SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  RESTRICȚII

Reguli extrem de stricte la festivitatea de deschidere » Fără alimente, cu mască non-stop + Intrarea în Satul Olimpic, misiune imposibilă!

National Stadium din Tokyo, arena care va găzdui vineri ceremonia de deschidere a JO // foto: Imago
National Stadium din Tokyo, arena care va găzdui vineri ceremonia de deschidere a JO // foto: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 09:45 / Actualizat miercuri, 21 iulie 2021 10:37

Sportivii care participă la defilare la Jocurile Olimpice nu au voie cu sticle de apă sau mâncare în bagaje. Măștile se vor purta pe toată durata defilării, iar intrarea în Satul Olimpic e un subiect foarte delicat, CIO admițând că vor fi cu adevărat probleme.

Știri de ultimă oră de la Jocurile Olimpice - 21 iulie 2021 » Azi încep primele competiții!

Mai sunt două zile până la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care va avea loc pe Stadionul Olimpic. Organizatorii au intrat demult în febra pregătirilor, dar cu cât se apropie mai mult evenimentul își dau seama că mai sunt încă multe probleme de rezolvat.

Șefii de misiune ai Comitetelor Olimpice Naționale au avut ședințe peste ședințe cu privire la regulile care trebuie respectate în timpul festivității de deschidere. Florin Mișcă, șeful de misiune al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a dezvăluit câteva dintre punctele interesante care s-au discutat în cadrul acestor întâlniri.

Doi purtători de drapel obligatoriu la Jocurile Olimpice 

Comitetul Internațonal Olimpic a anunțat că e obligatoriu ca fiecare țară să trimită la festivitatea de deschidere doi purtători de steag. „Până acum ni s-a spus că e o recomandare, acum e obligatoriu. Sunt state care au anunțat un singur purtător de drapel, nu știu ce vor face. La noi lucrurile sunt clare, Mădălina Bereș și Robert Glință vor purta steagul României la festivitate”, a declarat Mișcă.

Festivitatea de deschidere va debuta la ora 20:00 (ora Japoniei), șase ore mai devreme la București, și va dura trei ore și jumătate. Măsurile de distanțare și de protecție sunt obligatorii. 

„Am fost anunțați că măștile trebuie purtate tot timpul, de când pleci din Satul Olimpic și până la întoarcere. Nu se va servi nici un snack, nu se oferă apă sau sandviciuri, cum a fost la edițiile anterioare. Ca o măsură de siguranță, pentru că dacă mănânci sau bei apă, trebuie să dai masca jos”, a explicat șeful de misiune al Team Romania.

Păpușa-gigant Mocco a fost adusă la Tokyo. Păpușa comemorează 10 ani de la cutremurul de 9.0-9.1 care a zguduit Fukushima, foto: Guliver/gettyimages
Camere foto Nikon, care pot fi înmânate fotoreporterilor care sunt prezenți la Jocurile Olimpice, foto: Imago
Păpușa-gigant Mocco a fost adusă la Tokyo. Păpușa comemorează 10 ani de la cutremurul de 9.0-9.1 care a zguduit Fukushima, foto: Guliver/gettyimages
Păpușa-gigant Mocco a fost adusă la Tokyo. Păpușa comemorează 10 ani de la cutremurul de 9.0-9.1 care a zguduit Fukushima, foto: Guliver/gettyimages
Decorații tradiționale din Japonia la centrul de presă de la Jocurile Olimpice, foto: Imago
+3 FOTO

Sportivii intră pe bază de acreditare, oficialii numărați

Fiecare delegație participă cu un număr limitat de oficiali la festivitate. România va avea maximum cinci oficiali. Nicio națiune, de altfel, nu va putea trimite la defilare mai mult de șase oficiali, aici intrând antrenori, medici, masori, angajați ai Comitetelor Naționale. 

„Ne va fi foarte greu să alegem pentru că toți vor să participe. Fiecare a muncit, toți s-au gândit la acest moment de mândrie. E o onoare să defilezi pentru țara ta la o ediție a Jocurilor Olimpice, dar toți trebuie să înțeleagă că sunt niște reguli stricte care trebuie respectate”, a subliniat Mișcă.

În ceea ce privește sportivii, ei nu au îngrădit dreptul de a participa la festivitate. „Sportivii intră pe bază de acreditare. Sunt însă o serie de sportivi care nu pot veni la festivitate. E vorba mai ales de cei care în ziua următoare, pe 24 iulie, vor intra în competiție. E greu să stai șapte-opt ore în picioare, în autobuz, în aglomerație, și apoi a doua zi să mergi să concurezi”, a mai spus Mișcă.

Ana Maria Popescu, Iulian Teodosiu (scrimă), Laura Ilie (tir), Ionela Lehaci, Gianina Beleagă, Adriana Ailincăi, Iuliana Buhuș, Marius Cozmiuc, Ciprian Tănasă, Mădălina Hegheș, Roxana  Anghel, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Mihăiță  Țigănescu, Mugurel    Semciuc, Ștefan  Berariu, Cosmin Pascari (canotaj), Claudia Nechita (box), Eliza Samara, Daniela Dodean, Bernadette Szocs, Ovidiu Ionescu (tenis de masă), Eduard Grosu (ciclism), Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Claudia Cuic (baschet 3x3) nu vor putea probabil să meargă pe Stadionul Olimpic.

Mai încep Jocurile Olimpice? Japonezii sunt pregătiți să oprească totul: „Vom continua discuțiile”
ANUNȚ
Mai încep Jocurile Olimpice? Japonezii sunt pregătiți să oprească totul: „Vom continua discuțiile”

Probleme la intrarea în satul Olimpic 

Plecarea din Satul Olimpic pentru festivitatea de deschidere se va face undeva în jurul orei 17:00. „La ora 18:15 sportivii trebuie să ajungă la stadion. Probleme vor fi însă, cu adevărat, la întoarcerea în Satul Olimpic. Se caută tot felul de soluții pentru fluidizarea accesului în sat. 

Acolo, accesul se face doar pe baza sistemelor de recunoaștere facială. De multe ori, acestea nu te recunosc din prima. Dau un exemplu, eu port ochelari și, câteodată, trebuie să-i îndepărtez. Se va face, cu siguranță, îmbulzeală la întoarcere. Vor mai fi aduse, ni s-a spus, dispozitive mobile pentru a intra mai mulți sportivi deodată”, a explicat Florin Mișcă.

Sportivii numără orele până când vor intra în arenă, sunt nerăbdători să arate pentru ce au muncit cinci ani de zile. A fost cea mai lungă așteptare din viața lor. În tot acest timp trebuie să se protejeze, pentru a rămâne teferi, să nu cumva să dea vreun rezultat pozitiv la COVID-19.

Să înceapă Jocurile Olimpice, cum se spune! În același timp însă, în Japonia tot mai mulți localnici abia așteaptă să se termine aceste jocuri!

VIDEO: Shinhama Green Park, locul unde se antrenează România U23

Valuri de îmbolnăviri

Tot în perspectiva deschiderii Jocurilor Olimpice, japonezii trasează zilnic străzile din Tokyo, creând acele benzi speciale, dedicate exclusiv transportului olimpic. Sunt și localnici care nu agreează acest lucru, existând proteste zilnice în capitala Japoniei vizavi de organizarea evenimentului sportiv planetar. 

În privința situației pandemice, Japonia pare că ține totul sub control. Dintr-un total de aproximativ 3.000 de îmbonăviri raportate zilnic, aproape 30% sunt în Tokyo, orașul care va găzdui Jocurile Olimpice. Valul de îmbolnăviri e însă în scădere față de ultimele zile. 

Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj
TOKYO
Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj

Primele meciuri

Azi, în Japonia, debutează întrecerile acestei ediții ale Jocurilor Olimpice, primii care intră în concurs sunt sportivii de la fotbal și softball. La primul se vor disputa șase partide din grupel feminine E, F, G, iar la doilea trei partide. Meciul care va deschide competiția este cel de softball dintre Australia și Japonia, ora 09:00, ora locală și 03:00 în România.

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice: 

Mai încep Jocurile Olimpice? Japonezii sunt pregătiți să oprească totul: „Vom continua discuțiile”

Gazeta l-a surprins pe Andrei Ciobanu cu un interviu-surpriză » Întrebări de la Mutu, Ilie Dumitrescu, Răducioiu și colegii de la națională

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
sorinache
sorinache  •  21 Iulie 2021, 12:03

Jocuri care se țin doar pentru palmaresul sportivilor. Trebuia mutate la Minsk sau la Moscova. :))

cirus11
cirus11  •  21 Iulie 2021, 11:14

Ce farmec mai are o defilare din asta in fata unor tribune goale? Care mai e rostul?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează