SPORTURI  »  RUGBY  »  DERAPAJ

Derapaj xenofob de o gravitate extremă în rugby-ul românesc » Un jucător român e acuzat de rasism și bullying după ce l-a UMILIT pe un fijian: „Maimuță împuțită și puturoasă”

Articol de GSP - Publicat duminica, 29 septembrie 2019 12:37

Sportul românesc se confruntă cu un nou scandal rasist de o gravitate extremă. De data aceasta, nefericitul eveniment s-a petrecut în timpul unei partide de rugby din campionatul național, într-un sport considerat bastionul fair-play-ului.  

Ce s-a întâmplat, mai exact? În urmă cu o săptămână, în timpul meciului dintre CSM Știința Baia Mare și Timișoara Saracens, fijianul Ratu Taniela Rawaga Maravunawasawasa, jucător al clubului din Baia Mare, l-a lovit cu pumnii pe Vasile Rus, căpitanul celor de la Timișoara.  

Totul ar fi plecat însă după ce Rus l-ar fi numit pe fijian „maimuță împuțită și puturoasă”, conform spuselor unui coleg de-ai jucătorului de la Baia Mare.  

Fost internațional, Rus va fi suspendat, la fel cum se va întâmpla și cu fijianul Rawaga Maravunawasawasa. Mai mult, cei de la CSM Știința Baia mare s-au adresat și Consiliului Național pentru Combatarea discriminării, acuzându-l pe Rus de rasism și bullying, scrie Libertatea.  

„Proferând cuvinte jignitoare de genul «maimuță neagră puturoasă, Rus, de la Timișoara Saracens, a defăimat natura spirituală a internaționalului fijian. Acest gen de abordare grotescă orpilează lumea civilizată și mai ales pe cea a rugby-ului autohton, într-o țară ce rezonează cu normele UE și nu numai. 

Pentru a stopa acest gen de atitudini de discriminare pe bază de rasă, culoare sau etnicitate, am depus memorii la toate instituțiile abilitate”, e o parte din plângerea făcută de băimăreni la CNCD. 

Presa locală a luat atitudine: „Victoria «maimuțelor negre» în fața cumințeniei pământului”

Derapajul rasist al jucătorului de la Timișoara a fost amplu taxat și în presa locală din Baia Mare. Jurnalistul Mircea Grumaz a publicat un text prin care critică dur cuvintele oribile adresate de Rus lui Maravunawasawasa: 

Derapaj xenofob de o gravitate extremă în rugby-ul românesc » Un jucător român e acuzat de rasism și bullying după ce l-a UMILIT pe un fijian: „Maimuță împuțită și puturoasă”

„Auzi, dl Vasile Sorin Rus, la cei 36 de ani ai dumitale ar trebui să ai habar de minima decență. Iar dacă l-ai făcut pe Taniela «maimuță neagră», să sti că sunt și eu o maimuță neagră ca și Taniela. Și eu, și toți ceilalți jucători care nu încasează galben meci de meci pentru că nu respectă regulile jocului. 

Și mai știi ceva, dle Vasile Sorin Rus? Meciul s-a terminat 28-24, pentru că «maimuțele negre» au fost peste super echipa ta. Așa, cu un om mai puțin pe teren. Ba, dacă aș fi vreun coleg cu tine, și aș fi «maimuță neagră», ți-aș mai și zice vreo două. Poate se mai sesizează și CNCD-ul”.

Vezi și: 

Derapaj xenofob la un meci de handbal de junioare: „Echipa creștină AHC a învins echipa musulmană HC Dunărea Brăila” » Reacția celui care a scris: „Cu ce am greșit?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
vladutz13
vladutz13  •  29 Septembrie 2019, 13:41

Situatie penibila!! intr-un sport ca rugbyul e cu atat mai rusinos. Sa vii cu o atitudine ca asta este cu atat mai ridicola considerand ca jucatorii astia din Oceania sunt mult superiori din toate punctele de vedere noua.... PENIBIL!! Se simte superior doar asa pt nuanta pielii? Nu este. E momentul sa se lase de sport...

danirovl
danirovl  •  29 Septembrie 2019, 23:40

Cu ce sunt aia din oceania superiori!?:)))nu zic ca e corect ce AU( sigur au amandoi o vina) facut astia 2 pe teren acolo,dar de unde pana unde discursul asta al tau?:)))toti copii au voie sa scrie aici?:))

alenb
alenb  •  29 Septembrie 2019, 20:51
Postat de maistor_kokir pe 29 Septembrie 2019, 13:43

Vad ca nu scrieti nimic despre mondialul de rugby. As vrea sa stiu totusi, cum a reusit TVR-ul sa nu transmita in direct cel mai bun meci al mondialului de pana acum Tara Galilor - Australia?

A fost in direct pe TVR HD.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează