SPORTURI  »  RUGBY  »  WORLD CUP

Cum arată România înainte de World Cup? Tricolorii au pierdut ultimul meci-test, 16-21 cu Tonga

În tușă, România a avut cele mai mari probleme, tonganii cîștigînd aproape de fiecare dată // Foto: Alex Nicodim +2   FOTO
În tușă, România a avut cele mai mari probleme, tonganii cîștigînd aproape de fiecare dată // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat luni, 07 septembrie 2015 00:00

”Tricolorii” au fost dominați categoric de Tonga, o echipă care este mai bine clasată valoric însă ca Italia sau Canada, adversarii ”stejarilor” în grupă.

16 zile au mai rămas pînă la debutul României la World Cup, ediția 2015, care se va produce pe 23 septembrie, pe stadionul Olimpic din Londra, contra Franței.

Pînă atunci, "tricolorii" au susținut sîmbătă ultimul meci-test împotriva reprezentativei Tonga, calificată și ea la întîlnirea celor mai bune 20 de echipe din lume. Cum a arătat echipa României? Jocul "stejarilor" a mulțumit? Ce schimbări se mai pot face pînă la meciurile de la Cupa Mondială?

România a fost dominată clar de naționala Tonga, o formație pe care "stejarii" o învinseseră, anul trecut, tot într-un meci-test, 19-18.

1. "Marea problemă a noastră a fost lipsa de disciplină!"

Galezul Lynn Howells, tehnicianul României, a fost mulțumit de angajamentul elevilor săi, de efortul depus, dar a fost total nemulțumit de disciplina din teren, jucătorii nerespectîndu-și sarcinile. "Meciul cu Tonga este exact ceea ce aveam nevoie. A fost un meci foarte fizic, în care adversarul ne-a cauzat probleme mari. Cea mai mare dintre probleme a fost însă lipsa de disciplină. Cred că în cele trei săptămîni rămase pînă la Cupa Mondială avem timp să remediem, e cel mai ușor lucru de făcut pînă la urmă", a declarat Howells.

2. Repunerile din margine

Au fost un alt punct slab al "tricolorilor", lucru recunoscut in corpore de stafful naționalei și de rugbyști. "Am avut, zic eu, cinci tușe în 22-ul celor de la Tonga și le-am pierdut. Dacă am fi cîștigat acele cinci tușe, cred că meciul se desfășura altfel. Am arătat că atunci cînd am avut balonul, le-am pus probleme, i-am făcut să greșească", a declarat căpitanul Mihai Macovei.

3. Pachetul de înaintare

România a început slab jocul cu Tonga. "Am fost timorați, nu am fost concentrați la start", a declarat Florin Surugiu. În această perioadă a jocului, chiar și pachetul de înaintare al României, punctul forte, a fost dominat de cel al adversarilor din Tonga.

De altfel, primul eseu, unul de penalizare, a fost reușit  după un mol al oaspeților și după mai multe grămezi la 5 metri, cu introducere a celor din Tonga. E adevărat că România evolua cu un om mai puțin pe teren, după eliminarea temporară a lui Popîrlan.

Pe final însă, pachetul de înaintare al României și-a copleșit adversarul. Am cîștigat mingi din grămadă, pe repunerea lor, și am marcat eseul din ultimul minut tocmai în urma unei astfel de faze.

4. Dăruire și sacrificiu

La acest capitol, antrenorul Lynn Howells și-a felicitat jucătorii și a avut numai cuvinte de laudă. "Cred că am văzut toți că jucătorii și-au dorit să cîștige. Dar greșelile copilărești ne-au costat", a declarat tehnicianul.

"Echipa României a arătat bine înainte de Mondiale. Eu sînt mîndru de băieți, pot spune că au ieșit de pe teren cu capul sus", a concluzionat președintele FRR, Hari Dumitraș.

O săptămînă cu familiile

Pînă la plecarea spre Londra, pe 16 septembrie, jucătorii au primit liber din partea antrenorului șase zile pentru a şi le petrece alături de familii. "Venim după două luni de cantonament în care am muncit din greu, am stat departe de cei dragi. O să fie foarte bine pentru psihicul nostru că le vom petrece alături de familii", a declarat Daniel Carpo. Rugbyștii nu vor face însă pauză, avînd zilnic un program individual de pregătire pe care trebuie să-l respecte.

Irlanda și Italia învinse

Tot sîmbătă au avut loc și alte meciuri de pregătire. Adversarele din grupa României au jucat şi ele meciuri-test. Dintre toate însă, doar Franța a ieșit învingătoare, 19-16 contra Scoției. Britanici au condus însă la pauză, iar la eseuri scorul a fost egal, 1-1.

În schimb, Irlanda și Italia au ieșit de pe teren învinse. Irlandezii au pierdut pe Twickenham, în fața Angliei,  13-21, iar Italia a pierdut cu Țara Galilor, 19-23. Italienii au condus cu 11-8 la pauză, marcînd două eseuri față de doar unul al gazdelor.

"Am avut meciul ideal de pregătire, nu sînt mulțumit că am pierdut, niciodată nu pot fi mulțumit după o înfrîngere, dar cred că echipa României a arătat bine înainte de Mondiale în fața unui adversar care se aseamănă cu Canada și chiar cu Italia"
Lynn Howells, antrenor România

România 16
Fl. Vlaicu 3lp, 1t, Andrei Rădoi eseu

Tonga 21
eseu de penalizare, Sonatane Lakalua eseu, Kurt Morath 1t, 3lp

Meciurile României la Cupa Mondială 2015

23 septembrie România-Franța Londra
27 septembrie România-Irlanda Londra
6 octombrie Canada-România Leicester
11 octombrie Italia-România Exeter

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
fibra
fibra  •  07 Septembrie 2015, 11:53

Din pacate echipa nu arata prea bine.Nu stiu daca vom castiga vreun meci,din pacate.Oricum e un lucru bun ca ne calificam la fiecare editie a Mondialului.Mult succes!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează