SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

Medaliile care dor: bătăturile și argintul de la Tokyo » Cum arată sacrificiul făcut de Cozmiuc și Tudosă pentru medalia la Jocurile Olimpice

Articol de - Publicat vineri, 30 iulie 2021 10:59 / Actualizat vineri, 30 iulie 2021 12:07

În decembrie trecut, Ciprian Tudosă publica pe rețelele sociale o poză cu palmele pline de crăpături și bășici. Șapte luni mai târziu, el și Marius Cozmiuc au cucerit argintul olimpic, simțind în mâinile brăzdate greutatea medaliilor.

Așa sunt palmele canotorilor, aspre, muncite, decorate cu tot felul de urme, cicatrici și răni. E prețul contactului nemijlocit cu instrumentul, ramă sau vâslă, care îi ajută să propulseze barca pe apele mondiale. 

Așa sunt, pare o informație asumată, dar imaginea crudă a pielii crăpate provoacă oricând un impact vizual puternic. Așa s-a întâmplat la finalul anului trecut, când Ciprina Tudosă, unul dintre proaspeții vicecampioni olimpici de la doi rame, a urcat pe Instagram o asemenea fotografie în timp ce se afla în cantonament în Italia, la Piediluco. Un reminder în culori vii a ceea ce înseamnă să fii sportiv, canotor, aspirant la medalii.

Medaliile care dor: bătăturile și argintul de la Tokyo » Cum arată sacrificiul făcut de Cozmiuc și Tudosă pentru medalia la Jocurile Olimpice
Prima pagină a ediției de azi a Gazetei Sporturilor

„Pielea își pierde rigiditatea, vechile bătături se rup, iar sub ele se fac bășici noi, care se sparg și așa apar crăpăturile și zonele cu carne vie. E normal, pielea se usucă, se rupe, cu cât tragi mai tare la rame", detalia pentru Gazetă în ianuarie Ciprian, explicând că toate rănile apar în forma lor nouă, proaspătă, după o pauză oricât de mică. 

„Durează cam o lună până când noile bătături de închid și nu mai avem dureri. Pielea palmelor se întărește, dispar rănile, dar numai așa ne putem vindeca, vâslind. Dacă ne-am opri chiar și câteva zile, ar însemna să o luăm de la capăt", adăuga el.

„Mănușile nu ne ajută!"

Tot Tudosă a explicat și de ce nu pot purta mănuși nici la antrenamente:

„Am încercat, dar nu ne ajută deloc. Dacă pui mănuși, nu mai simți bine mânerul ramelor. Îți alunecă mâinile, nu mai poți trage la intensitate maximă. Ne mai punem bandaje pe zonele crăpate, dar și ele se desprind după câteva minute de vâslit. Mănuși folosim doar la sala de forță, ca să putem apuca halterele".

Chiar dacă vâslesc zilnic cu durere, fiind nevoiți să tragă la „galere" cu palmele ce par că n-au să se mai vindece vreodată, visul unei medalii de aur îi făcea să treacă mai departe. 

„Numai la asta ne gândim. Știm pentru ce suntem aici și nu vrem decât titlul olimpic, pentru că am demonstrat că se poate, iar acum pretențiile sunt mari. Asta merită orice sacrificiu, orice durere. Noi suntem obișnuiți, fiindcă facem asta de atâția ani", spunea și Marius Cozmiuc. A ieșit până la urmă un argint prețios, de care băieții s-au bucurat zgomotos, cu râsete, lacrimi abia ghicite și îmbrățișări.

Colegul său, Ciprian, povestea la începutul anului cum se desfășura o zi în cantonamentul din Italia. 

„După micul dejun e primul antrenament, pe apă. Când pui mâna pe rame, atunci e cel mai dureros. Ne dăm cu alifii, ne mai pansăm seara, dar a doua zi, când strângi mânerul ramei, îți dai seama că e cam degeaba, doare rău. După vreo 4-5 kilometri e parcă mai bine, începi să te mai obișnuiești".

Apa fierbinte amplifică durerea

Antrenamentul în barcă nu e partea cea mai dureroasă a zile. 

„La duș, după antrenamente, e cel mai rău. Apa fierbinte, în contact cu carnea vie de pe mâini, ne provoacă usturimi și dureri foarte mari. Nu mai știi unde să-ți mai ascunzi mâinile, îți vine să renunți, să nu te mai speli", explica Ciprian. Strângi din dinți, te duci în cameră, dai iar cu alifii, pui bandaje. E o perioadă mai grea, dar nouă ne place ceea ce facem și de aceea trecem peste asta. Avem un țel și asta ne motivează dincolo de durere!" 

Un stelist și un dinamovist se au ca frații

Chiar dacă îi despart 5 ani, dar și rivalitatea de la club, Ciprian Tudosă fiind legitimat la Steaua, iar Marius Cozmiuc la Dinamo, cei doi (foto) sunt ca frații. Se amuză când îi întrebi cum încap în aceeași barcă îngustă orgoliile unui stelist și ale unui dinamovist. "Nu avem noi d-astea. Suntem adversari pe la «Naționale», dar în rest suntem colegi și prieteni, o echipă", spune Marius. 

Ultima dată s-au confruntat la Campionatul Național de fond din 2019, pe distanța de 6.000 de metri, unde a câștigat echipa lui Ciprian. La lot sunt o echipă din 2018. În acel an au ieșit pe doi la Mondiale și au cucerit bronzul continental. La Europene, au luat argintul în 2019, la Lucerna, iar anul acesta au câștigat aurul la Poznan. 

Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
Marius Cozmiuc (28 de ani) și Ciprian Tudosă (24 de ani) au obținut medalie de argint în finala la dublu rame masculin / FOTO: Raed Krishan
+21 FOTO

N-au vrut să meargă la canotaj

Celor doi vicecampioni olimpici a început să le placă sportul cu vâsle și rame după ce au început să-l practice, iar acum spun că nu regretă nicio secundă alegerea.

Cipria

n și Marius au avut destine asemănătoare la începuturile lor în acest sport. Primul era elev în clasa a 8-a când un profesor de la un club din Suceava, Vasile Avrămia, a venit să facă o selecție pentru canotaj. Tudosă era mai răsărit, bine legat, cu brațe lungi, exact ce trebuia. Dar făcea deja fotbal la Foresta, unde juca portar. Părinții l-au încurajat să meargă la canotaj, însă el nu voia să renunțe la fotbal. S-a dus totuși, deși nu știa nimic despre acest sport. Cu timpul i-a deprins tainele și a devenit campionul de acum.
Doamna care l-a convins

Marius a fost selectat tot din clasa a 8-a. Încercase mai multe sporturi, fotbal, handbal, volei, lupte greco-romane, fără să exceleze la vreunul. O antrenoare de la CSS Orșova, Mariana Lupou, a venit la școala lui și, impresionată de calitățile fizice ale puștiului, i-a intuit potențialul. Și așa, Marius a plecat la 650 de kilometri de casă. 

„La început n-am vrut să merg, dar doamna a insistat luni bune. Când am ajuns la Orșova, nu-mi prea îmi plăcea și nu mă omoram cu firea la antrenamente. Dar au început să apară și alți copii de vârsta mea, care trăgeau tare, să mă întreacă. Asta nu puteam să accept, să pierd. Așa că m-am apucat serios de treabă", a povestit Cozmiuc.

În 2013 era deja la lotul național de seniori, când la Orșova a ajuns, selectat pentru cel de juniori, și Ciprian Tudosă. "Cu Marius m-am cunoscut însă cu adevărat în 2014, când m-am întors de la Jocurile Olimpice de tineret, unde câștigasem titlul la proba de dublu rame. Atunci, seniorii, printre care și el, ne-au așteptat la sosirea în țară", a rememorat Ciprian. 
 

Acest sport nu e prea mediatizat, lumea nu știe mai nimic despre el. Oamenii văd doar partea frumoasă, cursa, momentele când urci pe podium și ești medaliat. Dar sportul ăsta are uneori și o parte cu suferință. Însă merită din plin, altfel nu eram aici. Nu-mi pare rău că am renunțat la fotbal și că fac canotaj
-Ciprian Tudosă
 

E greu acest sport, dar am ajuns să-l iubesc. Când voi avea copii, i-aș îndruma spre canotaj, care e o școală a vieții, una specială. Nu îmi pare rău că n-am făcut alt sport, unde se câștigă mai mult, ci doar că nu suntem mai mediatizați, că lumea nu prea știe de noi
- Marius Cozmiuc

Medalii olimpice la canotaj ale echipajelor masculine

2021Argint4 rame – Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari
 Argint2 rame – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă
1992Aur4 plus 1 rame – Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Iulică Ruican, Nicolae Țaga, Viorel Talapan
 Argint8 plus 1 rame – Dănuț Dobre, Marin Gheorghe, Claudiu Marin, Vasile Măstăcan, Vasile Năstase, Valentin Robu, Iulică Ruican, Viorel Talapan, Iulian Vizitiu
 Bronz2 plus 1 rame – Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Nicolae Țaga
1988Argint2 rame - Dănuț Dobre, Dragoș Neagu 
 Argint4 plus 1 rame – Ladislau Lovrenski, Valentin Robu, Ioan Snep, Vasile Tomoioagă
1984Aur2 rame – Petru Iosub, Valer Toma
 Argint2 plus 1 rame - Dimitrie Popescu, Dumitru Răducanu, Vasile Tomoioagă
1972Bronz2 plus 1 rame – Ștefan Tudor, Petre Ceapura, Ladislau Lovrenski

Bilanțul olimpic la canotaj al echipajelor masculine

AurArgintBronzTotal
26210

Bilanț olimpic total al canotajului românesc

AurArgintBronzTotal
2012941

VIDEO. Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, interviu amuzant înainte de JO

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (18)
talpaiadului
talpaiadului  •  30 Iulie 2021, 18:02
Postat de robotzel pe 30 Iulie 2021, 12:00

sa vedeti si bataturile muncitorilor pe santiere si a taranului care da cu sapa. totusi acestia nu primesc renta viagera cu multe zerouri si nici bonusuri de la minister. hai sa ne plangem!

Tot respectul pentru pentru performanta celor doi sportivi. Insa aici sunt de acord cu tine, fotografia aia cu mainile, desi impresionanta, nu spune mare lucru. Mie mi-a murit cainele (Dumnezeu sa-l odihneasca) si l-am ingropat in gradina. Abia dupa vreo ora de sapat mi-a venit idea sa-mi pun manusi. A doua zi mainile mele aratau tot cam la fel cu cele din poza respectiva.

robotzel
robotzel  •  30 Iulie 2021, 12:46
Postat de karagandy_fcsb_2_1 pe 30 Iulie 2021, 12:03

Ia robotel cum arata mainile unuia care da cu sapa

mergi pana la tara si o sa vezi din pacate asta nu conteaza pentru tine. tu oricum esti un simplu postac tinand cont ca din frustrarile pe care le ai ti-ai facut un cont cu rezultatul meciului de aseara. iti dai seama cat de trist esti?

ilie33
ilie33  •  30 Iulie 2021, 12:45
Postat de sandrafan2012 pe 30 Iulie 2021, 12:34

Ei stiu cat de greu sa stai in club 4-5 nopti pe saptamana, sa induri la tatuaje, sedinte nesfarsite de solar, micul dejun cu aspirina la ora 14 cand e trezirea... Astia stiu ce greu e pt fotbalisti??

Nu s-au făcut fotbaliști ca se apuca de fotbal 3000.000 de oameni, de canotaj câteva mii

Vezi toate comentariile (18)
Comentează