SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Concursul vieții, dar nu a fost de ajuns! Bianca Ghelber: „Am riscat, am dat tot ce am putut”

Bianca Ghelber
Bianca Ghelber

Articol de - Publicat marti, 03 august 2021 17:16 / Actualizat marti, 03 august 2021 17:50

Bianca Ghelber a reușit cea mai bună performanță din carieră la Tokyo, dar întrecerea a fost de un nivel foarte ridicat și românca a terminat pe locul 6

  • Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite știri de ultimă oră.

În țarcul de aruncare a ciocanului, cu diametrul de 2,13 metri, intră o fată cu șuvițe blonde. Cu un tricou de concurs albastru, în degrade, pe pieptarul ei scrie mare «GHELBER». Are 31 de ani și tocmai a reușit calificarea în finala de 12, la a treia edișie de Jocuri Olimpice la care participă.

Acum, în finala de 12, după primele două aruncări e pe locul 10. Mai are o singură încercare. Facă nu reușește peste 72 de metri, e eliminată. Se concentrează, se uită spre cer. Se învârte cu sârma de un metru la capătul căreia stă agățată bila de 4 kilograme. Țipă, țipă. Se aude în tot Stadionul Olimpic din Tokyo. Și bila zboară, zboară, apoi se înfige avidă în iarba verde.

Bianca ridică brațele. În tribună, sulițașul Alexandru Novac, care ține locul antrenoarei Mihaela Melinte, rămasă acasă, e și el cu pumnii strânși. Îi face semne Biancăi. "Bravo, Bia!", se mai aude o voce. Se măsoară: 74,18 metri. Personal Best. Ghelber intră în finala de 8, cu toată crema aruncătoarelor.

Poloneza Anita Wlodarczik (35 de ani), campioana olimpică la ultimele două ediții, ce care deține și recordul mondial, e de nebătut: 78.48 metri. Pentru locul doi, chinezoaica Zheng Wang îi ia medalia de argint de la gât polonezei Malwina Kopron (75.49 metri) la ultima aruncare. Asiatica dă 77.03 metri.

Bianca mai are două încercări reușite apoi, dar nu se mai apropie de acel PB. E bucuroasă însă. Râde, trimite bezele spre tribune și un sărut spre Cer. "Cineva acolo Sus, mă iubește. La Dumnezeu m-am rugat în momentele grele, și el m-a ajutat. Sunt fericită. Am arătat că mai am multe de spus în atletism", spune mândră Bianca. 

Aruncările Biancăi Ghelber în finală

1: 70.15

2: nereușită

3: 74.18

4: 70.32

5: 71.70

6: nereușită

Top 6 aruncarea ciocanului feminin

1. Anita Wlodarczyk (Polonia) 78.48

2. Zheng Wang (China) 77.03

3. Malwina Kopron (Polonia) 75.49

4. Alexandra Tavernier (Franța) 74.41

5. Camryn Rogers (Canada) 74.35

6. BIANCA GHELBER (România) 74.18

Concursul vieții, dar nu a fost de ajuns! Bianca Ghelber: „Am riscat, am dat tot ce am putut”

"Nu realizez ce am făcut! Sunt aeriană!"

La câteva minute de la finalul concursului de aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber vine surâzătoare la interviuri.

- Bianca, un concurs reușit, tu cum l-ai descrie?

- A fost cel mai bun concurs al meu din carieră. Am făcut personal best, dar am muncit enorm pentru acest loc 6 la Jocurile Olimpice. Sincer, vă spun, mi-am dorit, am sperat. Încă nu realizez, trebuie să mai treacă acum câteva ore.

- Ca și în calificări, și în finală, a treia încercare a fost cu noroc. Era ultima dacă nu era una bună!

- Așa e. Am riscat, am dat tot ce am putut. Din fericire a fost aruncarea care m-a poziționat pe locul 6. În acele momente nu mi-a trecut nimic prin gând. Sincer, m-am rugat la Dumnezeu, altceva nu am făcut.

Antrenoarea lăsată acasă

- Antrenoarea ta, Mihaela Melinte, a povestit în țară că ați plâns împreună la telefon după calificare. Cu ea alături era altceva?

- Da, cu siguranță era altceva. Mai multe nu vreau să zic. Nu e ușor să fii departe de antrenor, mai ales că știi că ești foarte bine pregătit, că ai avut un an cu aruncări numai peste 71. A fost greu, bine că s-a terminat așa. Am plâns la telefon, Mihaela m-a încurajat și mi-a spus că sunt foarte bine pregătită. Că totul va fi bine, dacă o să mă concentrez și să fac tehnic aruncările!

- Cum a fost povestea aia cu pierdutul telefonului la Istanbul? Așa ai ratat cantonamentul din Japonia!

- Așa a vrut Dumnezeu. El a făcut să se întâmple așa. Da, mi-am pierdut telefonul, nu am mai putut să arăt aplicația OCHA fără de care nu mă primeau la Tokyo. Eu m-am întors după telefon, Mihaela a trecut. S-au închis porțile, nu am mai putut face nimic. Eu m-am întors la București și nu am mai plecat. Mihaela a ajuns la Tokyo. Acum se uită toate, sunt bucuroasă pentru rezultat.

- Te ambiționează să continui? Rezultatele în aruncări se fac la vârste înaintate. Cel mai bun exemplu poloneza Wlodarczik!

- Diferența între mine și Wlodarczik e că ea nu are o familie, un soț, un copil. Eu am! Să fii și mamă și soție și sportivă de performanță, e greu. Dar dacă o să fiu sănătoasă, merg mai departe.

- Cu Victoria ta, fetița de 6 ani, ai vorbit?

- Înainte de cursă. Dar ea nu înțelege ce se întâmplă. Când va crește o să-și dea seama ce mămică are. Deocamdată mă întreabă când vin acasă și ce i-am cumpărat. Nici de cadouri nu am avut timp, dacă nu am putut ieși din Satul Olimpic. O să iau niște suveniruri!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
elgabri
elgabri  •  04 August 2021, 12:55

Bravo Bianca ! Esti puternica

adicn
adicn  •  04 August 2021, 09:26

Cât de mult muncește un sportiv pentru un loc 6 la Olimpiadă, și cât de puțin contează pentru marea majoritate a urmăritorilor, dacă nu este un sport de prim plan. Felicitări, Bianca!

patratel2019
patratel2019  •  03 August 2021, 17:42

Felicitari Bianca! Să te vedem peste 3 ani cu o medalie la gat!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează