SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ/NOUA ZEELANDĂ-FRANŢA, DUMINICĂ, ORA 11:00, DIGI SPORT 2

Cocoşul galic sau pasărea kiwi? » Duel istoric între Franţa şi Noua Zeelandă pentru titlul mondial

Noua Zeelandă a obținut ultima victorie în fața Franței chiar în grupele ediției actuale a Cupei Mondiale  foto: reuters
Noua Zeelandă a obținut ultima victorie în fața Franței chiar în grupele ediției actuale a Cupei Mondiale foto: reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 20 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 20 octombrie 2011 11:46

Duminică, pe celebrul stadion Eden Park, Noua Zeelandă şi Franţa vor juca cel mai important meci de la Cupa Mondială de rugby, finala pentru marele trofeu.

Cele două formaţii, care şi-au construit drumul către statutul de cele mai bune naţionale din lume în mod diferit, se vor înfrunta în faţa a peste 55.000 de fani pregătiţi să-şi susţină favoriţii. Dacă Noua Zeelandă nu a avut nici o emoţie, obţinînd şase victorii la actuala ediţie din tot atîtea posibile, una chiar în faţa reprezentativei Cocoşului Galic, de cealaltă parte rugbiştii antrenaţi de Marc Lievremont au pierdut două meciuri în faza grupelor, fiind învinşi în mod surprinzător şi de Tonga. Nici în semi finala cu Ţara Galilor, francezii nu au impresionat prin jocul arătat pe teren, impunîndu-se la limită, cu 9-8.

Avantaj minim pentru Noua Zeelandă

Cele două reprezentative s-au întîlnit de cinci ori pînă acum la Cupa Mondială, iar All Blacks conduc duelul confruntărilor directe cu 3-2, primul succes fiind obţinut chiar în finala primei ediţii, în 1987. Deşi este cotată cu şansa a doua, Franţa se poate folosi de avantajul psihologic pe care îl are împotriva puternicei adversare. Cele două victorii pe care le au în faţa gazdelor din 2011 au venit în momente importante, ultima dintre ele producînd şi cea mai rapidă eliminare a Noii Zeelande de la Cupa Mondială. În 2007, Franţa a trecut de All Blacks în sferturile de finală, fiind pentru prima dată cînd celebra naţională nu a jucat într-una din finalele competiţiei.

Noua Zeelandă-Franţa 3-2, la Cupa Mondială
20 iunie 1987 finala mare Noua Zeelandă-Franţa 29-9
31 octombrie 1999 semifinale Noua Zeelandă-Franţa 31-43
20 noiembrie 2003 finala mică Noua Zeelandă-Franţa 40-13
6 octombrie 2007 sferturi Noua Zeelandă-Franţa 18-20
24 octombrie 2011 grupe Noua Zeelandă-Franţa 37-17

Duelul suporterilor

Chiar dacă Noua Zeelandă este avantajată de faptul că prestigioasa competiţie se joacă chiar la ei în ţară, nici francezii nu se lasă mai prejos în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl arată rugbiştilor lui Marc Lievremont. După calificarea în finală, locuitorii din Hexagon, dar şi suporterii prezenţi la faţa locului s-au mobilizat şi au început o campanie agresivă prin care îşi exprimă admiraţia pentru ”cocoşii galici”. Sub stloganul ”Toţi în finală cu XV-ul Franţei”, de vineri, în Paris, timp de trei zile oficialii vor organiza mai multe evenimente legate de finala, urmînd ca punctul culminant să se atingă duminică cînd, în oraş, meciul va putea fi urmărit pe mai multe ecrane gigant, dar şi pe Stade de France.

De cealaltă parte, în Noua Zeelandă, încă de la începutul competiţiei este o continuă sărbătoare, iar acum, că favorita lor joacă în finala mondială, atmosfera a devenit din ce în ce mai incendiară.

"Nu a mai fost nevoie să plătesc pentru micul dejun, ceea ce este incredibil. Lumea ne încurajează non-stop, e fenomental”, a declarat Ali Williams.

"Nu am mai văzut aşa ceva în ţară niciodată. Am fost aici în 1995 cînd a avut loc Cupa Americii la yacht şi a fost fenomenal, dar acum sîntem într-o altă lume”, a explicat Williams.

3-1 pentru Noua Zeelandă

La începutul săptămînii, Federaţia Internaţională de Rugby a anunţat jucătorii nominalizaţi pentru titlul de cel mai bun rugbist al anului. Şi aici, All Blacks se află în avantaj, avînd pe lista celor şase sportivi nu mai puţin de trei nume. Jerome Kaino, Piri Weepu şi Ma'a Nonu sînt neo-zeelandezi cu şanse la cîştigarea acestui trofeu, în timp de la francezi doar căpitanul Thierry Dusautoir se află în cursa pentru premiu. Alături de cei patru protagonişti ai finalei, australienii David Pocock şi Will Genia completează lista nominalizaţilor. Cîştigătorul va fi anunşat, luni, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura la Auckland.

Franţa la Cupa Mondială
1987    locul 2
1991    eliminare în sferturi   
1995    locul 3
1999    locul 2
2003    locul 4
2007    locul 4

Noua Zeelandă la Cupa Mondială
1987    campioană mondială   
1991    locul 3
1995    locul 2
1999    locul 4
2003    locul 3
2007    eliminată în sferturi

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
florino16
florino16  •  22 Octombrie 2011, 00:26
Postat de florino16 pe 21 Octombrie 2011, 19:33

Franta castiga sant mai puternici fara presiune

Joaca acasa Francezi sant mai multi si au teritorii mai vaste Maori in Pacific Sud Caledonia, Polynezia Insula Pastelui, Marchize etc, decat All Blacks. Tsunami va fi albastru peste Eden Park si Auckland

florino16
florino16  •  22 Octombrie 2011, 00:01

Tsunami Albastru peste Auckland sau Marea Maori Franceza din Pacific spre Edden Park

florino16
florino16  •  21 Octombrie 2011, 19:33

Franta castiga sant mai puternici fara presiune

Vezi toate comentariile (3)
Comentează