SPORTURI  »  RUGBY  »  RCM TIMIŞOARA

Ambiţie + bani = campion » RCM Timişoara: acum 4 ani erau aproape de desfiinţare, acum au cucerit titlul

Lemnaru, Rose şi Kafatolu (de la stînga la dreapta) se bucură pentru cucerirea titlului naţional // Foto: Raed Krishan +3   FOTO
Lemnaru, Rose şi Kafatolu (de la stînga la dreapta) se bucură pentru cucerirea titlului naţional // Foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat marti, 09 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 08 octombrie 2012 19:37

După ce au privit neputincioşi dispariţia celor de la Poli Timişoara, bănăţenii au compensat la rugby: RCM Timişoara a readus titlul în Banat după o pauză de 40 de ani. Secretul a stat în mîinile investitorului Dan Dinu, care a adus la echipă un antrenor cu carte de vizită şi pe care îl plăteşte bine.

Acum patru ani, RCM Timişoara a fost la un pas de desfiinţare. Salvarea a stat în mîinile directorului sportiv Dan Borzaş, care a decis atunci să înscrie echipa în liga secundă, deşi formaţia abia se menţinea pe linia de plutire. Apoi, printr-un concurs de împrejurări, bănăţenilor li s-a oferit chiar un loc în prima divizie, dar echipa era la limita supravieţuirii.

Rugbyştii veneau cu tramvaiul la antrenamente şi se înghesuiau într-un vestiar de 7/5 metri, unde iarna erau încălziţi de un cazan vechi de peste 50 de ani. "Orgoliul să vezi că eşti mai bun decît adversarul tău. Asta ne ţine în viaţă", spunea fostul căpitan al Timişoarei, Titi Paraschiv, care era nevoit să lucreze ca zugrav şi să recondiţioneze apartamente pentru a-şi susţine familia. Chiar şi aşa, formaţia bănăţeană a cucerit un trofeu european la acea vreme, comparat de şefii echipei cu Cupa Intertoto din fotbal.

Campioni din ambiţia unui fost rugbyst
Destinul echipei timişorene de rugby s-a schimbat în urmă cu doi ani, cînd Dan Dinu, pe atunci investitor la Arad, a decis să îşi continue visul la Timişoara. A plecat elegant, deşi nu mai găsise cale de comunicare cu antrenorul Ovidiu Şerban.

"Mi-am dorit enorm să realizez ca investitor ceea ce nu am reuşit ca sportiv. Este un proiect care a început acum patru ani, la Arad, şi care acum îmi oferă un mare moment de bucurie. Eu am susţinut mereu în acest sport ideea că este datoria mea şi a tuturor care sînt implicaţi să facem cunoscut ceea ce înseamnă educaţia în rugby. Acest fenoment trebuie să ia amploare!", a spus principalul investitor al timişorenilor, Dan Dinu.

Explozie la salarii
Dacă în urmă cu patru ani rugbyştii timişoreni erau fericiţi dacă găseau 500 de lei în conturi la finalul lunii, lucrurile s-au schimbat radical la formaţia bănăţeană. Acum, cel mai bine plătiţi jucători cîştigă în jur de 3.000-3.500 de euro pe lună.

Numele grele au fost atrase şi de faptul că pe banca RCM-ului se află Chester Williams: "Cînd eşti condus de un fost campion mondial, discuţi de pe alte poziţii atunci cînd te aşezi la masa negocierilor", a explicat finanţatorul Dan Dinu.

Secretul Chester
Mentalitatea formaţiei bănăţene s-a schimbat total o dată cu venirea sud-africanului Chester Williams: "Are mentalitatea unui campion şi a reuşit să formeze o adevărată familie", a explicat Dan Dinu, care a evitat să dezvăluie care este salariul antrenorului timişorean: "Chester este un antrenor scump faţă de ceilalţi antrenori din România, dar la finalul anului culegi roadele. Oricum, este bine plătit, dar vă rog să mă credeţi că salariul său nu se apropie de cel al unui antrenor de fotbal din Liga I", a concluzionat Dinu

Viitor spectaculos
Conducătorii celor de la RCM Timişoara au un plan inedit pentru viitorul apropiat. În primul rînd, speră să joace partidele de acasă pe terenul celor de la CFR Timişoara, arena din Ronaţ dovedindu-se neîncăpătoare în acest sezon.

În plus, "avînd rezultatele pe care le avem, îmi doresc foarte mult să port o discuţie cu cei de la FRR şi să ne înscriem în Challenge Cup în sezonul următor", a spus Dinu. Surse de lîngă echipă au dezvăluit că doar taxa de înscriere în această competiţie este 250.000 de euro!

Dinu: "Mi-am luat gîndul de la bani"
Omul cu banii de la Timişoara a dezvăluit că nu se gîndeşte vreodată că îşi va recupera banii pe care îi investeşte în rugby: "La noi nu se pune problema de aşa ceva. Eu ştiu că banii pe care îi investesc nu îi voi mai vedea niciodată. Tot ceea ce fac fac din dragoste pentru rugby, nu ca să mă îmbogăţesc", a spus Dan Dinu. Bugetul formaţiei timişorene în acest an a fost de 1.200.000 de euro, echipa fiind ajutată şi de Primărie.

Dan Borzaş: "Orice copil creşte cu mîncare"
Directorul sportiv al timişorenilor, Dan Borzaş, s-a arătat încîntat de performanţa echipei pe care a salvat-o de la dispariţie în urmă cu patru ani.

"Orice copil creşte atunci cînd primeşte de mîncare. Dacă îi dai tot ce îi trebuie, creşte chiar foarte frumos. Am avut noroc să avem condiţii foarte bune în acest an, pentru că fără investiţii nu se poate realiza nimic. Astăzi, în România, un om normal la cap nu se mai ocupă de rugby. Pentru mulţi există doar nebunia şi mîndria de a se numi rugbyst pentru că peste trei sferturi din jucătorii din prima divizie nu sînt plătiţi. Timişoara a avut mare noroc cu Dan, care este un mare pasionat de rugby, dar şi cu oamenii care au decis să vină alături de echipă în acest an", a explicat Borzaş.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează