SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

VIDEO Eliza Samara va participa la a cincea ediție de Jocuri Olimpice din carieră. A obținut biletul pentru Paris, având o mare durere în suflet, tatăl său a decedat când sportiva era în Coreea de Sud

Eliza Samara după un punct câștigat FOTO ITTF
Eliza Samara după un punct câștigat FOTO ITTF

Articol de - Publicat miercuri, 21 februarie 2024 13:17 / Actualizat miercuri, 21 februarie 2024 18:13

Echipa feminină a României și-a obținut calificarea la Paris 2024, după ce a trecut de Egipt în optimile de finală ale CM pe echipe. Eliza Samara, 34 de ani, a jucat în patru dintre cele cinci meciurile României de la CM, obținând trei victorii, deși pe 12 februarie tătăl său s-a stins din viață la 62 de ani. Dacă va fi sănătoasă, ea va participa la a cincea ediție de JO, egalându-l astfel pe coelgul său Adrian Crișan.

Viața unui sportiv de performanță presupune să lași problemele personale atunci când ai intrat în sală, să joci când ai inima grea și să dai totul pentru un vis.

„Prioritatea mea în 2024 este calificarea la Jocurile Olimpice și apoi un parcurs cât mai lung la Paris. Vreau să ne apropiem cât mai mult de o medalie, să-mi ajut echipa cât pot de mult", spunea Eliza la începutul acestui an.

Echipa feminină a României a alergat după această calficare o vreme, a ratat-o la Campionatul European din 2023, dar la Mondialul pe echipe de la Busan parcursul fetelor a fost impecabil. Au învins Egipt cu 3-0 în optimi de finală și au completat delegația României pentru Paris, aceasta ajungând la 74 de sportivi calificați.

Simona Halep, bucuroasă! Mesaj pentru fani: „După un an și jumătate, coșmarul s-a terminat!”
ANUNȚ
Simona Halep, bucuroasă! Mesaj pentru fani: „După un an și jumătate, coșmarul s-a terminat!”

Eliza Samara: „Ești îngerul meu păzitor, tati”

După ce și-a câștigat meciul din întâlnirea cu Egipt, Eliza a ridicat privirea spre plafonul sălii. Un gând pentru tatăl său, care a decedat pe 12 februarie la 62 de ani, când ea era deja la Busan.

„De azi ești îngerul meu păzitor, tati. Odihnă veșnică! Te-am iubit, te iubesc, te voi iubi mereu, inima mea…", a scris Eliza pe Facebook. Pe 17 februarie, după primele partide jucate, ea i-a mai dedicat un post tatălui său, o inimă neagră pentru părintele său alături de o poză cu ea victorioasă.

Nu i-a fost ușor, dar Eliza a câștigat trei din cele patru patru partide pe care le-a jucat la Busan, asigurându-se că face totul pentru ca echipa României să meargă la Paris.

Va fi a cincea ediție de Jocuri Olimpice pentru Eliza Samara, care la 34 de ani își pune numele pe o listă cu nume importante ale sportului românesc care au ajuns la o astfel de performanță.

Pe ea sunt 14 nume, iar printre ele se numără și Adrian Crișan, și el jucător de tenis de masă. Doar Elisabeta Lipă, Lia Manoliu, Nicoleta Grasu și Sorin Babii au fost prezenți la mai multe ediții de Jocuri Olimpice, șase.

O poveste începută în 2008

Prima participare a Elizei la Jocurile Olimpice a fost în 2008, pe când avea doar 19 ani. „Am mers la turneul de calificare fără să mi se dea prea multe șanse. Nu eram bine cotată, ocupam locul 90 mondial, și am jucat împotriva unor adversare mult mai bine clasate decât mine. Și am reușit să câștig 9 meciuri în două zile și să obțin calificarea chiar de ziua mea", și-a amintit ea pentru Gazeta Sporturilor. Au urmat edițiile din 2012, 2016 și 2020.

5 este cel mai bun lococupat de echipa României, având-o în componență pe Eliza Samara, la o ediție de JO, Tokyo 2020

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (76)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): naționala feminină

VIDEO. Eliza Samara despre anul 2023

Citește și:

Abandon și imagini greu de privit » Carlos Alcaraz, accidentare urâtă la Rio de Janeiro! S-a retras după doar două game-uri și riscă să rateze următoarele turnee
ATP RIO DE JANEIRO
Abandon și imagini greu de privit » Carlos Alcaraz, accidentare urâtă la Rio de Janeiro! S-a retras după doar două game-uri și riscă să rateze următoarele turnee
Xavi Pascual, cucerit de suporterii lui Dinamo: „Sunt incredibili. Ne susțin mereu”
HANDBAL
Xavi Pascual, cucerit de suporterii lui Dinamo: „Sunt incredibili. Ne susțin mereu”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
MaxiP
MaxiP  •  23 Februarie 2024, 12:14
Postat de doublem pe 22 Februarie 2024, 03:33

Nu stiu dacă e obligatoriu ci doar recomandat. A început cu Tokyo 2020/2021 - Simona Radiș + Robert Glință ; Beijing 2022 - Raluca Strămăturaru + Paul Pepene; Cracovia 2023 - Bianca Ghelber + Cătălin Chirilă.

Obligatoriu nu cred ca poate fi, pentru ca exista riscul sa nu califici decat sportivi reprezentanti ai unui singur sex. Si frecvent au fost cateva tari care au calificat la JO cate un singur sportiv, cam greu sa scoata 2 sportivi ca portdrapel in astfel de conditii.

doublem
doublem  •  22 Februarie 2024, 03:33
Postat de MaxiP pe 21 Februarie 2024, 19:30

Serios? Nu am stiut.

Nu stiu dacă e obligatoriu ci doar recomandat. A început cu Tokyo 2020/2021 - Simona Radiș + Robert Glință ; Beijing 2022 - Raluca Strămăturaru + Paul Pepene; Cracovia 2023 - Bianca Ghelber + Cătălin Chirilă.

MaxiP
MaxiP  •  21 Februarie 2024, 19:30
Postat de doublem pe 21 Februarie 2024, 19:11

Mai nou sunt doi purtători de drapel. Un bărbat și o femeie.

Serios? Nu am stiut.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează