SPORTURI  »  RUGBY  »  NOUA ZEELANDĂ - AUSTRALIA, AZI, 18:00, DIGI 1

All Blacks vs. Wallabies » Totul despre superfinala Cupei Mondiale dintre Noua Zeelandă și Australia

Articol de - Publicat sambata, 31 octombrie 2015 15:06

Cele mai mari forțe din rugby se întîlnesc astăzi cu Webb Ellis Cup pe masă. E pentru prima oară în istorie cînd Noua Zeelandă și Australia se înfruntă în finala Cupei Mondiale.

Duelul dintre cele două superputeri ale emisferei sudice a început cu un prim meci test în 1903! În total, cele două formații s-au întîlnit de 154 de ori, 105 victorii pentru All Blacks, 42 pentru Wallabies și 7 egaluri. Două confruntări au avut loc deja în acest an. Australia s-a impus în Rugby Championship, 27-19, și a cîștigat turneul la Sydney. Revanșa a venit însă la numai o săptămînă într-un meci test disputat la Auckland. Noua Zeelandă și-a zdrobit rivala cu un categoric 41-13.

Nu le pronunță numele?

O informație inedită a apărut în ultimele zile. Conform presei din Anglia, jucătorii australieni nu ar avea voie să pronunțe ”All Blacks” în încercarea de a minimaliza din respectul pe care numele rivalei îl impune în întreaga lume. Tehnicianul Michael Cheika a negat însă acest lucru, distrîndu-se cu ziariștii la conferința de presă: ”Pot să spun acum All Blacks? E amuzant, pentru că eu nu am folosit niciodată Wallabies cînd mă refer la Australia. Sînt de modă veche”.

Cheika a condus Australia în august spre prima victorie în fața Noii Zeelande după patru ani de așteptare. Singura din ultimele 12 partide directe. Experiența e de partea trupei conduse de Richie McCaw, care adună 1.339 de selecții, spre deosebire de numai 1.205 ale australienilor. Vestea bună pentru Wallabies este că Sio va reveni în echipă, după ce a lipsit în semifinale din cauza unei accidentări.

Marea confruntare va avea loc astăzi, de la ora 18:00, pe DigiSport 1.

Cum au ajuns aici

Noua Zeelandă Australia
26-16 cu Argentina 28-13 cu Fiji
58-14 Namibia 65-3 cu Uruguay
43-10 cu Georgia 33-13 cu Anglia
47-9 cu Tonga 15-6 cu Țara Galilor
62-13 cu Franța 35-34 cu Scoția
20-18 cu Africa de Sud 29-15 cu Argentina

Istorie la Twickenham

Noua Zeelandă poate deveni astăzi prima formație care își apără trofeul la Cupa Mondială. Australia și Anglia sînt singurele care au mai avut această șansă, însă ambele au sfîrșit prin a pierde a doua finală. Cîștigătoarea titlului va deveni și cea mai titrată formație din istoria Cupei Mondiale, Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud fiind în acest moment la egalitate cu două trofee.

Drew Mitchell poate egala astăzi recordul pentru cele mai multe eseuri la Cupa Mondială, fiind la unul distanță de recordul deținut de Bryan Habana și Jonah Lomu (15). Din tabăra Noii Zeelande, Julian Savea este și el la un pas de o performanță istorică. Acesta a reușit 8 eseuri pînă în momentul de față, cele mai multe la o singură ediție, record împărțit tot cu Habana și Lomu.

Meci special pentru Carter

Cel mai bun marcator din istoria sportului a ratat finala din 2011 din cauza unei accidentări. Dan Carter a ajuns la 1.579 de puncte pentru Noua Zeelandă și speră să își ajute echipa să cîștige un nou trofeu, după ce la ediția trecută n-a mai prins ultimul act. ”Am fost devastat. Singurul motiv pentru care am continuat să joc încă patru ani a fost pentru a ajunge aici. Va fi o ocazie fantastică. E irelevant ce s-a întîmplat în trecut”, a menționat Carter.

Carter și-a anunțat retragerea după finală. La fel și Nonu, Conrad sau Mealamu. Richie McCaw, jucătorul cu cele mai multe meciuri test din istoria sportului și căpitanul All Blacks, spune că încă nu s-a hotărît dacă va renunța, iar decizia finală o va lua după disputarea finalei.

Pariu nebun

Cele mai mari companii aeriene din cele două țări finaliste s-au contrat pe twitter în ultimele zile. Air New Zealand le-a sugerat rivalilor de la Qantas să își vopsească negre avioanele în cazul unui succes All Black. Australienii au răspuns și ei cu un avion neo-zeelandez auriu. Pînă la urmă s-a renunțat la vopsea, dar luni, echipajele de zbor ale australienilor ar putea apăra în tricourile rivalei, iar piloții neo-zeelandezi ar trebui să anunțe în timpul cursei succesul Australiei. Totul depinde de rezultat. :)

80.000 de fanisînt așteptați la Twickenham pentru finală

62 de meciuriîmpreună pentru Noua Zeelandă au Ma'a Nonu și Conrad Smith, reușind să cîștige 54

Echipele de start

Noua Zeelandă: Ben Smith; Nehe Milner-Skudder, Conrad Smith, Ma'a Nonu, Julian Savea; Dan Carter, Aaron Smith; Joe Moody, Dane Coles, Owen Franks, Brodie Retallick, Sam Whitelock, Jerome Kaino, Richie McCaw, Kieran Read
Rezerve: Keven Mealamu, Ben Franks, Charlie Faumuina, Victor Vito, Sam Cane, Tawera Kerr-Barlow, Beauden Barrett, Sonny Bill Williams

Australia: Israel Folau; Adam Ashley-Cooper, Tevita Kuridrani, Matt Giteau, Drew Mitchell; Bernard Foley, Will Genia; Scott Sio, Stephen Moore (captain), Sekope Kepu, Kane Douglas, Rob Simmons, Scott Fardy, Michael Hooper, David Pocock
Rezerve: Tatafu Polota-Nau, James Slipper, Greg Holmes, Dean Mumm, Ben McCalman, Nick Phipps, Matt Toomua, Kurtley Beale

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  31 Octombrie 2015, 17:32

un match fabulos, o finala de vis asteptata parca de cand lumea si pamantul : Magic All Blacks Vs Eternal Wallabies... mari favoriti, zeelandezii vor forta titlul mondial cu nr 3, condusi direct din iarba de capitanul lor, richie mccaw, dar si de dan carter, care va juca alaturi de aaron smith cu care se intelege simbiotic, bine secondati de experimentatii conrad smith, julian savea si ma'a nonu. ma surprinde absenta din primul XV a lui keven mealamu. de partea cealalta, intodeauna este o placere sa revezi evolutiile incantatoare ale unor seniori ai sportului cu balonul oval, precum drew mitchell, scott sio, rob simmons, tevita kuridrani, ashley cooper sau sekope kepu. desi aparent egale pe pachetele de inaintare, zeelandezi stau mai bine la gramezi si sunt mai versatili pe linia de treisferturi si in jocul extremelor. daca vor deschide jocul la mana va fi o problema pentru experimentatul dar lentul pachet de blocaj al cangurilor. mai sunt 30 de minute si vom asista la un spectacol total. forza all blacks !..)

fangigi
fangigi  •  31 Octombrie 2015, 17:27

Merg pe canguri!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează