SPORTURI  »  RUGBY  »  RUGBY

VIDEO + FOTO Sud-africanul venit să fie campion în România: „Femeile voastre au talent. Îmi place că aici nu mă uit cu teamă în spate”

Damian preferă metroul, e mai rapid decât mașina //FOTO Eduard Apostol +5   FOTO
Damian preferă metroul, e mai rapid decât mașina //FOTO Eduard Apostol

Articol de - Publicat marti, 14 iunie 2022 14:00 / Actualizat marti, 14 iunie 2022 15:52

Damian Bonaparte (23 de ani) face rugby la Dinamo București și vrea să fie campion cu „buldogii”. A venit din iarna lui 2021 în România și știe deja lucrurile care-i plac și-i displac în Capitală.

Are un nume celebru, Bonaparte, chiar dacă nu pare deloc impresionat de acest detaliu. Damian Bonaparte, 23 de ani, a plecat din Africa de Sud și a venit tocmai în România pentru a-și modela o carieră în rugby. Joacă pe postul de aripă, are 1,87 metri și 95 de kilograme.

 Pe cât este de mare și de voinic, tânărul originar din Kareedouw, Eastern Cape, este un bărbat ușor timid, echilibrat și un „om cald”. „Warm people”, așa cum spune și el despre români că sunt, că așa îi percepe. 

Până să continue să-și îndeplinească visul, acela de a fi campion cu formația „buldogilor" de la Dinamo București, Bonaparte a acceptat invitația Gazetei Sporturilor nu doar despre a discuta despre el, ci de a face un reportaj în centrul Capitalei. 

De la interviul desfășurat în parcul Herăstrău, un loc frecvent de relaxare pentru el, până la a descoperi câteva personalități ale României, ale căror busturi sunt în parc, și până la o călătorie cu metroul, până la stația Ștefan cel Mare, una mai ieftină și mai puțin stresantă decât cea cu mașina prin traficul din centrul Bucureștiului, în miez de zi de vară.

VIDEO Damian Bonaparte: „Îmi place România, e bine să mergi pe stradă fără să te uiți în spate sau cu teamă”

- Damian, cum îi percepi tu pe români după un an și jumătate de conviețuire cu ei?
 - Oamenii sunt foarte buni și te ajută, sunt oameni calzi, deschiși și nu se uită urât la tine. 

- Cât de greu ți-a fost să te adaptezi, venind de pe alt continent, dintr-o altă cultură, emisferă, peste mări și țări?
 - Este oarecum cursul vieții, nu mi-a fost greu să mă adaptez. Cu timpul deprinzi obiceiuri, înveți cuvinte, viața te pune în situații pe care le asimilezi.

Damian Bonaparte: „Oamenii sunt prietenoși"

- Până acum cum apreciezi viața ta aici, bună sau mai puțin bună?
 - Da, da, oamenii sunt prietenoși, cel puțin așa i-am întâlnit eu. Este o țară sigură, foarte sigură, te poți duce fără frică să joci biliard cu prietenii sau la o cafea, fără a avea teama că ți se poate întâmpla ceva rău. 

- Am mai vorbit cu mulți sportivi străini, aproape toți evidențiază acest detaliu, chiar dacă București nu are atracțiile Parisului, Romei sau Londrei.
 - Este foarte bine să fie liniște, să poți merge pe stradă fără să te uiți în spate sau să-ți fie teamă că ți se poate face ceva rău, ți se poate întâmpla un necaz. Acolo de unde vin eu, de exemplu, nu este foarte safe. Și-n metropolele lumii sunt unele zone rău famate. Îți dă o energie pozitivă să mergi liniștit pe stradă, apoi acasă.

Sud-africanul venit să fie campion în România: „Femeile voastre au talent. Îmi place că aici nu mă uit cu teamă în spate”
Bonaparte pozează cu Arcul de Triumf în fundal // FOTO Eduard Apostol

„Sunetul sirenelor ambulanțelor și mașinilor de poliție este enervant”

- Este ceva totuși care te enervează? 
- Da, uneori, sunetul sirenelor ambulanțelor și mașinilor de poliție. Este enervant.

- Traficul? 
- Păi, ce e de zis? M-ai așteptat ceva minute în plus la interviu, fiind blocat în trafic, neașteptat, cu Uber. Evit să circul prea mult cu mașina. Noi ne antrenăm la Dinamo, eu locuiesc în clădirea clubului, care este în complex, astfel că merg pe jos. Când ies la o cafea, ies în zona Ștefan cel Mare, Floreasca sau mai vin până în Herăstrău. Am mai folosit și metroul, mă descurc cât mai simplu, în programul de zi cu zi. 

Știam despre România că are școli bune, că are priveliști deosebite, pe unele le-am văzut și eu, nu prea multe, din cauza lipsei timpului liber. Chiar am învățat despre țara voastră la școală, serios
- Damian Bonaparte

Adoră cricket-ul 

- Cu mâncarea de la noi cum te împaci? 
- Îmi place mâncarea, supa, dar și alte feluri, care sunt foarte gustoase. Oricum, trebuie să am grijă la dieta zilnică.

 - Ce faci în afara orelor de serviciu? 
- Mă deconectez un pic de la rugby, ca să am o balanță în viață. Dar mă concentrez pe alte sporturi, precum cricket, care-mi place foarte mult. 

- Ce-ai fi făcut dacă nu urmai rugby-ul?
 - Cred că aș fi făcut cricket. Îmi place enorm.

 - Ce înțelegi din acest sport? 
- Este foarte frumos. Ți-ar plăcea să-l joci, dacă l-ai aprofunda. Mie nu-mi place fotbalul, chiar nu sunt atras de acest sport.

Știam despre România că are școli bune, că are priveliști deosebite, pe unele le-am văzut și eu, nu prea multe, din cauza lipsei timpului liber. Chiar am învățat despre țara voastră la școală, serios
- Damian Bonaparte

Damian Bonaparte: „Femeile din România au talent"

- Ce părere ai despre viața de noapte din București?
 - Nu prea ieșim. Când ieșim seara, mergem la un film, cam atât. Sincer, chiar nu cunosc viața de noapte ca să pot să povestesc despre ea.

- Cât de mult îți plac româncele? 
- Sunt foarte frumoase. Îmi aduc aminte de femeile de acasă, sunt frumoase și au ceea ce numim noi „talent". Adică au ceva deosebit.

 - Ți-a furat vreo femeie de aici inima?
 - (râde) Până acum nu!

Sud-africanul venit să fie campion în România: „Femeile voastre au talent. Îmi place că aici nu mă uit cu teamă în spate”
Lângă statuia poetului național, Mihai Eminescu FOTO Eduard Apostol

„Vreau să mă exprim la cel mai înalt nivel"

- Cum te simți la Dinamo București?
 - Îmi place să reprezint clubul, o iau ca o chestie de zi cu zi, nu vreau să mă gândesc prea departe în viitor. 

- Care sunt obiectivele tale cu Dinamo? 
- Să mă antrenez, să dau tot ceea ce am mai bun zi de zi, să fiu focusat fiecare meci și să pot să mă exprim la cel mai înalt nivel. 

- Ai văzut că echipa de fotbal de la Dinamo a retrogradat din prima divizie, a fost ciudat pentru tine?
 - Nu urmăresc fotbalul prea mult, dar am văzut că a retrogradat. Am înțeles că a fost un nume mare, dar oamenii nu pot trăi doar din ceea ce au fost ieri.

Sud-africanul venit să fie campion în România: „Femeile voastre au talent. Îmi place că aici nu mă uit cu teamă în spate”
Damian Bonaparte înscriind unul dintre cele trei eseuri pe care le-a reușit în înfruntarea dintre Dinamo și CS Politehnica Iași, din Liga Națională // FOTO sportpictures

14 eseuria înscris Bonaparte pentru Dinamo, 10 în 2021, 4 anul acesta

Știu cine a fost Bonaparte, dar nu avem nicio treabă cu el sau cu moștenitorii lui! Colegii mi-au spus mereu «Bones», nu au făcut vreo referire la numele meu, cu rezonanțe celebre. Apreciez oamenii mai pacifiști
 - Damian Bonaparte

Citește și: 

Comparație financiară: antrenorii din Liga Florilor au contracte de Champions League! Adi Vasile, cel mai bine plătit

Sorana Cîrstea îl angajează pe antrenorul alături de care Simona Halep a triumfat la Wimbledon

Playtech: Imagini bombă cu Dana Budeanu de când a apărut prima oară la TV! Sigur nu o recunoşti! Cum arăta vedeta?


Comentarii (3)
cirus11
cirus11  •  14 Iunie 2022, 16:38
Postat de elgabri pe 14 Iunie 2022, 16:13

Nu va lasati pacaliti ce spun acesti straini, adevarul e cu totul altul !! Iar parerile multora chiar ca nu conteaza noi ar trebui sa stim cine suntem si cum suntem ! ***.

Pai noi stim foarte bine cum suntem... doar ca ne place din cand in cand sa ne mai mintim ca am fi mai buni decat suntem. Pt ca asa parem in ochii unor straini care vad doar superficial Romania. Suntem un popor de fraieri care voteaza in continuare Arseni care refac cu polistiren poduri... Vezi vreun protest la consiliul judetean?? Ceva enervare macar in judetul ala?? Oamenii din satele alea ce pazesc??? Trecuse autobuzul cu copii cu 5 min inainte pe pod... Nu le pasa, tot pe ala il voteaza peste 2 ani.

elgabri
elgabri  •  14 Iunie 2022, 16:13

Nu va lasati pacaliti ce spun acesti straini, adevarul e cu totul altul !! Iar parerile multora chiar ca nu conteaza noi ar trebui sa stim cine suntem si cum suntem ! ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mihneailie030
mihneailie030  •  14 Iunie 2022, 15:52

Daaa, au talent la păcălit bărbații.... Ți, o furi și tu, repede.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează