SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CICLISM PARALIMPIC

FOTO Neverosimil: cu clavicula ruptă și brațul stâng imobilizat, ciclistul paralimpic Theo Matican a câștigat cursa de șosea și contratimpul!

Theodor Matican
Theodor Matican

Articol de - Publicat luni, 04 martie 2024 18:29 / Actualizat luni, 04 martie 2024 19:13

Recent, o echipă GSP.ro l-a vizitat la Craiova pe sportivul paralimpic Theodor Matican (26 de ani), care suferă de paralizie cerebrală dischinetică, dar concurează de peste 10 ani la toate marile competiții internaționale în probele de tricicletă, șosea și contratimp.

El este cel care a asigurat, prin punctele acumulate în ultimii ani, primul loc pentru delegația României la Paralimpiada Paris 2024. Și concurează în continuare, astfel încât ciclismul paralimpic românesc să strângă puncte pentru cel puțin încă un loc la marea competiție mondială din vară (28 august - 8 septembrie).

Povestea impresionantă a ciclistului paralimpic Theodor Matican » Un om cu handicap sever, pentru care imposibilul nu există: „Vreau să fiu campion olimpic!”
PARIS 2024
Povestea impresionantă a ciclistului paralimpic Theodor Matican » Un om cu handicap sever, pentru care imposibilul nu există: „Vreau să fiu campion olimpic!”

L-a doborât o rafală de vânt

Săptămâna trecută a plecat într-un cantonament de pregătire în Spania, asigurat de CSA Steaua, clubul la care este legitimat. Însă după doar trei zile de antrenamente, joia trecută, la o ședință de pregătire a suferit o accidentare gravă.

Tatăl său, care îi este și antrenor, Sorin Matican, a povestit că "bătea un vânt groaznic, 60-70 de km pe oră. Și după o coborâre destul de abruptă, o rafală l-a dezechilibrat și a căzut. Și și-a fracturat clavicula stângă. E a treia oară când i se întâmplă, de când facem paraciclism de performanță.

Am fost la spital, i-au imobilizat imediat umerii și brațul stâng într-un corset special pentru astfel de accidentări. A doua zi am ieșit iar pe șosea și a văzut că merge, așa că a ținut să participe și la concursul din week-end. Am încercat să-l conving să se menajeze, dar nu a vrut, a zis că n-a venit acolo degeaba și nu vrea să dezamăgească oamenii care urmau să asiste la curse".

+1 FOTO

A câștigat ambele trofee, ținând ghidonul cu o singură mână

În weekend s-a desfășurat o etapă continentală, Extremadura European Paracycling Cup. Și cu brațul stâng imobilizat lângă corp, ținând ghidonul cu o singură mână, a luat startul în ambele probe, sâmbătă în cea de șosea (22 km), duminică în contratimpul individual (9 km). Au fost 70 de concurenți la toate categoriile de handicap. Iar Theo a reușit să câștige ambele trofee la categoria sa, repetând astfel performanța din 2022.

În această seară, Theo și tatăl său au revenit în țară. Iar sportivul, chiar dacă va rămâne cu brațul imobilizat pentru următoarele 3 săptămâni, va continua să se antreneze, dar numai indoor. Pentru că vrea să rămână în formă pentru următoarele competiții de până la Paralimpiadă.

Pe 4-5 mai are programată o etapă de Cupă Mondială, în Belgia, apoi, după două săptămâni, o alta, în Italia. În ambele se pot aduna puncte pentru un al doilea loc al paraciclismului românesc la competiția de la Paris.

Citește și:

Cristina Neagu, privire profundă asupra carierei: „Mi-am dorit să fiu cea mai bună și pentru asta am renunțat la tot, efectiv la tot”
DIALOG
Cristina Neagu, privire profundă asupra carierei: „Mi-am dorit să fiu cea mai bună și pentru asta am renunțat la tot, efectiv la tot”
ATP a analizat apelul lui Rublev după descalificare și a anunțat decizia: „Ar fi fost disproporționat”
DESCALIFICARE
ATP a analizat apelul lui Rublev după descalificare și a anunțat decizia: „Ar fi fost disproporționat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
rikiriki365
rikiriki365  •  04 Martie 2024, 20:13

Impresionant. Felicitări!

mr90
mr90  •  04 Martie 2024, 19:37

Respect !

steaua.libera
steaua.libera  •  04 Martie 2024, 19:23

Esti mare, Theo! Bravo!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează