul 3 din seria României, are timp mai bun decât Olanda, câștigătoarea seriei a doua!

Dar ce mai contează? Mergem în seria a 3-a, a româncelor. Marea Britanie și rusoaicele încep tare. Ele dau tonul. România și Belarus sunt acolo, cioc la cioc, pe locurile 3-4. Dar nimic nu e stabilit în cursa asta. Decât când ai auzit sunetul de final. Româncele trec pe 3 la 1.500 de metri, dar s-au apropiat clar de locurile care duc direct în semifinale.

Ar fi bună o calificare directă în semifinale. O cursă de recalificare te macină, te ține încordat. Și mai e și problema Gianinei, durerile ei. Cele 15 infiltrații între coaste... Ultimii 500 de metri sunt decisivi. Pe culoarul 1, româncele au dat drumul la „șalupă". Mai au puțin și le ia radarul. Ohoooo... Trec primele linia de sosire la două secunde în fața Marii Britanii. Rusia, Belarus trag în recalificări.

Ce semifinale vor fi! România are cel mai bun timp, dar în semifinale, adversarii sunt aleși pe spânceană. Olanda (campioana olimpică en-titre), Canada (vicecampioană la Rio). Nu mai e China, locul 3 în Brazilia. Asta e bine. Franța, Italia. O să avemce vedea. Avem însă încredere în Ionela și Gianina. Sunt campioane mondiale de două ori și știu ele ce au de făcut!

Clasament seria a 3-a

  1. România 7:01,74 
  2. Marea Britanie 7:03,29 
  3. Comitetul Olimpic Rus 7:07,67 
  4. Belarus 7:10, 15 
  5. Austria 7:26,22 
  6. Argentina 7:29,27

Cei mai buni timpi ai probei pentru semifinale

  1. România 7:01,74 
  2. Marea Britanie 7:03,29 
  3. Franța 7:03,47 
  4. Italia 7:04,66

Doi rame masculin

Băieți de băieți

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, campionii europeni din 2020, au câștigat și ei seria de calificare și sunt în semifinale

Cei doi români sunt singurii care i-au bătut în ultimul timp pe frații croați Sinkovici, „tăticii" probei. Marius și Ciprian au mulți kilometri împreună. Au făcut de mult rodajul. Și barca lor merge ca unsă.

Așa a fost și la Sea Forest Waterway. În prima serie la dublu rame, „tricolorii" au câștigat și s-au calificat în semifinale. O cursă foarte bună în care i-au lăsat la 3 secunde în spate pe olandezi și la 10 pe sârbi, cei care au luat medalie la Europene, anul ascesta.

Cozmiuc-Tudosă au fost primii la 500 de metri, pe doi la jumătatea cursei și la 1.500 de metri, după care s-au desprins de celelalte bărci. Și în celalte serii nicio surpriză. Croații, danezii, italienii sunt în semifinale. Abia atunci vine greul, dar Marius și Ciprian au arătat în multe curse că știu ce au de făcut.

Clasament seria 1

  1. România 6:33,86 
  2. Olanda 6:36,42 
  3. Serbia 6:43,18 
  4. Spania 6:53,33 
  5. Africa de Sud &:04,03

Cei mai buni timpi pentru semifinale

  1. Croația 6:32,41 
  2. România 6:33,86 
  3. Olanda 6:36,42 
  4. Danemarca 6:36,93 
  5. Canada 6:40,99 
  6.  Australia 6:42,74

8 plus 1 feminin

S-au luat la trânt cu campioanele olimpice

Cursă îmbucurătoare făcută de barca feminină a României de 8 plus 1. Au terminat pe 2 seria a doua, la doar o secundă în spatele campioanelor olimpice, SUA

Statele Unite ale Americii domină proba de 8 plus 1 feminin din 2007. Au câștigat aurul olimpic la ultimele trei ediții și sunt favorite și acum. În calificări, România a nimerit alături de SUA și Australia. Doar învingătoarea mergea în finală. Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și cârmaciul Dana Druncea au făcut tot posibilul să ajungă direct în ultimul act. Să nu mai fie nevoite să tragă în recalificări.

Au condus în primii 950 de metri, dar apoi americancele au dictat ritmul. Cele două echipaje au mers cap la cap până spre finiș, dar în final linia de sosire au trecut-o adversarele. România a terminat pe 2, iar Australia, pe 3, la mare distanță. Din prima serie, la mare luptă, direct în finală merge Noua Zeelandă. Canada, China și Marea Britanie vor trage cu România și Australia în recalificări. Din cele 5 bărci, doar patru ajung în marea finală.

Clasament seria 2

  1. SUA 6:08,69 
  2. România 6:09,95 
  3. Australia 6:18,95

Alte trei echipaje în recalificări

România va mai avea în recalificări bărcile de patru rame, feminin și masculin, dar și pe cea a băieților de 8 plus 1. Băieții de la 8 plus 1 (Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc și cârmaciul Adrian Munteanu) au revenit după 21 de ani la o ediție a Jocurilor Olimpice și pot prinde finala, după recalificări. 

Ei au terminat pe locul 3 seria 1, depășind Australia clar. Germania și Olanda merg direct în finală, iar pentru celelalte patru locuri în recalificări se bat SUA, România, Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie.

La patru rame feminin, Mădălina Hegheș, Elena Logofătu, Cristina Popescu și Roxana Anghel au terminat pe 3 seria a doua de calificare. Exact sub linia care ducea direct în semifinale, după Australia și Irlanda. Mai au o șansă în recalificări.

La fel și băieții din aceeași probă. Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari au terminat pe 4 prima serie de calificări, după Australia, SUA, Olanda, dar în fața Adricii de Sud. Merg în recalificări.

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Dureros! Laura Ilie a ratat dramatic intrarea în finală și a încheiat concursul în lacrimi

Ce adversară are Claudia Nechita! Somaleza Ramla Ali a apărut pe coperta revistelor British Vogue, Wall Street Journal, Financial Times, Guardian Observer

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
albertinhoo
albertinhoo  •  24 Iulie 2021, 13:29

Beleaga si Cozmiuc, si mai sunt si Bodnar si Radis, aceste doua perechi e posibil sa ne aduca 2 medalii de aur! Doamne ajuta! Toti ar trebui sa scrie articole despre doamna Elisabeta Lipa, care a resuscitat sportul. De ce? Are inteligenta necesara si stie de ce au nevoie fetele si baietii de la acest sport. A adus inclusiv si antrenor straini.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează