SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS DE MASĂ

Corespondență din Japonia Ovidiu Ionescu visează la un succes de răsunet la Olimpiadă: „Dacă luăm medalie, plec pe Himalaya”

Tenisul de masă trage la Olimpiadă la simplu, cu echipa feminină și la dublu mixt.  (foto: COSR)
Tenisul de masă trage la Olimpiadă la simplu, cu echipa feminină și la dublu mixt. (foto: COSR)

Articol de - Publicat sambata, 17 iulie 2021 12:58 / Actualizat sambata, 17 iulie 2021 13:42

Tenisul de masă trage la Olimpiadă la simplu, cu echipa feminină și la dublu mixt. Pe un tablou cu numai 16 echipe, cuplul Ovidiu Ionescu – Bernadette Szocs e cel mai bine cotat spre un posibil rezultat de top. 

„Neamțul” promite o nebunie totală dacă ajunge pe podium. „Samara, Dodean și Szocs ar trebui să dea lovitura la echipe”, crede antrenorul Viorel Filimon.

Prezența la antrenamentul unui lot de tenis de masă e un inedit exercițiu auditiv. Micile mingi de celuloid plesnesc paletele sau terenurile de joc pe diferite ritmuri îngemănate, iar sonorul sacadat te teleportează direct în celebrul Muzeu al Ceasului de la Ploiești, unde dansul lin al vechilor pendule descrie un neobișnuit tic-tac intersectat.

Mai sunt câteva zile până la Olimpiadă, iar cvartetul Daniela Dodean-Monteiro – Eliza Samara – Bernadette Szocs – Ovidiu Ionescu e deja cu mintea în Tokyo Metropolitan Gymnasium, sala în care visează să se infiltreze spre medalii printr-o pădure infernală de asiatice, la ele acasă.

Monopolul steagurilor roșii cu cinci stele

„China și Japonia sunt aproape imbatabile. De fapt, Japonia are în echipă o chinezoaică, Hong Kong și Taipei vin doar cu chinezoaice, Coreea de Sud are tot două chinezoaice, la fel după cum Germania a fost reprezentată ani de zile de trei chinezoaice", descrie antrenorul Viorel Filimon hățișul sino-nipon prin care va trebui să-și facă drum românii către podium. Serios, nu prea ai cum să fii zen în pregătiri în fața unui asemenea balaur înfricoșător!

De fapt, nu există în istoria olimpică vreun alt sport care să fie acaparat în asemenea manieră precum se întâmplă cu chinezii în tenisul de masă. 

85 de milioane de jucători de tenis de masăsunt legitimați în China la o populație de 1,4 miliarde de locuitori

Listele medaliaților la JO din 1988, de când disciplina a intrat în programul Jocurilor, până la Rio 2016 înseamnă, de fapt, o înșiruire interminabilă de steaguri roșii cu cinci stele în colț. 

Ovidiu Ionescu visează la un succes de răsunet la Olimpiadă: „Dacă luăm medalie, plec pe Himalaya”
Eliza Samara (foto: COSR)

Din 32 de medalii de aur distribuite la simplu sau dublu, 28 au revenit chinezilor, iar celelalte locuri de pe podium, cu timide excepții, au însemnat tot o afacere asiatică. 

Iar în Brazilia, în urmă cu cinci ani, 44 de chinezi au umplut tabloul probelor, doar 6 concurând pentru țara de baștină!

„Ar fi momentul unui boom”

Ovidiu Ionescu visează la un succes de răsunet la Olimpiadă: „Dacă luăm medalie, plec pe Himalaya”
Viorel Filimon (foto: COSR)

Cum Dumnezeului să pătrunzi prin acest baraj inexpugnabil? La simplu, ar fi un episod SF să urcăm măcar în sferturile de finală. Mai degrabă cucerești Beijingul cu o divizie de arcași amatori! 

La echipe, pe ramura feminină, ar ține de o minune, dar aici a rosti cuvântul „medalie” nu sună chiar ca o poantă. Am fost locul 5 la ultimele Mondiale, în 2018, când am bătut Taipeiul și Coreea de Nord, suntem de două ori la rând campioni europeni, așa că o tragere la sorți favorabilă și o zi cu soare pe conturul paletelor ne pot împinge către o baie de șampanie. Aferentă maximum bronzului!

„Locul trei se joacă!”, spune sfios și Viorel Filimon, un pic în șoaptă, ca și cum e un mare secret pe care fetele n-ar trebui încă să-l afle. Calculele sunt însă clare:

„Ar fi exact momentul unui boom al acestei generații. Samara și Dodean au deja în spate trei Olimpiade, Bernie a fost și ea la Rio. E cam ceasul apogeului la Tokyo! Mi se pare că suntem mai pregătiți și mai încrezători decât la Jocurile anterioare, inclusiv prin plusul de experiență pe care l-au căpătat în campionatele externe, unde au deprins să se adapteze și la diferite stiluri de joc".

Visul primului succes pentru români

Marea lovitură ar putea veni însă din dublu mixt, probă aflată în premieră pe tabloul JO. În cursă intră doar 16 cupluri, așa că simți mireasma podiumului după doar două victorii! 

Ovidiu Ionescu visează la un succes de răsunet la Olimpiadă: „Dacă luăm medalie, plec pe Himalaya”
Bernadette Szocs (foto: COSR)

Ovidiu Ionescu și Bernie Szocs sunt oamenii care ar aduce prima medalie olimpică din istoria tenisului de masă românesc. 

La Londra, în 2012, Adrian Crișan a urcat în sferturile de finală, cel mai bun rezultat de până acum, care așteaptă însă să fie bătut într-o sală goală la capătul Pământului.

2e numărul româncelor aflate între primele 30 din lume: Bernadette Szocs (27) și Eliza Samara (29)

Și aici, evident, China-ți bate cu mingea în geam! Xu Xin – Liu Shiwen sunt campionii mondiali en titre 2019 și, dacă nu se vor apuca peste noapte să devină cultivatori de orez, vor defila spre aur. 

Ovidiu Ionescu visează la un succes de răsunet la Olimpiadă: „Dacă luăm medalie, plec pe Himalaya”
Ovidiu Ionescu și Bernie Szocs (foto: COSR)

În echipă cu spaniolul Alvaro Robles, Ovidiu Ionescu a ieșit și el vicecampion al lumii în 2019, la dublu masculin, așa că e obișnuit cu aerul rarefiat al înălțimilor, unde s-a lovit însă de duetul Ma Long – Wang Chuqin. Primul e un mit, multă vreme lider mondial, un fel de Maradona plus Pele, în fața căruia te duci aproape ca la plutonul de execuție: închizi ochii și aștepți glonțul!

„Dacă urcăm pe podium la Tokyo, jur că aș fi dispus să merg pe Himalaya! Cu șerpași, cu tot ce trebuie. Nu sunt deloc un montaniard, ar fi exact opusul preocupărilor mele, dar m-aș bucura să încerc o asemenea aventură”, spune Ovidiu. E un tip absolut sincer, relaxat, spune ce gândește și nu-și caută cuvintele prin buzunare.

„Un lucru pozitiv că s-a amânat”

„A fost destul de greu în ultimul an. Mă simțeam în formă în vara trecută, iar când am primit vestea că Jocurile se amână am încercat să-mi adun repede gândurile și să văd ce pot îmbunătăți în perioada de pandemie. M-am obișnuit și fără spectatori în campionatul din Germania, nu am o problemă cu aceste condiții speciale de la Tokyo, unde va fi doar o chestiune de adaptare”, crede Ovidiu.

E completat de partenera sa de la masă, Bernie Szocs: „Pentru mine a însemnat un lucru pozitiv amânarea Olimpiadei, fiindcă am mai câștigat timp la capitolul acumulări fizice și psihice. Sigur, programul de pregătire e mai intens, ne antrenăm mai mult decât de obicei, presiunea crește, vrem rezultate. Dar e și o satisfacție specială, pentru că, în afară de echipe, cu care am participat și la Rio, acum voi trage și la simplu, și la dublu mixt. Asta mă mobilizează spre rezultate bune".

Lecția de geometrie

Vocile se opresc și se întorc spre antrenament. E o senzație bizară să vezi așa de aproape inclusiv minunate „raliuri”, acele schimburi de mingi cu o viteză incredibilă, la care privirea-ți fuge ca la desene animate, când Tom sfârșește lat în fața șerpuirilor interminabile ale simpaticului Jerry.

16e locul ocupat în topul mondial de nemțoaica Petrissa Solja, prima europeancă din ierarhia dominată net de chinezoaice și colege asiatice

Iar înșiruirea de atac și apărare, cu o agilitate fantastică, transformă masa de ping-pong într-un exercițiu spectaculos de strategii-blitz, la care ai capotat dacă te-ai decuplat mental o miime de secundă.

„Știți ce contează în primul rând? Să urmărești atent mâna adversarului, să vezi cum duce paleta, să sesizezi unghiul de lovire și să-ți dai seama imediat unde se va duce mingea și cu ce intensitate", devoalează Viorel Filimon una dintre armele magice de pe durata unui joc. E, pe undeva, o lecție deschisă de geometrie, la care românii așteaptă să fie, în fine, premiați în fața clasei!

„Ne batem cu oricine”

Pentru Eliza Samara și Dana Dodean, Olimpiada a devenit o poveste clasică. Vor fi deja pentru a patra oară pe tabloul JO. „Suntem mai mature, e momentul nostru. Planurile pentru Tokyo sunt mărețe”, recunoaște Samara. 

„Cine reușește să-și controleze mai bine emoțiile la o astfel de competiție, acela va câștiga. Inclusiv chinezii sunt sub un mare stres la Olimpiadă, iar asta poate reduce uneori din diferențe. Ne batem cu oricine în Japonia în turneul pe echipe”, anunță și Dodean.

Pandemia ne-a ținut departe de marile competiții, n-am putut să ne pregătim așa cum ar fi trebuit. Pentru cei care evoluează în campionate interne tari, handicapul se va resimți mai puțin. Noi am prins doar Open-uri la Doha și Europenele. E destul de greu să-ți dai seama pe unde ești raportat la adversari.

Bernie e foarte talentată, are posibilități multiple, poate produce orice surpriză prin ambiția sa, dar faptul că de multe ori a crezut prea mult în ceea ce face a dus la insuccese.

La fotbal e suficient să dai un gol și să câștigi. La noi trebuie să dai 77 de goluri ca să bați. E mai complicat. Problema europenilor cu aceste «goluri» e lipsa concurenței pentru a accede spre vârf. În China, dacă te-ai clătinat un pic, mai sunt în spate încă o sută care-și așteaptă rândul. În schimb, dacă România se trezește cu o fată accidentată sau într-o indispoziție, nu prea ai de unde să mai alegiz.
- Viorel Filimon, antrenor România

Citește și alte articole despre Jocurile Olimpice:

CORESPONDENȚĂ DIN KASHIMA Rețeta Jocurilor Olimpice » Cum se pregătește Japonia de evenimentul anului: zâmbete, răbdare, înțelegere, rigoare

CORESPONDENȚĂ DIN TOKYO Gazeta e la Tokyo » Uitați de medalii! Victoria e să intri în Japonia: 6 reguli draconice + două episoade absurde

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
albertinhoo
albertinhoo  •  17 Iulie 2021, 14:55

E foarte puternica echipa noastra, si sunt tari si baietii.

reteleanu
reteleanu  •  17 Iulie 2021, 14:40

cred ca americanii, la baschet, domina la aceeasi maniera. celebrul meci din '72, cand a castigat urss (cu un cos dupa ce se terminase) si seul (tot urss) au fost exceptiile. si argentina.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  17 Iulie 2021, 14:27

"La Londra, în 2012, Adrian Crișan a urcat în sferturile de finală...". E adevarat, dar nu a fost singurul (in schimb a fost cel mai constant - chiar si la ultima editie a prins optimile). Romania a mai avut inca 3 calificari in sferturi la Jocuri. Intr-una din ele (Mihaela Steff, in 2000) a fost chiar cu statut de favorit in fata adversarei. N-a fost sa fie. Poate acum!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close