SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

FOTO Corespondență din Londra » Savoarea trandafirilor » Cupa Mondială a început excelent pentru britanici

Englezul Dan Cole şi fijianul Campese M'afu, aproape de a se lua la bătaie +7   FOTO
Englezul Dan Cole şi fijianul Campese M'afu, aproape de a se lua la bătaie

Articol de , - Publicat duminica, 20 septembrie 2015 00:00

Twickenhamul a fost neîncăpător la meciul de debut al Cupei Mondiale. Cînd auzi <God Save The Queen> cîntat de 80.000 de oameni, nu ai cum să nu fii marcat.

Toate drumurile duc spre Twickenham. Şi e destul de greu de ajuns la leagănul rugbyului englez. Cu metroul, cu trenul, cu autobuzul, te opreşti la Richmond, iar de acolo toată lumea o ia pe jos. Ai 40 de minute de mers săltat pentru a ajunge la destinaţie.

E vineri seara şi mai sînt cîteva ore pînă la startul Cupei Mondiale, care începe cu Anglia- Fiji. Lumea nu se grăbeşte. E mare veselie, mai ales că majoritatea fanilor îşi fac "curaj" înainte de meci cu bere. Una, două, la un moment-dat nu le mai ştiu numărul.

Cei norocoşi au tichete de meci. Au plătit pînă la 250 de lire pe ele. Ceilalţi au posibilitatea să-şi urmărească favoriţii în FanZone, acolo unde pe margine sălăşluiesc ecrane gigant.

Haka fijiană

Mai întîi e festivitatea de premiere în care Prinţul Harry e în prim-plan. Interpretează un rol de grădinar. Jonny Wilkinson, omul care a adus trofeul William Webb Ellis în Anglia, în 2003, prin drop-goalul marcat în faţa Australiei, în prelungiri, e coautorul.

Mulţimea nu mai are răbdare. Aşteaptă să înceapă showul. Se intonează imnurile. Mai întîi cel al Fiji, micuţul stat din Pacific. Apoi "Good Save the Quuen". 80.000 de oameni cîntă din tot sufletul. Nu are cum să nu te impresioneze. Puţinii fijieni care au ajuns în capitala Marii Britanii filmează momentul. E ceva unic.

Înainte de start, e momentul haka. Ritualul specific ţărilor din Pacific: Noua Zeelandă, Tonga, Fiji, Samoa. Englezii aplaudă, dar nu sînt impresionaţi. Schimbă repede tabela, marchează două eseuri şi duc scorul la 15-0. Twickenhamul răsună de cîntece.

Din înaltul tribunei, eroii sînt mici, foarte mici, dar ai posibilitatea să vezi reluările şi fazele importante pe ecranele gigant. Inclusiv reluările video cerute de arbitru. Suporterii oftează şi izbucnesc în urale, în funcţie de fiecare decizie.

Repriza a treia

Fiji se apropie la 18-11, iar Anglia e masată în propriul 22. Nemani Nadolo, aripa fijienilor, e impresionantă. Pe Twickenham e mult mai linişte. Suporterii îşi aduc aminte probabil că Fiji a bătut Argentina, Scoţia, Italia în patru rînduri şi Ţara Galilor. Dar Anglia, e Anglia. Corul suporterilor îi împinge pe favoriţi de la spate. Vin eseurile. Ultimul, al patrulea, în prelungiri. E cel care le aduce punctul bonus ofensiv. E o seară minunată. S-a oprit şi ploaia.

E ora 22:30 la Londra, dar nimeni nu se grăbeşte spre casă. Prima victorie la Cupa Mondială trebuie stropită cum se cuvine. Abia acum începe repriza a treia. Ăsta e şi sloganul celor de la Heineken. "3rd half e cu Heineken".

Şi magazinele cu suveniruri sînt deschise. Oamenii cumpără tricouri, fulare. Nimic nu e ieftin în Anglia. Tricoul e 40 de pounds, fularul 10-15. Poţi achiziţiona şi programul de meci, la 10 lire, la fel şi casca radio specială cu care poţi să asculţi pe stadion, printr-un sistem bluetooth, indicaţiile arbitrului şi ce vorbeşte cu jucătorii.

Nişte copii adună în spatele adulţilor paharele de plastic în care au servit berea. Sînt însă şi adulţi care fac asta. Un suporter are mai multe de 50 pe care le poartă ca o armă, pe umăr. În faţa stadionului, apar şi cîţiva fijieni îmbrăcaţi în portul tradiţional. Englezii se înghesuie să-şi facă poze cu oamenii mării.

Spre casă cu autobuzul

Spre miezul nopţii mulţimea începe să se disperseze. Cu ce vor pleca acasă? Nu e problemă, Federaţia Engleză de Rugby nu-şi minte suporterii, precum FRF la meciul cu Grecia. E imposibil să asiguri transportul a 80.000 de oameni? Deloc. Englezii sînt foarte organizaţi. Suporterii stau la coadă şi se îmbarcă în autobuze puse la dispoziţie de federaţie.

La fiecare două-trei minute, se porneşte în patru părţi diferite ale Londrei. Unele merg la Waterloo, altele la Stratford, unele spre Victoria Station, iar ultimele spre Paddighton. Sînt cele mai mari staţii de legătură din Londra. Astfel, toată lumea ajunge acasă fără prea mari eforturi. Şi cu speranţa că, anul acesta, trandafirii pot înflori mai strălucitor în septembrie.

Multe probleme de organizare

Chiar dacă eşti în patria rugbyului, iar englezii sînt maeştri ai organizării marilor turnee, Cupa Mondială din 2015 are şi multe lacune. Reprezentanţii mass-media, dar şi fanii s-au plîns că oamenii de ordine şi voluntarii nu ştiu să le răspundă la întrebările legate direct de competiţie. Organizatorii au promis că aceste lucruri se vor rezolva, avînd destul timp pînă la finalul competiţiei, pe 31 octombrie.

Rezultate

Anglia-Fiji 35-11
Tonga-Georgia 10-17
Irlanda-Canada 50-7
Africa de Sud-Japonia 32-34

Meciurile de azi

  • Samoa-SUA
  • Ţara Galilor-Uruguay
  • Noua Zeelandă-Argentina

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
alegsandru
alegsandru  •  20 Septembrie 2015, 11:28

da, am ramas marcat, socat, impietrit, impironit si inghetat de cum cantau suporterii britanici imnul. Asa ceva nu mai vezi in toata Calea Lactee. Totusi, nu uitati de rochiile lui Carmen Iohannis. Sunt mirifice !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează