SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Decizie definitivă: România e OUT de la Cupa Mondială! » Motivarea Comisiei de Apel a IRB

Articol de - Publicat miercuri, 06 iunie 2018 18:47

Comisia de Apel a International Rugby Board a păstrat sancțiunea dictată de Comitetul de Litigii. Naționala României pierde astfel calificarea la turneul final din Japonia pentru că l-a folosit pe Sione Faka’osilea fără drept de joc.

Cu două voturi pentru și doar unul împotrivă, Comisia de Apel a IRB a menținut decizia dată cu trei săptămâni în urmă de Comitetul de Litigii al forului internațional. Aceasta hotărâse ca Federația Română de Rugby să fie penalizată cu câte cinci puncte pentru fiecare din cele opt meciuri în care Sione Fakaosilea, jucătorul de origine tongană, a fost folosit. România a fost descalificată astfel de la Cupa Mondială din 2020 și amendată cu 100.000 de lire sterline. În plus, din sezonul viitor, "stejarii" vor juca în al treilea eșalon valoric al preliminariilor Cupei Mondiale.

Cu avocații la Apel

În fața Comisiei de Apel, FRR a fost reprezentată de două societăți de avocatură, una din România și una din străinătate. Aceștia au încercat să arate că, spre deosebire de Spania și Belgia, care au folosit multipli jucători pentru care nu dețineau nici măcar declarații de eligibilitate, România a îndeplinit toți pașii posibili pentru a verifica situația jucătorului.

Membrii Comisiei de Apel au primit declarația pe proprie răspundere a jucătorului din Tonga prin care acesta confirma că nu a jucat vreun meci pentru naționala țării sale, dar și declarația din partea federației din Tonga, prin care forul confirma că rugbystul e "eligibil pentru România"!

Într-un comunicat dat publicității de FRR, forul subliniază că "World Rugby a prezentat existența unei baze de date interne, în care jucătorul Sione Faka’osilea apărea ca participând la un turneu de rugby în 7 pentru Tonga în octombrie 2013. World Rugby nu a dorit să facă această bază de date publică, ea neputând fi consultată de către federația noastră la momentul recrutării jucătorului din Tonga".

"Nu ne lăsăm doborâți!"

Președintele FRR, Alin Petrache, spune că România este privată pe nedrept de participarea la Cupa Mondială. "Stejarii meritau participarea la Cupa Mondială, o meritau. Pierdem pentru că sunt ignorate toate demersurile pe care le-am întreprins oficial, în conformitate cu regulamentele în vigoare. Ne pierdem încrederea că se face o diferență între cei care respectau regulile și cei cărora nu le pasă de ele, între cei corecți și cei care încearcă să găsească scuze și portițe. Știu că vom regăsi resorturile necesare pentru a ne ridica după această lovitură, aceste resorturi sunt fix oamenii care nu ne-au părăsit niciodată, cei care știu că rugbyul înseamnă mai mult decât decizii arbitrare". 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
beeswax106
beeswax106  •  24 Iunie 2018, 00:14

Si-au batut joc si de rugby. Ratam mondialul plus ca vom juca in liga 3-a rugby-ului. Mai rau nu se putea.

1635028856730231
Marco Boos  •  07 Iunie 2018, 12:45

demisii de la președinte pina la antrenorii

maxp
maxp  •  07 Iunie 2018, 03:00
Postat de matei007 pe 06 Iunie 2018, 23:37

Petrache trebuie sa plece, asta e clar. Faptul ca sunt si alte echipe care au gresit, nu vad de ce l-ar absolvi de vina. Majoritatea echipelor nu au gresit, desi folosesc jucatori nascuti in alte tari (inclusiv campionii mondiali). Si la scandalul echipamentului de la Rio s-a acoperit de o hartie, justificand ca nu are sens sa se indrepte impotriva fostei firme a lui Morariu (acelasi Morariu care conduce Rugby Europe), desi atletii se murdareau pe piele de la echipament. Insa hartia spunea ca echipamentul ar fi fost original. Chiar sportivii reclamasera ca echipamentul nu era autentic. Atunci era Presedintele COSR si intre timp a ajuns la FRR, pe care iata, a adus-o in stare de retrogradare. Trebuie inteles foarte bine consecintele, pentru ca am impresia ca vom cadea intr-o grupa valorica inferioara si consecintele sunt serioase. In mod normal FRR ar trebui sa se indrepte pentru recuperarea amenzii impotriva celor responsabili. Dar, si acum se flutura o declaratie a lui Sione, care probabil spune ca el este eligibil pentru Romania. Insa nu el trebuia sa verifice eligibilitatea, ci FRR ar fi trebuit sa-l intrebe clar daca evoluase pentru Rugby 7s. Comunicatul World Rugby nu se incarca momentan, insa este foarte interesant de parcurs. Sper ca GsP va analiza cu obiectivitate dar si atentie acest caz, pentru ca rugby-ul era de bine de rau un sport unde, pana recent, tineam steagul sus. Dac De arbitrajul demn de Gloria Bistrita din Belgia - Spania nici nu mai are rost sa vor

Referitor la celelalte echipe ce folosesc jucatori straini in mod legitim... or fi, dar uite ca am gasit eu cateva cazuri de discutat. Nationala Italiei, care va participa la Cupa Mondiala, a avut in SIx Nations Championship in lot 2 jucatori ce nu respecta regulile actuale IRB pentru naturalizare: Ian McKinley, are 9 jocuri pentru nationala U20 a Irlandei si Braam Steyn, 2 jocuri pentru Africa de Sud U20. Male Sa'u, component al nationalei Japoniei pentru meciurile test din finalul anului trecut, are meciuri in nationalele U19 si U21 ale Noii Zeelande. Cooper Vuna, international al echipei nationale Tonga, convocat anul acesta pentru World Pacifica Nations Cup, 2 selectii in nationala Australiei. Eu sunt foarte curios cine va verifica aceste cazuri, ca eu le-am gasit extrem de usor, la o simpla cercetare sumara, sa fie oare descalificate aceste echipe de la CM? Printre care chiar tara gazda? Probabil atunci n-am mai avea ce comenta, desi eu nu cred ca IRB-ul ar iesi prea bine, din contra, cand toata lumea intelege ceva gresit, poate e si domn profesor de vina, dar ha sa zicem ca atunci nu ne-am considera tratati altfel. Asteptam sa vedem daca se va intampla ceva si in aceste cazuri.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează